Volg dit stappenplan voor het succesvol aanleggen van je moestuin

Helga Kluiter
|
18/01/2023
moestuin aanleggen

Zodra jouw naam aan de beurt is op de wachtlijst om een volkstuin te huren, hoop je natuurlijk dat je snel kunt beginnen met zaaien. Maar helaas liggen volkstuintjes vaak maanden braak voor ze een nieuwe tuinier (jij dus) toegewezen krijgen. Een nieuwe moestuin aanleggen is dan een hele klus. Maar als je de juiste stappen doorloopt, kun je toch in no-time aan de slag.

Lees verder na de advertentie

Moestuin aanleggen: het stappenplan

Voor je overweldigd raakt: bedenk dat je niet alles in één keer hoeft te doen, maar dat je ook kunt beginnen met slechts een deel van je stukje grond. Volg ons stappenplan om je moestuin snel op poten te zetten.

1. Verwijder alle rommel

Voor je ook maar iets doet, zul je ongewenste materialen moeten verwijderen. Het is niet ongebruikelijk dat er in de grond nog stenen, stukken metaal of hout en zelfs gebroken glas zit. Ga je lapje grond dus goed na en voer alle rommel meteen af zodra je het tegenkomt.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week moestips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. De grond frezen (optioneel)

Is de grond nog niet eerder bewerkt geweest, dan kan het nodig zijn om de grond eerst te frezen met een tuinfrees. Met dit apparaat (dat je kunt huren) maak je de bovenste laag van de grond los, zodat die beter bewerkbaar wordt. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en alleen als de grond niet nat is.

3. Verwijder gras en onkruid

gras verwijderen

Als je een beetje pech hebt, ziet je nieuwe moestuin er meer uit als een weide dan als een tuin. Al het gras en onkruid zal dus eerst moeten wijken. Het kan helpen om het gras eerst te maaien (controleer eerst of er geen egels of hazelwormen in hoog gras zitten), zodat je beter ziet wat je doet. Verwijder dan zoveel mogelijk gras en onkruid.

Kom je oude plantenresten tegen (bijvoorbeeld van aardappelen), haal die dan ook weg. Kijk echter ook of er bruikbare (gezonde!) planten bij zitten, zoals aardperen of aardbeien. Zet die in een pot tot je ze kunt uitplanten.

4. De moestuin aanleggen: paden maken

Het is belangrijk dat je gemakkelijk tussen de moestuinbedden door kunt lopen en er kunt knielen voor werkzaamheden laag bij de grond. Houd als vuistregel aan dat je paden breed genoeg zijn voor een kruiwagen (ongeveer 60 cm breed). Paden van gras zijn makkelijk, maar ook tegels, grind of boomschorssnippers zijn een goede keuze.

5. De grond klaarmaken

moestuin aanleggen: karton

Je kunt de grond grofweg op twee manieren klaarmaken 

Methode 1: de no-dig methode

Terwijl je je eerste moestuinbed op orde maakt, kun je de delen van de tuin waaraan je niet werkt het beste bedekken met karton. Onkruid krijgt zo geen licht en zal niet opkomen. Leg op het karton een laag compost. Dit is de zogeheten no-digmethode. De wormen zullen de compost verder door de grond werken.

Methode 2: de grond omspitten

In plaats van de no-digmethode (met karton en compost) kun je er ook voor kiezen om te grond te spitten. De onkruidresten en eventuele mest of compost werk je op die manier door de grond. Het is zwaarder werk dan de no-digmethode, maar het is een goede methode als je de grond snel losser en luchtiger wilt maken.

Let op dat overmatig spitten de bodemstructuur kan beschadigen en de bodemleven kan verstoren, dus het is aan te raden om dit alleen te doen wanneer het echt nodig is.

6. Maak je eerste moestuinbed

verhoogd bed aanleggen

Kies de plek waar je je eerste moestuinbed wilt aanleggen en geef de contouren aan. Zorg ervoor dat het bed niet te groot is. Je moet er immers van alle kanten bij kunnen! Is de grond (nog) niet optimaal, maak dan eventueel een verhoogd bed van (rest)hout en vul dit bed met goede grond en compost.

7. Begin met zaaien en planten

moestuin aanleggen

Begin zodra het mogelijk is met planten. Heb je de grond voor het voorjaar voorbereid, bedek het dan gewoon met karton of zwart plastic om te voorkomen dat de regen alle voedingsstoffen wegspoelt. Het remt bovendien de groei van onkruid. Plastic heeft als extra voordeel dat het de grond sneller opwarmt en je dus eerder kunt beginnen met zaaien.

Moestuin aanleggen: extra tips

  • Een grote moestuin is zeker voor onervaren moestuiniers een enorme uitdaging. Begin liever met een kleinere moestuin, of pak eerst slechts een deel van je moestuin aan.
  • Check goed de regels van je volkstuincomplex. Mag je bomen planten, een kas of schuur neerzetten, bijen of kippen houden, enzovoorts. Laat je goed informeren om teleurstellingen te voorkomen.
  • Investeer in goed gereedschap, zoals een spitvork, spade, schoffel, hark, handschoenen en meer.
  • Leer je buren kennen. Zij kunnen je helpen met kweekadvies en willen zelfs misschien zaden, planten en stekken met je ruilen.
  • Begin met eenvoudige groenten, zoals aardappelen, tuinbonen, knoflook en courgettes – en kweek vooral wat je graag eet.

Meer over een moestuin aanleggen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu