10x winterharde tropische planten voor je exotische tuin

Helga Kluiter
|
13/12/2022
Afbeelding voor 10x winterharde tropische planten voor je exotische tuin

Geef je tuin een weelderige, groene uitstraling die winter-proof is door winterharde tropische planten met een exotische look te planten.

Lees verder na de advertentie

Veel planten met een tropisch uiterlijk doen het in ons klimaat prima buiten. En hoewel sommige vetplanten onze winters tolereren, zijn er voor een écht exotisch ogende tuin veel betere – grotere en indrukwekkendere – opties.

Winterharde tropische planten

Laat je niet misleiden door het uiterlijk van de volgende planten. Ze zien er tropisch uit maar zijn winterhard. Je hoeft ze in de winter dus niet te beschermen of naar binnen te verhuizen.

1. Trachycarpus fortunei ‘Wagnerianus’

winterharde tropische planten: Wagnerpalm

Deze palm, ook wel de Wagnerpalm genoemd, heeft enorme waaierachtige bladeren. Hij is nog beter bestand tegen koud dan de ‘gewone’ Trachycarpus fortunei en kan goed tegen wind. Temperaturen tot -15 ºC zijn geen probleem. De slanke Trachycarpus fortunei ‘Wagnerianus’ wordt ongeveer vijf meter hoog, maar zijn stam wordt vervolgens niet dikker zoals bij andere bomen.

  • Hoogte x Breedte: 5 m x 2 m

2. Zachte naaldvaren (Polystichum setiferum)

Lees verder na de advertentie

zachte naaldvaren

De extreem winterharde zachte naaldvaren, Polystichum setiferum, is een makkelijke en prachtige varen die temperaturen tot -20 ºC overleeft. Hij doet het goed op een vochtige maar goed drainerende, schaduwrijke plek. De zachte bladeren geven je tropische tuin een oer-tintje.

  • Hoogte x Breedte: 1,5 m x 1 m

3. Fatsia japonica ‘Spider’s Web’ (vingerplant)

Fatsia japonica Spiders Web

Ben je op zoek naar winterharde tropische planten die ook nog groenblijvend zijn, kijk dan eens naar deze vingerplant of Fatsia uit het zuiden van Japan. De Fatsia japonica ‘Spider’s Web’ is voorzien van grote, bontkleurige bladeren – perfect om een schaduwplekje op te fleuren. Hij haalt een hoogte van 2,5 meter en is winterhard tot -15 ºC.

  • Hoogte x Breedte: 2,5 m x 2,5 m

4. Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’

winterharde tropische planten

Oké, deze bamboe moet je wel een beetje in toom houden met een barrière voor zijn wortels, om te voorkomen dat hij gaat woekeren. Maar deze gouden bamboe heeft werkelijk prachtige stengels en vriendelijk ritselend blad. Temperaturen tussen de -10 ºC tot -15 ºC doorstaat hij, mits hij een beetje beschut staat tegen de ergste wind. Plant de Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’ in vochtige maar goed drainerende grond.

Durf je deze bamboesoort niet aan, probeer dan de polvormende Fargesia. Die is ook erg winterhard en woekert niet.

  • Hoogte x Breedte: 12 m x 4 m

5. Yucca linearifolia

Yucca linearifolia
Foto: Creative Commons/Jean Michel Dupuyoo

De puntige, blauwe of groene bladeren (afhankelijk van de cultivar) van de Yucca linearifolia vormen samen een mooie bol. Oorspronkelijk komt deze plant uit Mexico. Hij kan onder de juiste omstandigheden meerdere stammen vormen en tot wel twee meter hoog worden. Geef hem een zonnige plek met goed drainerende grond. Winterhard tot  -15 ºC.

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 90 cm

6. Kalopanax septemlobus ‘Maximowiczii’ (stekelboom)

stekelboom

De Nederlandse naam ‘stekelboom’ geeft al aan dat deze boom uit dezelfde familie als de Fatsia flinke stekels heeft. De Kalopanax septemlobus ‘Maximowiczii’ is winterhard tot -20 ºC en kan tot tien meter hoog worden. Hij is geweldig voor grote tuinen, waar hij met zijn fraai ingesneden blad al snel indruk maakt. Hij bloeit met kleine, witte bloemen. Bescherm tegen sterke wind.

  • Hoogte x Breedte: 10 m x 10 m

7. Schefflera taiwaniana

winterharde tropische planten: Schefflera taiwaniana

Afhankelijk van hoe je de Schefflera taiwaniana leidt, kan hij uitgroeien tot een meerstammige struik of een enkelstammige boom. Hij haalt een hoogte tussen de twee en vier meter. Zijn bladeren zijn handvormig. Zet hem op een zonnige, goed drainerende plek en hij kan een gemiddelde winter van  -5 ºC tot -10 ºC wel hebben. Wordt het écht koud, pak hem dan tijdelijk in met vliesdoek.

Hoogte x Breedte: 4 m x 2,5 m

8. Phormium tenax ‘Joker’ (Nieuw Zeelands vlas)

Phormium tenax Joker

Dit Nieuw Zeelands vlas is koudebestendig tot  -10ºC en is een betrouwbare aanvulling in een tropische tuin. Tussen al het groen vallen zijn koraalrode halmen erg op. Geef hem een zonnige, goed drainerende plek en hij kan tot ongeveer een meter hoog worden.

  • Hoogte x Breedte: 1 m x 1,2 m

9. Macleaya x kewensis (pluimpapaver)

winterharde tropische planten: pluimpapaver
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De kleine, roze of crèmekleurige bloemen torenen uit boven de stevige stelen en schildvormige bladeren van deze pluimpapaver. Knip hem in de winter tot de grond af. In de lente schiet hij dan weer omhoog, tot een hoogte van 2,5 meter. Macleaya x kewensis is winterhard tot -20 °C. Zet hem beschut tegen harde wind, dan hoef je hem niet met stokken te ondersteunen.

  • Hoogte x Breedte: 2,5m x 1,5 m

10. Spiraalaloë (Aloe polyphylla)

winterharde tropische planten: spiraalaloë
Foto: Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De spiraalaloë, Aloe polyphylla, ziet er haast uit als een kunstwerk. De puntige bladeren groeien in een spiraalvorm en zijn diameter wordt niet veel groter dan vijftig centimeter. Hij is in de vollegrond winterhard tot ongeveer -15 ºC, mits hij in goed drainerende grond staat. In een pot kun je hem beter binnen zetten.

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

Meer winterharde tropische planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu