Heeft je perenboom last van meeldauw? Dit kun je eraan doen

Meeldauw bij peer is vervelend, maar je kunt er gelukkig iets aan doen

Perenbomen zijn een geweldige toevoeging aan je tuin, maar wat als je perenboom last heeft van echte meeldauw? Er zijn een paar dingen waarmee je jouw boom kan ondersteunen. Dit is wat je wel (en niet) moet doen om meeldauw bij peer te bestrijden.

Lees verder na de advertentie

Waarom echte meeldauw bij peer?

Echte meeldauw is een groep veelvoorkomende schimmels die zich richten op een kleine groep gastheren. Zo kan meeldauw op fruitbomen voorkomen, waaronder perenbomen. Zowel sierperen (zoals ‘Chanticleer’) als soorten die om hun smakelijke vruchten worden gekweekt, kunnen last krijgen van deze schimmel.

Hoe herken je meeldauw bij fruitbomen?

Je herkent meeldauw aan de witte, poederige aanblik van de schimmel
Echte meeldauw op meidoorn

Laten we beginnen met het goede nieuws: hoewel echte meeldauw bij peer er niet fraai uitziet, is het vaak slechts een oppervlakkig probleem. Alleen in extreme gevallen veroorzaakt deze schimmel schade. Aangetaste planten herken je aan verkleurde bladeren met een wit poeder aan de bovenkant, zoals op de foto van de meidoorn hierboven. Als jonge bladeren last hebben van meeldauw, kunnen ze ook vervormen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Peer snoeien of niet?

Ga meeldauw bij peer tegen door gevallen bladeren weg te halen

Misschien is je eerste impuls als je meeldauw bij peer tegenkomt om geïnfecteerde delen weg te knippen. Toch kun je dat beter niet doen! Het snoeien kan namelijk juist andere ziekten aansporen om de wonden van de verzwakte boom binnen te dringen. Ook de vorm van de boom wordt er niet mooier op. Gelukkig zijn er andere manieren om met echte meeldauw bij peer om te gaan.

Hoe ga je meeldauw bij peer tegen?

Meeldauw bij peer is vervelend, maar je kunt er gelukkig iets aan doen

Als je meeldauw bij peer tegenkomt, kun je het beste alle gevallen bladeren in de herfst verzamelen. Gooi ze niet op je composthoop, maar voer ze af (bijvoorbeeld in de kliko). Anders kan het zijn dat de schimmel overwintert in de bodem en volgend jaar terugkomt.

Wanneer je de bladeren hebt verzameld, leg dan een mulchlaag over de grond rond de boom van ongeveer een meter breed. Daarmee dek je de meeldauwsporen af. Is het bladerdek van je boom in het midden erg dicht? Dan kun je het iets uitdunnen om de luchtcirculatie te verbeteren en zo meeldauw in de toekomst te voorkomen.

Lees meer over plagen bestrijden in de moestuin

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu