Tuinier de hoogte in! 7 groenten voor een verticale moestuin

Erwten zoals doperwten maken prachtige bloemen aan voor ze vruchten ontwikkelen

Het grootste voordeel van een verticale moestuin is dat je optimaal gebruik kunt maken van je ruimte. Deze compacte vorm van moestuinieren is dan ook geschikt voor bijna elke tuin, zolang je wat plek hebt voor je planten om te groeien en ze iets geeft om tegenaan te klimmen. Ga de hoogte in met deze zeven groenten en eet smakelijk uit je eigen verticale moestuin!

Lees verder na de advertentie

De voordelen van een verticale moestuin

Misschien heb je er al eerder over gehoord: een verticale moestuin. Door gebruik te maken van de hoogte, kun je meer planten kwijt in je tuin dan je misschien verwacht. Deze methode is ideaal voor kleinere tuinen en voor iedereen die nog nét iets meer uit zijn tuin wil halen.

Een verticale moestuin kan ook een prachtig onderdeel zijn van je tuindecor. Krullende bonenstaken staan prachtig bij je muur of schutting en de vruchten van pompoenen geven je al een eerste hint van dat knusse herfstgevoel. Laat je inspireren door deze zeven groenten en wie weet zit er een goede kandidaat bij voor jouw verticale moestuin.

1. Stokbonen

Pronkbonen zijn sierlijke stokbonen met prachtige bloemen, wat ze geweldig maakt voor een verticale moestuin

Stokbonen worden ook wel klimbonen genoemd. Bonensoorten die hieronder vallen, zoals stoksperziebonen, stoksnijbonen en pronkbonen, wikkelen zich om stokken of touwen heen en groeien zo de hoogte in. Daarmee zijn dit ultieme planten voor een sierlijke verticale moestuin. Zaai eventueel ook andere planten rondom de wortels van je stokboon (combinatieteelt), zodat je slakken wegleidt van je stokboon-zaailingen.

Wat de zaaitijd betreft, houd vooral de aanwijzingen aan voor de variëteit die je gaat kweken. Deze planten houden van een warme, beschutte standplaats en zodra ze zijn ontkiemd ook van genoeg water. Wanneer de oogsttijd begint, blijf dan vooral oogsten! Hoe meer je plukt, hoe meer bonen de plant aanmaakt.

 • Zaaien: april-juli
 • Oogsten: juli-oktober

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Pompoen en kalebas

Ook pompoenen en kalebassen doen het goed in een verticale moestuin

Zoek je gezellige eyecatchers voor je verticale moestuin? Pompoenen en kalebassen vind je in allerlei varianten. Je kunt veel van deze soorten lang bewaren, zodat je ook in de winter kunt genieten van zelfgekweekte groente. Deze planten hebben de neiging flink te woekeren, dus leidt ze – zeker in het begin – stevig langs hun steun en houd in de gaten dat ze niet alsnog aan de wandel gaan.

Voor een verticale moestuin geldt dat varianten met kleinere vruchten geschikter zijn. Goede opties zijn bijvoorbeeld eikelpompoen en flespompoen. Zorg ervoor dat je een stevige steun hebt, zoals een obelisk, hekwerk of een klimconstructie, waar de plant zich aan vast kan houden. Hoe groter je pompoen- of kalebassoort, hoe steviger zijn steun moet zijn. Ze houden doorgaans van een zonnige, beschutte standplaats.

Als bonus zijn pompoenen en kalebassen ook nog eens een veelzijdige keukengroenten. Probeer bijvoorbeeld eens een recept met pompoen van onze collega’s bij Foodies.

 • Zaaien: maart-juni
 • Oogsten: juni-oktober

3. Klimcourgette

Kies een mooie klimcourgette voor je verticale tuin en verwacht een rijke oogst!

Een vertrouwde plant in menig keuken: de courgette. Kies een klimvariant uit voor je verticale moestuin, zoals de biologische ‘Ola Escaladora’. Kijk ook eens in onze complete gids over courgette voor meer tips over het kweken van (klim)courgette.

Zorg voor een stevige klimconstructie en kies een zonnige, beschutte standplaats. Courgetteplanten maken veel vruchten aan (twee tot drie planten is vaak genoeg voor een heel gezin) en net als met bonen geldt: hoe meer je plukt, hoe meer je oogst!

