10x de beste tips voor het planten in de herfst

Helga Kluiter
|
12/10/2022
planten in de herfst

Kun je nog planten in de herfst? Jazeker! Sterker nog: het najaar is de beste tijd om nieuwe planten in de grond te zetten. En met onze tips groeien je planten gegarandeerd uit tot prachtige blijvertjes.

Waarom planten in de herfst?

Liquidambar styraciflua herfstkleur

In het najaar is de grond nog warm van de zomer, en dankzij de herfstregens zit er lekker veel vocht in de bodem. Dat zijn de perfecte ingrediënten waardoor planten in de herfst nog kunnen aanslaan voor de winter invalt. Daarom wordt er in de herfst ook zoveel geplant en verplant – van voorjaarsbollen tot vaste planten. Maar ook struiken en bomen met kale wortels kunnen nu geplant worden. Verder is de herfst een goede tijd om graszoden te leggen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

10 tips voor planten in de herfst

Het aanplanten vereist enige vaardigheid en kennis, al zijn planten in bepaalde situaties best vergevingsgezind als je een foutje maakt. Een bloembol die je ondersteboven poot zal met een beetje geluk nog steeds opkomen. Maar een slecht geplante boom herstelt mogelijk nooit meer. En aangezien planten geld kosten, kun je het maar beter in één keer goed doen. Met de volgende tips vergroot je je kansen op succes enorm:

1. Op het juiste moment planten

heg planten in de herfst

Lees verder na de advertentie

De juiste timing is belangrijk bij het planten in de herfst. Hoewel de grond nog warm en vochtig is, kan het weer plots omslaan. Kijk dus goed naar de weersverwachtingen. Exotische planten hebben meer tijd nodig om aan te slaan dan inheemse planten en kun je wellicht beter in het voorjaar planten. Maar verder: hoe eerder je plant, hoe beter. Plant voorjaarsbollen en struiken en bomen met kale wortels zo snel mogelijk na aankoop.

2. Gezonde planten kopen

bloembollen kopen

Kijk bij het kopen van planten of ze goed gevestigd zijn in hun potten, maar niet al jaren in dezelfde pot staan. Groeien er wortels onderuit de pot die vezelachtig, wit en vers ogen, dan heb je een gezonde plant te pakken die zo de grond in kan. Dikke, houtige wortels zijn een teken dat de plant al te lang in de pot staat. Die zullen mogelijk niet goed aanslaan.

Kijk bij het kopen van bloembollen of ze dik zijn, niet beschimmeld en niet verschrompeld zijn. Buitenste lagen die afbladderen zijn normaal en geen probleem.

3. Geld besparen op planten

Grote planten kopen

Koop liever kleine planten dan grote. Dat is een stuk goedkoper. En bovendien vestigen veel kleine planten, zoals grassen en vaste planten, zich toch wel snel. Grotere planten hebben bovendien meer tijd en verzorging nodig om goed aan te slaan.

4. De grond goed voorbereiden

planten in de herfst: plantgat graven

Vruchtbare, goed verzorgde grond vereist niet meer voorbereiding dan het graven van een gat voor je plant. Maar compacte grond moet eerst gespit of anderszins bewerkt worden om de kluiten fijner te maken en te zorgen voor meer lucht.

Graaf voor bomen en struiken en vierkant gat dat drie keer breder is dan de pot, maar wel dezelfde diepte heeft. Op kleigrond prik je met een tuinvork gaten in de zijkanten van de het gat. Voeg geen organisch materiaal toe aan het plantgat, want dat verteert en zorgt dat de plant een stukje zakt. Gebruik je compost en dergelijke liever na het planten als mulchaag.

5. Nuttige schimmels gebruiken

mycorrhizaschimmels

Mycorrhizaschimmels helpen de wortels van nieuwe planten bij het opbouwen van ondergrondse netwerken voor een betere opname van water en voeding. In tuinen die al een tijdje meedraaien bestaan deze netwerken al, maar het kost wel wat tijd voor ze volwassen zijn. Door tijdens het planten de schimmels in poedervorm over de wortels van je nieuwe plant te strooien versnel je dit proces.

6. Wortelgroei stimuleren

Kornoelje (Cornus)

Stimuleer de wortels om naar buiten te groeien door ze voor het planten wat losser te maken. Zeker als ze opeen gepakt in een pot hebben gezeten, kunnen ze wel een duwtje in de juiste richting gebruiken. Meestal is het voldoende om gewoon met je hand lichtjes over de wortelkluit te wrijven of hem wat losser te maken met een handvork.

Bij bomen, zeker de exemplaren met kale wortel, is het beter als de hoofdwortels naar buiten gericht zijn, weg van de stam. Maak het plantgat groot genoeg, zodat de wortels niet langs de randen krullen. 

7. Planten steunen

boompaal plaatsen

Als je jonge boompje niet hoger is dan 1,5 meter en stabiel staat na het planten, hoef je er geen boompaal bij te plaatsen. Is er echter kans dat de wind de wortels loswrikt uit het plantgat, plaats dan een paaltje in een hoek van 45 graden aan de kant vanwaar de wind meestal waait. De boompaal kun je meestal weghalen na een tot anderhalf jaar, zodra de boom goed stabiel staat.

8. Planten op de juiste diepte

Bloembollen planten hoe diep

De vuistregel voor bloembollen is om ze te planten op een diepte van twee tot drie keer de hoogte van de bol. Maar een bol zoals keizerskroon (Fritillaria imperialis, foto)moet zeker op 30 cm diep gepoot worden om goed tot bloei te komen.

Bij houtige planten moet de wortelhals (daar waar de eerste wortels uit de stam komen) op dezelfde hoogte als het grondoppervlak komen. Dat is vooral belangrijk bij bomen, want van te diep planten gaan ze vaak dood. Is de wortelhals niet zichtbaar, schraap dan wat grond van de stam tot je het kunt zien.

9. Rondom planten mulchen

Na het planten van bomen en struiken (of kruidachtige vaste planten in arme grond) bedek je de grond het best met een laag mulch. Dat kan mest, houtsnippers of compost zijn. Het helpt om vocht vast te houden in de grond en het geeft langzaam voedingsstoffen vrij tijdens het verteren. Leg alleen nooit mulch tegen de stam aan, want de wortelhals moet vrij blijven. Breng verder nooit mulch aan op bevroren of droge grond: geef altijd eerst water en breng dan pas de mulchlaag aan.

10. Water geven voor het planten

Fruitboom kale wortel planten

Plant nooit droge wortelkluiten. Besteed tijd aan het vooraf water geven van de planten. Twijfel je, zet de plant dan zeker tien minuten in een emmer water. Na het planten kunnen groenblijvers in de winter tijdens droogte nog steeds water nodig hebben, omdat ze vocht verdampen via hun blad. Geef nieuwe planten genoeg water tijdens hun eerste zomerseizoen, en mogelijk langer op zanderige bodems of in droge gebieden. Geef bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water op de grond, niet op de plant. 

Meer planten in de herfst

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Meer lezen over:
Tuinklussen Herfst
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu