Groenbemesters zaaien in je moestuin: waarom en hoe doe je dat?
Wanneer je je oogst binnen hebt, houd je een kaal stuk grond over. Groenbemesters zaaien zorgt ervoor dat die grond er in de winter niet kaal bij ligt – en dat heeft meerdere voordelen.
Wat is groenbemesting?
Een groenbemester is geen mest die van dieren afkomstig is, maar van planten. Groenbemesting betekent dat je een gewas zaait in je moestuin met maar één doel: het moet groeien. Sommige soorten sterven in de winter af, andere moet je in het voorjaar onderspitten. Maar ze verbeteren allemaal de grond, zodat je groenten in de lente goed van start gaan.
Voordelen groenbemesters zaaien
- Bepaalde soorten groenbemesters binden stikstof uit de lucht en geven dit terug aan de bodem. Prettig als er daarvoor een groentegewas heeft gestaan dat veel stikstof uit de grond heeft gehaald (zoals veel blad- en koolgewassen).
- Op kale grond spoelen voedingsstoffen weg wanneer het regent. Met bodembedekkers houdt de grond die stoffen beter vast.
- Groenbemesters onderdrukken onkruid en daardoor heb je er in het voorjaar minder last van.
- Heb je zware kleigrond, dan helpen de wortels van de groenbemesters om de grote kluiten losser te houden. De grond is daardoor makkelijker te bewerken
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Nadelen groenbemesting
- Slakken kunnen zich verbergen tussen de planten en zich er voortplanten.
- Na het omspitten van de groenbemesters moet je ongeveer een maand wachten voor je er weer groenten kunt zaaien. Anders loop je het risico dat je groentezaden niet ontkiemen.
Groenbemesters zaaien
Verbeter de grond in je moestuin door het zaaien van groenbemesters. Zo pak je het aan:
Stap 1: Groenbemester mengsel
Hoe groot is het gebied dat je wilt inzaaien? Meet het op en bekijk dan op de doos met zaden hoeveel je nodig hebt. Zaai je verschillende variëteiten door elkaar, meng de zaden dan eerst goed voor het beste resultaat.
Stap 2: Groenbemesters zaaien
Bereid de grond voor door het goed los te harken en onkruidvrij te maken. Strooi dan de zaden breedwerpig over de grond.
Stap 3: Zaden door grond mengen
Hark de zaden lichtjes door het oppervlak van de grond. Bescherm de zaden voorlopig ook nog tegen vogels, want die eten de zaden ook graag. Laat de planten natuurlijk afsterven in de winter of spit ze in de lente onder.
Groenbemesters soorten
Dit zijn enkele van de beste groenbemesters:
- gele mosterd (Sinapis alba, zie foto)
- winterkoolzaad (Brassica napus)
- rode klaver (Trifolium pratense)
- witte klaver (Trifolium repens)
- veldbonen (Vicia faba)
- luzerne/alfalfa (Medicago sativa)
- fenegriek (Trigonella foenum-graecum
- winterrogge (Secale cereale)
- Italiaans raaigras (Lolium multiflorum),
- boekweit (Fagopyrum esculentum)
- phacelia (Phacelia tanacetifolia)