Appelboom snoeien: waarom, wanneer en hoe doe je dat
Alle fruitbomen, inclusief appels, hebben een regelmatige snoeibeurt nodig om nieuwe groei te stimuleren of te reguleren. Daarnaast voorkom je ziektes en de vorming van fruitdragende takken bevorder je. We vertellen je hoe en wanneer je een appelboom moet snoeien.
Snel naar:
Wanneer appelboom snoeien
Appelbomen snoei je het beste in het rustseizoen, van november tot maart. Dit is vooral bedoeld voor de ‘gewone’ appelboom. Geleide appelbomen, zoals lei, waaier of laagstam hebben een specifieke vorm en moeten daarom in de zomer opnieuw worden gesnoeid. Dit kan tot ongeveer eind augustus bij appelbomen. Ook de in vorm gesnoeide appelbomen snoei je in de winter. Een appelboom in pot kun je ook goed snoeien.
Waarom appelboom snoeien in de winter
De wintersnoei levert niet alleen betere appels op. Het heeft nog veel meer voordelen. Als de boom minder vol zit met overbodige takken, verbeter je de luchtcirculatie. En dat voorkomt op zijn beurt dat plagen en ziekten een kans krijgen. Let ook op gebroken, zwakke en zieke takken en verwijder ze zonder pardon. Je boom wordt er alleen maar sterker van!
De grote snoeibeurt doe je in de periode van november tot en met maart, wanneer de boom in rust is. Omdat er nog geen bladeren aan de boom zitten, kun je goed de vorm van de boom zien en bepalen welke takken je weg wilt halen. Ook waterloten verwijder je in de winter. Je kunt flink terugsnoeien, zodat de boom in het voorjaar zijn energie kan steken in het ontwikkelen van de overgebleven takken en het produceren van fruit.
Wekelijks snoeitips in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Stappenplan appelboom snoeien in de winter
Door je appelboom te snoeien in de winter oogst je later in het jaar lekkerder fruit. Door overtollige takken weg te snoeien, kan de boom zijn energie namelijk steken in het produceren van betere appels. Probeer elke winter tien tot twintig procent van de kruin van de appelboom te verwijderen. Werk rondom en snoei overal evenveel weg. Doe dit wel met scherp en schoon gereedschap, waarmee je zuivere snijvlakken maakt. Met de volgende 5 stappen kan het niet misgaan.
1. Bepaal je snoeidoel
Kijk in welke levensfase jouw boom zit (zie hieronder), dit bepaalt hoe je de boom gaat snoeien.
2. Verwijder slechte takken
Verwijder eerst alle dode, beschadigde of zieke takken. Kijk dan naar de gezonde takken die erg dicht op elkaar staan of tegen elkaar schuren. Snoei terug tot op een hoofdtak of een gezonde, naar buiten gerichte knop.
3. Dun een deel van de takken uit
Verwijder takken en uitlopers die richting het midden van de boom groeien. Dit verbetert de luchtcirculatie in de kruin, wat helpt om ongedierte en ziektes te verminderen. Kort ook meteen de takken in waar je niet meer bij kunt.
4. Verwijder overtollige vruchtsporen
Verwijder in volwassen bomen oude, zwakke en overtollige vruchtsporen. Vruchtsporen zijn korte, knobbelige scheuten met dikke knoppen. Snijd deze zo dicht mogelijk bij de hoofdtak af.
5. Kort jonge takken in
Snoei de sterke scheuten die het afgelopen seizoen zijn gekomen terug tot de helft. Snijd ze net boven een naar buiten gerichte knop af. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten die vruchtsporen zullen produceren.
Waarom appelboom snoeien in de zomer
Appelbomen snoei je in de zomer om voor voldoende luchtcirculatie en zonlicht te zorgen voor de ontwikkelende vruchten. Zo voorkom je bijvoorbeeld schimmel op jouw appelboom, zoals meeldauw en loodglans.
De zomersnoei is een onderhoudssnoei en dit doe je tot uiterlijk eind augustus bij appelbomen. Zorg ervoor dat je een scherpe, schone snoeischaar gebruikt. Je krijgt op deze manier schone sneden die snel genezen. Gebruik liever geen takkenschaar, omdat deze de stelen kan kneuzen. Dit geldt ook wanneer je ander fruitbomen gaat snoeien.
In 4 stappen je appelboom snoeien in de zomer
Volg onderstaande stappen om jouw appelboom weer lucht te geven in de zomer.
1. Bepaal je snoeidoel
Bepaal wat je snoeidoel is (zie hieronder). Is het een jonge, volwassen of oude appelboom? Pas op basis hiervan het snoeien aan.
2. Verwijder slechte takken
Bekijk de hele boom goed en bedenk wat je wilt snoeien. Begin met het verwijderen van alle takken die duidelijk weg moeten: alles wat dood, ziek of beschadigd is. Snoei ook de krachtige, rechtopstaande scheuten die boven de bovenste laag takken groeien.
3. Houd rekening met de vruchtsporen
Houd met het snoeien rekening dat je de knoestige vruchtsporen ongeveer 10 cm uit elkaar wilt houden. Vruchtsporen zijn korte, knobbelige scheuten met dikke knoppen. Het uitdunnen van overvolle sporen doe je het beste in de winter, maar indien nodig kun je nu al wat uitdunnen om meer zon op het rijpende fruit te laten vallen.
4. Snoei scheuten van dit jaar
Je snoeit enkel de scheuten van hetzelfde jaar. Dit zijn meestal zijscheuten van de hoofdtakken en zijn ongeveer 18-23 cm lang. Knip deze terug tot drie à vier bladeren van de groei van vorig jaar. Waar nieuwe scheuten zijn ontstaan uit zijscheuten die vorig jaar zijn gesnoeid, knip je de groei van dit jaar terug tot één blad.
Snoei schuin weg, net boven een bladknoop. Kort alle zijscheuten in, waarbij je alleen de scheuten laat zitten die nodig zijn om de hoofdstructuur van de boom uit te breiden.
Tip! Wil je een goede oogst? Dan kun je appels van jouw appelboom uitdunnen.
Hoe snoei ik een jonge, volwassen of oude appelboom?
Bekijk voor het snoeien welk snoeidoel je hebt met jouw boom. Ook de leeftijd van de boom speelt hierin mee. Voor het snoeien zelf heb je een scherpe snoeischaar en een snoeizaag nodig. Je snoeit de scheuten van het huidige jaar, wanneer het onderste derde deel van elke scheut houtachtig en stevig is geworden.
Let op: snoei nooit met nat weer, om de kans op infecties van snoeiwonden te verkleinen.
Jonge appelboom snoeien
Als de boom jong is, tot en met 3 jaar, zul je vooral willen dat de boom groter groeit. Je zult dus prioriteit willen geven aan vormsnoei en takken inkorten. Het inkorten van takken bevorderd de groei. Je doet dit in de winter en laat de boom in de zomer met rust. Jonge appelbomen zullen nog geen fruit dragen, dit kan een aantal jaren duren, afhankelijk of je kortstambomen wilt of dat je hem laat uitgroeien tot hoogstam.
Volwassen appelboom snoeien
Appelbomen worden meestal gehouden voor hun fruitproductie, dit is dan ook het doel van het snoeien. Door in de zomer een onderhoudssnoei te doen, zorg je voor zo veel mogelijk gezond fruit. Je neemt daarbij vooral hele takken weg, meestal waterloten.
Oude appelboom snoeien
Oude appelbomen, verwilderde of verwaarloosde bomen, zul je in de winter en zomer moeten snoeien om ze weer in vorm te krijgen. Het snoeidoel is de verjongingsgroei van de boom en het herstellen van de groeivorm. Je zult vooral grote takken en vruchthout weg willen nemen. De grote snoeibeurt gebeurt in de winter, in de zomer kun je onderhoudssnoei verrichten, door bijvoorbeeld waterloten te verwijderen.
Waterloten van een appelboom snoeien
Waterloten zijn vaak recht omhoog groeiende takken. Deze ontstaan vaak bij oude snoeiwonden. Door deze in de zomer te snoeien komen de gesnoeide waterloten niet meer terug. De boom is al over de sterke groeifase van het jaar heen.
Waterloten produceren zelden vruchten en door ze weg te halen, kan de energie gestopt worden in de vruchten en het hoofdgestel. Ook in de winter kun je prima waterloten verwijderen.