Kweek je graag aardbeien? Dan is het op zijn zachtst gezegd niet leuk als je ziet dat je fruit beschadigd of misvormd wordt door ziektes en plagen. Het is daarom belangrijk om aardbeien ziekten, plagen en andere problemen te leren herkennen, zodat je je oogst kunt redden.
Lees verder onder de advertentie
Aardbeien ziekten en plagen
Soms los je problemen met je aardbeienplantjes al op door slechts wat beter water of voeding te geven. Andere problemen vereisen een wat langere adem. Speur dus je lapje grond af om te zien of je planten een helpende hand nodig hebben.
Slakken op aardbeien
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Probleem: Slakken doen zich graag tegoed aan je zomerkoninkjes tijdens het rijpen. Deze lekkernij is erg kwetsbaar, omdat de aardbeien zo laag bij de grond hangen.
Oplossing: Pluk de slakken weg na het watergeven en haal ze uit hun dagschuilplaatsen. Zorg ook voor meer natuur in je tuin: vogels en egels eten de slakken graag voor je op. Bescherm je fruit vervolgens wel met netten, want vogels lusten ook graag aardbeien …
Tip: bij Biogroei koop je anti-slakkenringen.
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Botrytis aardbei
Probleem: Als je rijp fruit laat hangen, rot het aan de plant. Botrytis of grauwe schimmel houdt van vochtige omstandigheden en verspreidt zich snel.
Oplossing: De grauwe schimmel tast vooral verzwakte of beschadigde aardbeienplanten aan. Dun scheuten van je planten in de winter uit om de luchtcirculatie en de hoeveelheid licht te verbeteren. En pluk in de zomer de aardbeien meteen zodra ze rijp zijn.
Misvormde aardbeien
Probleem: Blaadjes die uit je aardbeien groeien – het ziet er fascinerend uit! Deze misvorming wordt veroorzaakt door zogeheten fytoplasma’s. Dat zijn heel kleine parasieten die bij allerlei planten voor vreemde afwijkingen kunnen zorgen.
Oplossing: Fytoplasma’s worden verspreid door insecten. Houd je planten dus vrij van plaagdiertjes. Je maakt je planten weerbaarder door ze regelmatig te voeden en te voorkomen dat ze te droog of juist te nat staan. Zorg voor natuurlijke bestrijders, zoals wespen.
Aantasting mineervlieg
Probleem: De eitjes van de mineervlieg komen uit in het blad en de larven eten hun weg naar buiten. Bij aardbeien wordt het fruit in ieder geval niet aangetast, maar het blad lijdt er wel onder.
Oplossing: Pluk aangetaste bladeren meteen af en doe ze bij het gft-afval. Hang liever geen plakkende vliegenvallen op, want die vangen ook nuttige insecten, zoals zweefvliegen en bijen.
Aardbeien ziekten en plagen: virussen
Probleem: Plantenvirussen komen erg veel voor. De symptomen zijn zowel vervormde als verkleurde bladeren. Bladluizen brengen ze over en zijn de bron van het probleem.
Oplossing: Was jonge bladluizenkolonies van je aardbeienplantjes af zodra je ze ziet. Vervang zieke planten altijd door nieuwe virusvrije planten.
Tip: bij Biogroei koop je larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis.
Meer fruit kweken
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.