Breng je tuin in tropische sferen met kleurrijke Canna’s

Helga Kluiter
|
04/05/2022
canna tropicanna

Bloemriet, ofwel Canna, is een indrukwekkende, niet-winterharde vaste plant met schitterend blad waarmee je je tuin een tropisch tintje geeft. Daarnaast trakteert deze plant je van juni tot oktober op witte, gele, oranje, roze, rode of zelfs meerkleurige bloemen.

Lees verder na de advertentie

Canna soorten

Er zijn meerdere soorten canna’s, maar het Indisch bloemriet (Canna indica) is een van de bekendste en populairste soorten. Die wordt zo’n 150 cm hoog wordt. Maar er zijn nog veel meer soorten, zoals bijvoorbeeld de Canna glauca (die meestal in het water leeft) of de reusachtige Canna tuerckheimii, die tot wel 350 cm hoog kan worden!

Hoe en wanneer Canna planten

canna planten

De beste periode om cannalelies te planten is in april en mei. Je kunt ze het beste eerst planten in potten en pas uitplanten wanneer ze goed groeien en het warm genoeg is. Canna’s hebben sterke ondergrondse stengels, ook wel wortelstokken of rizomen genoemd. In het rustseizoen kun je deze wortelstokken kopen in tuincentra of bij kwekerijen. In de zomer worden ze verkocht als planten in potten.

Canna knollen planten

Als je rizomen of wortelstokken van canna’s in potten plant, gebruik dan een grote pot van circa 20 cm. Zorg ervoor dat eventuele scheuten net boven de grond uitkomen. Zet de pot in een verwarmde kas of serre, geef water en wacht op de eerste tekenen van leven. Is er vanaf half mei geen risico meer op vorst en zijn er inmiddels nieuwe scheuten ontstaan, dan kun je de plant afharden en vervolgens uitplanten. De canna’s bloeien dan meteen in hun eerste jaar.

Lees verder na de advertentie

Canna’s in potten kopen

Koop je cannalelies in potten, dan kun je ze na IJsheiligen rechtstreeks in de tuin uitplanten. Geef ze meteen daarna flink wat water en voed de planten met wat mestkorrels.

Kun je Canna zaaien?

Canna 'Phasion'

Je kunt cannalelies in principe opkweken uit zaad, maar ze zijn niet zaadvast. Dat betekent dat je gezaaide plant kenmerken van twee verschillende ouderplanten krijgt en er dus niet hetzelfde uit zal zien. Beter is het om bloemriet te vermeerderen door het te delen. Doe dat in het voorjaar, voordat je ze weer uitplant in de tuin. Haal stukken van de wortelstokken met minstens twee of drie groeipunten en kweek die delen op in een pot.

Canna’s in volle grond

tropische border

Bloemriet is perfect voor een plek achterin of in het midden van een gemengde of tropische border. Plant canna’s in rijke, vochtvasthoudende grond in de volle zon of lichte schaduw. Geef in droge perioden water en verwijder de verwelkte bloemen regelmatig om de bloei de verlengen.

Canna verzorging

Cannalelies hebben zelden ondersteuning nodig. Geef wel water tijdens droogte en kop verwelkte bloemen om de planten zo lang mogelijk aan het bloeien te houden. Canna’s kennen over het algemeen weinig problemen als ze op de juiste plek staan. Het grootste probleem waarmee je wellicht te maken krijgt, is dat de planten té tevreden zijn. Na een paar jaar kunnen planten flink uit de kluiten gewassen zijn. En dan heb je voor het opgraven behoorlijke spierballen nodig …

Canna overwinteren

Canna overwinteren

Canna’s zijn tropische planten en zijn dus niet winterhard, al zullen ze milde winters vaak overleven. Je kunt ze dus beter, net als dahlia’s, op een vorstvrije plek laten overwinteren. Heb je daar geen plek voor, dan is er nog een andere truc. Zodra het blad in het najaar begint te verpieteren, vouw je het over de kroon van de plant en bedek je het met een dikke mulchlaag van stro. Met een beetje geluk help je de canna’s zo ook buiten de winter door.

Meer bloembollen en knollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu