Haal het meest uit jouw kleine moestuin met deze 8 soorten fruit

Onder leuke soorten fruit voor een kleine moestuin vallen ook kersen

Fruit kweken in je eigen moestuin is leuk, lekker en gezond! Een tuin hoeft daarbij niet groot te zijn om je eigen eten te kweken. Gebruik bijvoorbeeld de hoogte in je tuin voor een grote oogst op een klein oppervlak. Met deze acht soorten fruit voor een kleine moestuin pluk jij straks de vruchten van je werk.

Lees verder na de advertentie

Fruit voor een kleine moestuin: bomen

Bij kleine moestuinen is het essentieel om je ruimte slim te gebruiken. Een van die manieren is om de hoogte in te gaan en het meeste halen uit verticale ruimte. Als je de hoogte in wilt gaan met fruit voor een kleine moestuin, dan zijn kleine bomen het perfecte midden tussen hoogte en compacte vorm. Dit zijn enkele soorten die in deze categorie vallen.

1. Appels

Een appelboom kan prima in een kleine moestuin

Als eerste op de lijst van fruit voor een kleine moestuin, staat een klassieker: de appelboom. Met heerlijke vruchten én prachtige bloesem zijn appelbomen een sieraad voor je moestuin. Kies in plaats van een grote soort voor een leivorm, een appelboom met een dwergstam of een appelboom in pot. Je vindt meer over deze compacte appelboomsoorten in ons artikel over appelbomen voor in een kleine tuin.

 • Planten: november-maart
 • Oogsten: augustus-oktober (afhankelijk van de soort)

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week praktische tips voor jouw tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Peren

Deze peer heeft een lage stam, waardoor het perfect fruit voor een kleine moestuin is

Een ander klassiek fruit voor een kleine moestuin, is de peer. Net als bij appels, zijn er ook peersoorten die zich goed laten leiden. Denk bijvoorbeeld aan snoervormen (liggend of schuin snoer van takken), waaiervormen (takken waaieren uit) of palmetvormen (schuine takken). Er zijn specifieke dwergvariëteiten die perfect zijn om in kleine tuinen te kweken.

Tip! Zijn er wat peren van je boompje gevallen en beginnen ze te rotten? Voor sommige nachtvlinders en dagvlinders is zulk fruit een waar feestmaal! Je kunt zelfs een schaaltje maken met dit fruit als plateau voor je eigen vlindersafari.

 • Planten: november-maart
 • Oogsten: augustus-oktober

3. Kweeperen

Kweeperen zijn een vergeten vrucht die ook goed past als je fruit zoekt voor in een kleine moestuin
Kweepeer

Dit fruit voor een kleine moestuin heeft een zoet, citrusachtige aroma. Qua vorm houdt hij het midden tussen een appel, peer en van veraf zelfs een citroen. Je kunt deze ‘vergeten vrucht’ goed verwerken in bijvoorbeeld jam, gelei, compote, chutney of gebak. Ook deze boom is geschikt voor allerlei leivormen, net als appels en peren. Vergroot je oogst door deze fruitboom in de zomer te snoeien.

 • Planten: maart-april; september-november
 • Oogsten: oktober-november

4. Vijgen

Leid je vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur om ruimte te besparen

Nog een heerlijke soort fruit voor een kleine moestuin: vijgen! Ideaal om langs een zonnige, beschutte muur te leiden in een waaiervorm. Vijgenbomen hebben prachtige, geurige bladeren en maken op meerdere momenten per jaar vruchten aan, al zal het fruit in Nederland en België meestal alleen rond september of oktober rijpen. Meer informatie over vijgen vind je in onze complete plantengids over vijgen.

 • Planten: september-november
 • Oogsten: september-oktober

5. Kersen

Onder leuke soorten fruit voor een kleine moestuin vallen ook kersen
Foto: Jason Ingram.

Last but not least in de categorie fruitbomen zijn kersen. Met een kersenboom versier je jouw tuin met felrode tot diep bordeauxrode juweeltjes die heerlijk smaken. Deze bomen hebben wat meer zorg nodig, maar zijn het zeker waard met hun prachtige bloesem, vruchten en blad dat mooi verkleurd in de herfst. Je kunt deze soort planten in een pot of bak, in de vollegrond of je kunt hem langs een muur leiden in waaiervorm.

 • Planten: november-februari
 • Oogsten: juni-augustus

Fruit voor een kleine moestuin: klimplanten

Bij fruit voor een kleine moestuin hoef je niet alleen aan bomen te denken. Er zijn namelijk ook planten met heerlijke vruchten die je langs klimconstructies kunt leiden om zo de hoogte in te tuinieren.

6. Rode bessen (aalbessen)

Aalbessen zijn prachtig fruit voor een kleine moestuin

Als we het over juwelen voor je tuin hebben, dan hoort dit fruit voor een kleine moestuin er ook bij: aalbessen, ook wel rode bessen genoemd. Deze zure tot zoetzure bessen zijn goed te combineren met zoetigheid, zoals desserts, fruitsalades, pannenkoeken of gebak. Verder trekt deze klimmende bessensoort ook bijen aan met nectar en stuifmeel. Leid deze struiken langs een trellis, plantensteun of andere constructie. Aalbessen kunnen in de schaduw staan, maar worden wel zoeter naarmate ze meer zonlicht krijgen.

 • Planten: mei-september
 • Oogsten: juli-augustus

7. Frambozen

Frambozen zijn een geschikt fruit voor een kleine moestuin

In de supermarkt betaal je er een klein fortuin voor, maar ze smaken nog veel beter uit eigen tuin! Frambozen zijn makkelijke planten die je een heerlijke oogst opleveren. Er bestaan zowel zomerframbozen als herfstframbozen, die ieder in hun eigen seizoen vrucht dragen. Als je er een van beide hebt staan, geniet je dus van een lang oogstseizoen. Zomerframbozen zijn iets minder stevig en hebben een goede steun nodig. Bind ze bijvoorbeeld aan (bamboe)stokken. Dwergframbozensoorten zijn ideaal voor potten of bakken.

 • Planten: oktober-april (niet bij strenge vorst)
 • Oogsten: juni-oktober (afhankelijk van de soort)

8. Kruisbessen

Kruisbessen hoeven niet veel ruimte in beslag te nemen en kunnen ook in kleinere tuinen

Kruisbessenstruiken geven veel vruchten en gaan lang mee. Je kunt ze als struik planten zonder verdere steun of je kunt ze leiden als klimmende plant in een snoervorm (cordon) of waaiervorm langs muren of hekken. Op deze manier ga je slim met een anders ongebruikt stuk ruimte om én zo kun je beter bij de bessen zonder je te prikken aan doornen. Het is ook nog eens makkelijk om kruisbessen te stekken, dus als je struik goed bevalt, kun je er gemakkelijk meer in je tuin zetten.

 • Planten: februari-mei; september-november
 • Oogsten: juli-augustus

Lees meer over kleine moestuinen

Meer lezen over:
Moestuin
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu