Blij met klei: 10 bloemen die houden van kleigrond

Helga Kluiter
|
13/05/2022
Afbeelding voor Blij met klei: 10 bloemen die houden van kleigrond

Kleigrond heeft grote voordelen: het is ontzettend vruchtbaar en houdt veel vocht vast. Maar in de winter wordt het vaak een glibberige modderpoel, terwijl het bij droogte keihard wordt. Voor dergelijke omstandigheden heb je specialistische planten voor kleigrond nodig die hier niet voor terugdeinzen.

Lees verder na de advertentie

Kleigrond bewerken

Welke soort kleigrond je ook hebt, het zal er beter op worden als je de structuur weet te verbeteren. Spaar je rug en spit niet, maar mulch elk voorjaar overvloedig met een laag compost of goed verteerde stalmest – ongeveer een kruiwagen per vierkante meter. De wormen doen de rest van het werk voor je.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Planten voor kleigrond

In de tijd dat je de grond langzaam verbetert, kun je toch alvast een heerlijke tuin maken met de volgende planten voor kleigrond:

1. Rozen

Lees verder na de advertentie

Rozen zijn helemaal in hun element op kleigrond, dus als je tuiniert op klei is een roos gegarandeerd een succesnummer. De keuze in deze plantenfamilie is bovendien enorm: klimrozen, ramblers, struikrozen, botanische rozen, theehybriden, Engelse rozen … Neem voor meer inspiratie bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Zeeuwse biologische rozenkwekerij De Bierkreek, die in een zeekleilandschap ligt. Je staat versteld over de mogelijkheden!

Handige tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Daglelies (Hemerocallis)

hemerocallis

De lelieachtige bloemen van daglelies ofwel Hemerocallis zijn meestal geel en geelbruin-oranje. Ze openen bovendien de hele zomer lang achter elkaar door, dus je kunt er lang van genieten. Vermijd dure of zwak ogende hybriden, want die zijn vaak lastig in het onderhoud.

3. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Digitalis purpurea

Zowel het inheemse vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) als de diverse kweekvormen groeien uitstekend op zware grond, zowel in de zon als in lichte schaduw. Laat deze tweejarige planten lekker hun gang gaan zodat ze zichzelf uitzaaien en je snel meer planten krijgt.

4. Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp wulfenii

De wolfsmelk Euphorbia characias subsp. wulfenii is een struikachtige vaste plant die het hele jaar pronkt met blauw-groen loof. Daarnaast groeien er in het voorjaar bovenaan de stengels leuke limoengroene bloemhoofden die lekker opvallen in de zon of lichte schaduw.

5. Gewone vlier (Sambucus nigra)

Gewone vlier snoeien voor bloemen en bessen

De zachtroze bloemen en het donkerpaarse blad van Sambucus nigra ‘Black Beauty’ of ‘Black Lace’ vormen een geweldige combinatie! De bessen zijn eetbaar (maak er bijvoorbeeld vlierbessenwijn van) en als jij ze niet zelf eet, smullen de vogels ervan.

6. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

planten voor kleigrond: Hydrangea macrophylla

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) doet het prima op kleigrond, maar de bloemkleur is afhankelijk van de zuurgraad van je grond. De bloemen kleuren blauw op licht zure grond en worden roze op minder zure grond. De bloemschermen zijn op hun mooist in juli en augustus. Kies echter wel een plekje waar je hortensia’s beschut staan tegen koude wind, want daar houden ze niet van.

7. Prikneus (Lychnis coronaria)

Prikneus (Lychnis coronaria)

Kies voor de grijsbladige prikneus (Lychnis coronaria) een zonnig plekje in je tuin. Zijn scharlakenrode, kruisvormige bloemen bloeien de hele zomer vrolijk aan opstaande stengels.

8. Duizendknoop (Persicaria)

Planten voor kleigrond: Persicaria

De bloemaren van duizendknoop (Persicaria) bloeien in roze, rode of witte tinten en het spektakel duurt van de zomer tot in de herfst. Het is een geweldige bodembedekker voor in de zon of halfschaduw. Het blad levert bovendien in het najaar mooie herfstkleuren op.

9. Ruit (Thalictrum)

planten voor kleigrond: ruit

De fijne bloemenwolkjes van de vaste plant ruit (Thalictrum) dansen de hele zomer lang op de hoge stengels. Naast kleigrond houdt deze plant van halfschaduw.

10. Kleine lampionplant (Physalis alkekengi var. franchetii)

lampionplant

De lampionplant kennen we natuurlijk allemaal van zijn papierachtige, oranje lampionnetjes waarin een oranje bes verborgen zit. Deze lampionnen kun je drogen en ze staan prachtig in boeketten. De kleine lampionplant (Physalis alkekengi var. franchetii) groeit hard en bloeit tussen mei en juli met onopvallende, witte bloemen. Hij houdt van gevlekte schaduw en kan goed tegen droogte.

Meer planten voor kleigrond

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu