6 manieren om meer te oogsten uit je moestuin
Ben je ietwat teleurgesteld in de opbrengst van je moestuin? Je kunt verschillende stappen ondernemen om je groentetuin proberen productiever te maken.
1. Kweek voor de juiste bodemsoort
Het kan de moeite waard zijn om de pH-waarde van je grond te meten. Dan weet je of je beter kalkminnende gewassen zoals uien en bloemkool kunt kweken, of juist gewassen die van zure grond houden. Om de zuurgraad van je grond te meten, zijn test-sets te koop.
2. Maak je moestuin toegankelijk
Druk, druk, druk! Verdwijnt je moestuin soms aan je aandacht? Leg hem dan aan op een plek waar je vaak langsloopt. Zo kún je hem niet missen. Alleen relevant als je een grote tuin hebt, uiteraard.
Wekelijks gratis moestuintips in je inbox
Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
3. Investeer in je moestuin
Tja, het klinkt logisch: hoe groter je moestuin, hoe groter je opbrengst. Dat geldt zeker voor gewassen die niet per se veel opleveren. Je hebt bijvoorbeeld behoorlijk wat aardbeienplanten nodig voor een flinke oogst.
Wees wel realistisch, zeker als je gaat experimenteren met gewassen. Heb je wel genoeg tijd? Maak je moestuin niet groter dan je kunt behappen.
4. Gebruik schaduwplekken efficiënt
Gebruik schaduwplekken waar weinig wil groeien voor gewassen die het ook in de halfschaduw doen, zoals zwarte bessen, aalbessen, frambozen, kruisbessen en bladgroenten. Wil je het echt goed aanpakken? Maak dan onderscheid in de verschillende soorten schaduw in je moestuin.
5. Bestrijd ongedierte
Bescherm je gewassen al vanaf het begin tegen dieren die het erop gemunt hebben. Denk aan duiven, konijnen, naaktslakken en bladluizen. Kies het liefst de meest natuurvriendelijke manier om de beestjes te bestrijden. Bedenk ook dat wisselteelt belangrijk is om ziekten en plagen te voorkomen.
6. Vraag advies aan je buren
Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Praat met buren en andere moestuiniers uit de buurt en vraag om hun advies. Zeker als zij al jaren moestuinieren, kunnen ze je vast vertellen welke gewassen het bij hen altijd goed doen.