 • Zaaien: april-juni
 • Oogsten: juli-oktober

4. Komkommer

checklist voor de tuin week 34

Komkommer kan, net als zijn nicht courgette, prima klimmen. Voor een verticale tuin kies je het beste een soort die lange, woekerende scheuten aanmaakt in plaats van een struikvariëteit. Houd ook rekening met het verschil tussen kas- en buitenkomkommers en hoe je ze moet verzorgen, zoals we uitleggen in onze complete gids voor komkommer.

Het zal je niet verrassen als je weet dat courgette en komkommer familie zijn, dat ook deze soort houdt van een beschutte, zonnige standplaats. Qua ondersteuning kun je uitgaan van dezelfde principes als bij pompoen en klimcourgette. Bepaalde variëteiten van komkommer zijn ook geschikt voor als je groente wilt kweken in potten en bakken.

 • Zaaien: februari-juni
 • Oogsten: juli-september

5. Tomaat

Tomatenplanten, zoals deze 'Sakura', zijn mooi en ideale kandidaten voor een verticale moestuin

Ze zijn overheerlijk uit eigen tuin: tomaten! En ook deze groente leent zich voor een verticale moestuin, vooral variëteiten die behoren tot de stamtomaten. Bind ze op tegen een (bamboe)stok om je plant te steunen. Nijp verder dieven (scheuten in de oksels tussen de hoofdstam en zijtakken), zodat je plant zijn energie in de vruchten steekt in plaats van in de groene groei.

Er zit een motief in dit artikel, want ook deze groente houdt van een zonnige, beschutte plek. Verder houdt tomaat van voedingsrijke grond. Geef je plant regelmatig water om het splijten van vruchten te voorkomen. Kies ten slotte voor een variëteit die je buiten een kas kunt kweken als je de tomatenplant in je tuin wilt zetten.

 • Zaaien: februari-april
 • Oogsten: juli-oktober

6. Tuinbonen

Plant ook heerlijke tuinbonen in je verticale moestuin

Tuinbonen oogst je al vroeg in het jaar en doordat ze de hoogte in groeien, nemen ze weinig ruimte in beslag. Gebruik eenzelfde soort steunconstructie als bij stokbonen, bijvoorbeeld een wigwamconstructie. Bind de stengels stevig op, zodat ze het gewicht van de oogst kunnen dragen.

Oogst de peulen als ze zo’n 6 cm als je de peulen in hun geheel wilt eten. Wacht tot je de omtrek van de individuele tuinbonen ziet in de peulen als je ze wilt doppen. Geef ze regelmatig water vanaf het moment dat ze bloeien. Laat ten slotte de planten na de oogst staan zolang het kan. Via bacteriën in hun wortelstelsel geven ze namelijk stikstof af aan de grond, waar je planten volgend jaar weer profijt van hebben.

 • Zaaien: januari-april
 • Oogsten: mei-augustus

7. Erwten

Erwten zoals doperwten maken prachtige bloemen aan voor ze vruchten ontwikkelen

En last but not least zijn daar nog de geweldige erwten. Plaats – net als bij de andere groenten hierboven overigens – de steunen wanneer je planten nog klein zijn om ze makkelijk omhoog te leiden. Erwten hebben ranken waarmee ze naar boven klimmen, dus gebruik stevige twijgen, smalle stokken, kippengaas of een net waar de ranken zich omheen kunnen krullen.

Kies een variëteit die past bij jouw tuin en wensen en houd de zaaitijden aan van die soort. Erwten houden verder van een zonnige standplaats met goed waterdoorlatende grond. Verder kun je erwten trouwens ook binnenshuis voorzaaien om te voorkomen dat de zaailingen worden opgegeten. Door ze in een rij te zaaien, bijvoorbeeld in een oud stuk dakgoot, plant je ze later gemakkelijk uit.

 • Zaaien: januari-augustus en oktober-november
 • Oogsten: juni-oktober

Extra tip: potten en bakken voor een verticale moestuin

Je kunt een oude dakgoot hergebruiken als deel van je verticale moestuin

Met de bovengenoemde groenten maak je handig gebruik van de ruimte in je tuin, doordat ze de hoogte in klimmen. Er zijn echter nog andere manieren om groente te kweken in een verticale moestuin. Monteer bijvoorbeeld hangende potten, bakken of zelfs een oude regenpijp aan de muur om groenten met ondiepe wortels in te kweken, bijvoorbeeld sla of radijsjes. Je vindt meer ideeën voor verticaal tuinieren in dit artikel over het verfraaien van je schutting.

Meer over moestuinen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu