
Wil jij op een slimme manier meer planten in je tuin zetten? Tover je tuin of balkon dan om tot een verticale tuin, bijvoorbeeld door de hoogte te benutten via de schutting, muur of met creatieve plantenrekken. Verticaal tuinieren vraagt wel om wat creativiteit! Probeer deze plantentips en 10 ideeën eens uit.
Lees verder onder de advertentie
Deze planten passen goed in een verticale tuin

Een verticale tuin is de ideale manier om meer planten in je tuin te zetten. Zo omgeef jij je met meer groen, wat niet alleen mooi is, maar ook tuindieren voorziet van meer schuilplekjes. Bovendien kan verticaal tuinieren voor verkoeling zorgen, in de steeds warmer wordende zomers. Maar wat moet je planten? Dit zijn een aantal goede kandidaten:
- Sterke, droogtetolerante planten, zoals lavendel en ijzerhard. In een verticale tuin maak je veel gebruik van plantenbakken en muren met ‘regenschaduw’, dus de grond droogt eerder uit.
- Vaste klimplanten met bloemen zoals klimrozen, blauweregen en clematis.
- Vaste, groenblijvende klimplanten zoals Toscaanse jasmijn en klimhortensia.
- Eenjarige klimplanten zoals dagbloem (Ipomoea) en siererwt (Lathyrus odoratus).
- Schaduwplanten die hoogte geven, zoals (niet-woekerende) bamboe en varensoorten in de border of geraniums in bakken of potten.
- Vetplanten en sedums, zoals sempervivums of varensoorten zoals Polypodium vulgare, kunnen tussen de kieren van muren groeien.
- Leibomen zoals haagbeuk, of leifruit zoals appels, peren, pruimen, kersen, vijgen en kruisbessen. Leid ze in een waaiervorm voor een mooi verticaal accent in de tuin.
- Sterke, eenjarige kruiden voor buiten, zoals tijmsoorten, rozemarijn, salie en laurier. Ideaal voor in potten en bakken aan de muur.
- Klimmende groenten zoals stokbonen (klimbonen), tuinbonen, (klim)courgette, tomaat en komkommer. Of groenten voor in bakken aan de muur, zoals radijs en sla, want die wortelen niet diep.
Wekelijks tuintips in je mail
Verticaal tuinieren: 10 ideeën ter inspiratie

Zie je verticale tuin als een mooie én productieve plek: je kunt er volop genieten van het groen en/of de oogst, zonder dat je naar kale muren of saaie schuttingen hoeft te turen. Ontdek hieronder een paar slimme ideeën waarmee je (hoogte)meters wint in jouw tuin.
1. Maak een groene plantenmuur

Benut de kieren in een kale muur door er vetplanten en sedums in te planten. De bloemetjes van Campanula poscharskyana (klokjesbloem) en Aubrieta (blauwkussen) maken het af. Duw de wortels van je stekjes of jonge plantjes in de muur en vul de ruimte eromheen op met wat aarde. Geef af en toe water totdat je ziet dat de plantjes beginnen te groeien. Wil je een complete groene gevel maken? Er bestaan kant-en-klaar systemen met losse modules. Die kun je makkelijk aanpassen aan de grootte van je muur of schutting.
2. Gebruik trappen als plantenrek

Met bloempotten op verschillende hoogtes, win je verrassend veel meters in de tuin, patio of op je balkon. Er bestaan natuurlijk plantenstandaards, maar misschien wel de leukste en makkelijkste plantenrekken waarmee je de hoogte in gaat, zijn houten ladders die je tegen de muur zet. Met hangplanten kun je de randen van de trap netjes ‘verzachten’.
3. Verticaal tuinieren tegen schutting

Inkoppertje: leid klimplanten tegen een saaie schutting, hek of muur! Mooie keuzes zijn bijvoorbeeld rozen, clematis, of de relatief snel groeiende kamperfoelie. Maak draden of een trellis vast aan de wand, waarmee je de klimmers kunt ondersteunen. Voor de zekerheid kun je hun stammen ook nog met touw ondersteunen. Niet elke klimplant heeft namelijk ranken om zichzelf stevig mee vast te houden.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
4. Hang buitenschappen op

Binnenshuis zorgen planken voor extra ruimte door spullen van de grond te houden – waarom zou je dat niet in de tuin doen? Met schappen kun je veel meer potjes kwijt die anders allemaal ruimte op de grond zouden innemen. Weer eens wat anders dan een hangende plantenbak!
5. Gebruik hangmanden en -zakken

Je kunt natuurlijk ook planten naar beneden laten groeien, in plaats van omhoog. Dit doe je met hanging baskets of speciale zakken van stof. Laat weelderige bloeiers als watervallen langs je muur stromen of kweek er eetbare planten in. Met name planten met relatief ondiepe wortels, zoals viooltjes, aardbeien, sla en keukenkruiden, doen het goed in manden en zakken.
6. Plaats een lathyrus-wigwam

Lathyrus is een makkelijke manier om hoogte én kleur aan je tuin toe te voegen. Je kunt ze langs wigwams laten groeien, die je zelf maakt met bamboestokken. Dit geeft een mooi verticaal accent in de border. Lathyrus is niet alleen eenvoudig te kweken, maar bloeit ook lang: van juni tot eind juli, soms zelfs nog langer.
7. Creëer een diervriendelijke pergola

Met een pergola creëer je flink wat hoogte en met de juiste klimplanten doe je er ook tuindieren een groot plezier mee. Kies voor ‘bossige’ klimplanten, zoals klimrozen of Hedera, waar vogels graag in nestelen. Hang daarnaast voederhuisjes, insectenhotels en andere schuilplaatsen aan de balken. Zo ontstaat een pergola vol leven waar je eindeloos naar kunt kijken.
8. Maak een verticale moestuin met klimconstructies

Kweek in je verticale moestuin klimmende soorten langs een obelisk of ander klimrek, zoals stokbonen of klimmende bonen. Kies bijvoorbeeld voor rassen als ‘Scarlet Emperor’ of ‘Polestar’. Die geven niet alleen lekkere bonen, maar ook mooie bloemen voor extra kleur in je tuin. Zo kan een moestuin een prachtig onderdeel zijn van je tuindecor!
Tip! Een steun voor klimmende groenten maak je bijvoorbeeld zelf van hazelaarhout. Dit is stevig hout dat tegen een windvlaag kan.
Mini-moestuin
Kleine ruimte, grote oogst € 12.99
- Welke gewassen passen altijd?
- Kweken en zaaien voor jaarrond oogst
- Tips en adviezen van experts

9. Hergebruik oude dakgoten

Oude dakgoten zijn perfecte wandbakken voor bijvoorbeeld pluksla of eenjarige kruiden zoals basilicum en koriander, maar ook voor zomerbloemen. Vergeet niet om van tevoren gaatjes in de onderkant van de goot te boren, voor de afwatering.
10. Schroef blikjes aan de wand

Geef oude blikjes een tweede leven als plantenpotten aan de muur of schutting. Allereerst geef je ze een nieuw jasje met metaalverf. Sla met een hamer en spijker wat gaatjes in de bodem voor de afwatering, en nog een gaatje bovenin om het blikje op te hangen. Vul met potgrond en zet er één plantje in, zoals een viooltje of leeuwenbek. Schroef ze aan de wand voor een vrolijk resultaat.
Planten water geven in een verticale tuin

Denk bij het verticaal tuinieren na over een goed watersysteem voor je potten, bakken, hangmanden et cetera. De grond zal sneller uitdrogen, dus geef je planten voldoende water en denk ook aan extra plantenvoeding. Vijf tips:
- Er bestaan geautomatiseerde druppelaars die precies genoeg water geven aan iedere plant.
- Liever een iets minder geavanceerd watersysteem? Gebruik olla’s van terracotta, die geleidelijk het water de pot in druppelen.
- Als je met de hand gietert, is het slim om de planten die het meeste water nodig hebben, onder te plaatsen. Zo vangen zij het water op dat uit de bakken erboven stroomt.
- Geef langzaam water, zodat het de potgrond insijpelt en niet langs de randen rechtstreeks wegstroomt.
- Een laagje stenen of stro bovenop de grond, helpt om bij warm weer het vocht rond de wortels vast te houden.