Gardeners World 03/2025
Het is lente!
Cover van

Niet-woekerende bamboe: deze soorten zijn (niet) veilig

Niet-woekrende bamboe Chusquea gigantea

Bamboe is een geweldige, veelzijdige plant. Maar ja, hij heeft de naam nogal te woekeren. En je wilt de lieve vrede met je buren graag bewaren! Toch hoef je je droom van bamboe in de tuin zeker niet aan de wilgen te hangen. Want met niet-woekerende bamboe krijg je het beste van twee werelden: een fantastische plant, maar zonder de overlast.

Lees verder onder de advertentie

Wat is niet-woekerende bamboe?

Bij bamboe in de tuin denk je al snel aan planten die zich agressief verspreiden. Maar wist je dat er meer dan 1500 soorten bamboe zijn? Die zijn grofweg in twee soorten te verdelen:

  1. Woekerende bamboesoorten, die ondergrondse uitlopers (rizomen) vormen en zich snel door de tuin verspreiden.
  2. Niet-woekerende bamboesoorten, ofwel polvormende bamboe, die compacter groeien en op één plek blijven staan.

Toch kun je niet simpelweg alle niet-woekerende bamboesoorten in je tuin planten, want niet elke bamboesoort is geschikt voor ons klimaat. De ene soort kan goed tegen vorst terwijl andere soorten bamboe bij kou het loodje leggen. Sommige soorten hebben bovendien graag meer schaduw, terwijl andere houden van de volle zon. Laat je voor je aankoop dus goed informeren.

Ontvang wekelijks tuin-inspiratie

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke soorten bamboe zijn niet-woekerend?

De meest populaire soorten niet-woekerende bamboe komt uit het geslacht Fargesia. Deze houdt van een gematigd klimaat, bestaat uit meer dan 80 soorten, en het zijn meestal groenblijvende struiken. Met deze niet-woekerende bamboesoorten in je tuin zit je dus altijd goed, maar er is nog meer keuze:

1. Fargesia nitida

Foto: Wikimedia Commons/Daniel J. Layton.

Deze ‘rode bamboe’ wordt niet al te hoog (180 – 250 cm) en vormt een compacte pol. De stengels zijn opvallend rood en worden geel naarmate ze ouder worden. Dat zorgt voor een speels contrast. Het loof heeft een fijne structuur. De Fargesia nitida kan prima tegen kou en is erg geschikt als groenblijvende haag tegen inkijk. Je kunt hem ook in potten planten.

Meer inspiratie nodig? Ontdek meer makkelijke planten voor buiten die niet kapot te krijgen zijn.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

2. Chusquea

Niet-woekrende bamboe Chusquea gigantea
Foto: Wikimedia Commons/Daderot.

De polvormende Chusquea komt van oorsprong uit de bergen van Zuid-Amerika. Maar in tegenstelling tot de meeste bamboes zijn de stengels niet hol van binnen. Er zijn meerdere soorten binnen dit geslacht. De Chusquea gigantea kan tot wel 15 meter hoog en 4 meter breed worden. De Chileense bamboe, Chusquea culeou, wordt gemiddeld 5 à 6 meter hoog en is in diverse mooie cultivars verkrijgbaar. Plant Chusquea alleen in grote tuinen!

3. Himalayacalamus

Foto: Wikimedia Commons/Daderot.

Zoals de naam al aangeeft komt deze bamboe uit de Himalaya. Een mooie soort uit dit geslacht is de Himalayacalamus hookerianus. De jonge stengels zijn blauw met een sprankje rood of paars, maar rijpe stengels kleuren goudgeel. Perfect als kleurrijke blikvanger met een hoogte van 3 tot 6 meter.

4. Thamnocalamus

Thamnocalamus bamboe
Foto: Wikimedia Commons/Leonora Enking.

Thamnocalamus-bamboe is polvormend en inheems in het Himalayagebergte, op Madagascar en in Zuid-Afrika. Een interessante soort is de Thamnocalamus crassinodus, met kleine blaadjes en vaalblauwe stengels die meer roodtinten krijgen naarmate ze rijpen. Hij houdt niet van al te veel hitte en zon. Een plek op het oosten is dus het beste. Hij wordt gemiddeld circa 5 meter hoog. De plant verliest bij strenge vorst (-10 C) zijn blad, maar dat groeit in het voorjaar weer terug.

5. Fargesia dracocephala ‘Rufa’

Fargesia Rufa
Wikimedia Commons/Filostachys.

Deze compacte, niet-woekerende bamboe wordt gemiddeld 150 tot 250 cm hoog en is daarmee ideaal voor kleinere tuinen of grote potten. Het loof is het hele jaar groen en contrasteert mooi met de jonge, felgroene stengels. Hij is perfect als haagplant en houdt van een plek in de zon tot halfschaduw en vochtige grond.

Meer weten over de verzorging? Lees meer in ons artikel over bamboe snoeien.

Meer soorten niet-woekerende bamboe

Naast de Fargesia-bamboes zijn er nog meer geslachten die polvormend zijn en in een gematigd klimaat overleven. Dat zijn bamboes uit onder andere de volgende geslachten:

  • Ampelocalamus
  • Borinda
  • Chimonocalamus
  • Drepanostachyum
  • Yushania

Wat is de beste tijd om bamboe te planten in je tuin?

De beste periode om niet-woekerende bamboe te planten is in het voorjaar of het vroege najaar. In deze seizoenen zijn de weersomstandigheden mild, waardoor de bamboe goed kan wortelen voordat de zomerse hitte of winterse kou intreedt. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef voldoende water na het planten.

Hoe snel groeit niet-woekerende bamboe?

Niet-woekerende bamboe groeit over het algemeen langzamer dan woekerende soorten, maar hij kan nog steeds behoorlijk de vaart erin zetten. De meeste soorten groeien tussen de 30 en 60 cm per jaar, afhankelijk van de standplaats en de verzorging. Het voordeel is dat bijvoorbeeld een haag van niet-woekerende bamboe in slechts een paar jaar al een mooie, volle structuur heeft.

Leuk weetje: de snelst groeiende plantensoort op aarde is bamboe. Sommige soorten kunnen wel een meter per dag (!) groeien, ofwel 4 centimeter per uur. Die kun je dus echt zien groeien.

Waar plant je niet-woekerende bamboe? (let op!)

Polvormende bamboe blijft netjes op één plek staan, dus je hoeft je geen zorgen te maken over woekeren. Maar de wortels zijn nog steeds enorm sterk en hebben de kracht om tegels en dergelijke omhoog te duwen. Plant ze dus ver genoeg uit de buurt van schuttingen en paden. Wil je er zeker van zijn dat je bamboe zich niet te ver verspreidt, gebruik dan barrières om de groei van de wortels in te perken.

Welke soorten bamboe kun je beter niet planten?

zwarte bamboe
Zwarte bamboe (Phyllostachys nigra). Foto: Jason Ingram.

Alle soorten die rizomen (uitlopers via de wortels maken) kun je maar beter niet in je tuin planten. Grote kans dat ze binnen no-time bij de buren opduiken … Bamboesoorten die mooi zijn en veel verkocht worden, maar die zich verspreiden via uitlopers, zijn bijvoorbeeld soorten uit het Phyllostachys-geslacht (zoals de zwarte bamboe, Phyllostachys nigra, of de gouden bamboe, Phyllostachys aurea).

Andere populaire maar woekerende soorten bamboe zijn Pseudosasa japonica, Pleioblastus variegatus, Sasa veitchii en Qionzhuea tumidissinoda. Mocht je deze soorten tóch willen planten, gebruik dan barrières om de wortels in toom te houden!

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.