Maak je aardbeienplanten klaar voor de lente

Helga Kluiter
|
06/03/2021
aardbeienplanten lenteklaar maken

In het voorjaar zien je aardbeienplanten er maar rommelig uit. Je kunt de planten dan ook het beste in maart of april fatsoeneren. Dan pluk je over een aantal maanden weer zalige zomerkoninkjes!

Lees verder na de advertentie

Fatsoeneer aardbeienplanten voor de groei begint

Het beste moment om je planten te fatsoeneren is voordat het groeiseizoen begint. Zo voorkom je dat schimmelziekten zoals grauwe schimmel (botrytis) de kans krijgen om zich verder te verspreiden. Daarnaast geeft het huisjesslakken en naaktslakken minder plekken om zich te verstoppen.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap voor stap aardbeienplanten opfrissen

De belangrijkste delen van de aardbeienplanten zijn de kleine scheuten in het midden van de kroon. Die produceren bloemen en vervolgens vruchten. Volg dit stappenplan om je aardbeien in het voorjaar weer om te toveren tot productieve planten.

Lees verder na de advertentie

Dit heb je nodig

  • Snoeischaar
  • Handvork of troffel
  • Mestkorrels

Stap 1

Aarbeienplanten fatsoeneren

Knip met een snoeischaar alle dode bladeren weg, evenals de grotere bladeren die de grond rond de hoofdkroon van de aardbeienplanten bedekken.

Stap 2

Onkruid, met name overblijvende soorten, zijn een groot probleem in aardbeienbedden, dus verwijder ze nu meteen, voordat ze de kans krijgen je aardbeien te overwoekeren.

Stap 3

Gebruik een handvork of troffel om de grond rond de planten vrij te maken. Voeg dan wat mestkorrels toe om de groei en bloei te bevorderen.

Aardbeienplanten vervangen

Na drie tot vier jaar jaar kun je je aardbeienplanten het beste vervangen door nieuwe planten. De grootte en kwaliteit van de vruchten neemt dan namelijk af. Je hoeft trouwens niet meteen nieuwe planten te kopen: je kunt aardbeien namelijk eenvoudig stekken via de uitlopers die ze ’s zomers maken.

Lees meer over fruit in je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu