Hosta’s kweken en verzorgen: een uitgebreide gids
De hosta is een ideale plant: hij doet het goed in zon, maar ook in halfschaduw, en behalve een vochtige grond heeft hij weinig ingewikkelds nodig. Als je zorgt dat de jonge planten niet worden opgegeten door slakken, kun je tot in de herfst genieten van prachtig blad. Nog een voordeel: hosta’s groeien goed in de vollegrond én in potten.
Hosta standplaats
Hosta’s houden van een plek in de zon of in de halfschaduw. Omdat het taaie planten zijn, doen ze het ook prima in een tuin op het noorden. Omdat er heel veel verschillende soorten hosta’s zijn, loont het de moeite om soorten uit te zoeken die het goed doen in de omstandigheden waar je ze wil planten.
De planten doen het extra goed in moerastuinen, omdat ze van vochtige grond houden. Ze kunnen ook prima bij een vijver staan, maar niet ín een vijver.
Welke grond is het beste voor hosta’s?
Hosta’s groeien het beste op vruchtbare grond die water vasthoudt. Meng dus compost door de grond, zeker als je tuiniert op klei- of zandgrond. Veel compost is dan het devies! Idealiter is de pH-waarde van de grond 6,5. Maar het is ook de moeite waard om deze planten te kweken in grond die wat zuurder of basischer is.
Wanneer plant je hosta’s?
Hosta’s kun je het hele jaar door planten, maar de lente en de herfst hebben de voorkeur. Vermijd het planten van hosta’s midden in de zomer: in die periode is de temperatuur hoog en de grondwaterspiegel laag. Dan kost het de plant meer moeite om aan te slaan. Midden in de winter is de grond dan weer te koud (of zelfs bevroren).
Wekelijks tuintips in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe plant je hosta?
Voordat je hosta’s uitplant, verbeter je de bodem door er compost door te mengen. Ook zorgt de compost ervoor dat de bodem beter vocht vasthoudt. Vervolgens maak je met een kleine spade een gat in de grond, ter grootte van de wortelkluit. Haal de plant voorzichtig uit z’n pot en plant hem in het gat. Vul het gat verder op met aarde en geef goed water.
Hosta’s planten in een pot
Wil je je hosta’s in een pot planten? Dan kan dat op dezelfde manier als in de vollegrond. Geef de pot veel water, en zorg er tegelijkertijd voor dat het overtollige water goed weg kan lopen.
Hoe hosta’s verzorgen
Als de hosta’s eenmaal groeien, hoef je er vrij weinig aan te doen. Dat wil zeggen: mits ze natuurlijk in de juiste omstandigheden groeien. Let er vooral op dat de grond niet uitdroogt, bijvoorbeeld door te mulchen met compost, oude stalmest of bladaarde. Hiermee houd je de grond bovendien gezond en daardoor de plant sterker en gezonder. Elk voorjaar kun je de hosta’s bemesten.
Hosta vermeerderen
Wil je je hosta optimaal groeikrachtig houden, dan kun je hem elke drie tot vijf jaar scheuren zodra je merkt dat de plant iets minder groeikrachtig wordt. Het midden van de plant wordt dan wat lelijker. Door hem te scheuren, verjong je de plant en het is meteen een goede manier om de hosta te vermeerderen. De afzonderlijke delen van de plant zullen weer krachtiger groeien. Hosta’s in pot moet je waarschijnlijk iets vaker scheuren dan hosta’s in vollegrond.
Hosta’s scheuren: stap voor stap
Een hosta scheuren is niet ingewikkeld. Zo doe je dat:
- Haal de plant voorzichtig uit de grond met een spitvork. Let hierbij op dat je geen groeipunten beschadigt.
- Gebruik een scherp mes of een scherpe schop om de plant in twee delen te snijden. Het kan best moeilijk zijn om door de wortels te komen. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
- Plant de losse delen van de gescheurde hosta zo snel mogelijk weer terug.
Erg grote planten kun je in meerdere delen verdelen, maar zorg wel dat je zeker twee gezonde scheuten per deel overhoudt. Heb je even niet de mogelijkheid om je hosta’s terug te planten na het delen, plant ze dan in potten – op dezelfde diepte als ze in de grond stonden.
Wat als je hosta het niet goed doet
Bij een hosta moet je wat geduld hebben. Het kan zo vier tot vijf jaar duren voordat een plant volwassen is. Het eerste jaar kan hij nog ‘slapen’, dan gebeurt er vrij weinig. Doet-ie het écht niet goed? Kijk dan of je hem naar een beter plek kunt verplaatsen.
Deed de plant het eerst wel goed, en nu minder? Ga dan na of je de plant regelmatig hebt bemest, of de grond optimaal is of dat het misschien tijd wordt om de plant te scheuren.
Hosta’s overwinteren
Hosta’s zijn winterharde, vaste planten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de planten de winter niet overleven. Hoewel het blad van de hosta in de herfst afsterft, blijven de wortels ondergronds in leven. Je kunt het afstervende blad eventueel afknippen tot aan de basis.
Hosta’s in potten? Hier moet je op letten
Hoewel hosta’s wel van vochtige grond houden, houden ze niet van drassige grond – sterker nog: daar gaan ze dood van. Als je ze kweekt in potten, is het dus belangrijk dat het water weg kan. Zorg daarom voor voldoende drainage-gaten.
Pas op met hosta’s kweken in metalen potten. Die worden heet in de zomer, terwijl de wortels juist koel moeten blijven. Kies daarnaast liever grotere potten dan kleine, want die drogen minder snel uit.
Hosta bloei
Hosta’s kweek je voor het prachtige blad. Maar ze krijgen ook bloemen. In de zomer zie je witte of paarse bloemen op lange stammen verschijnen. Deze bloemen zijn best mooi zijn, maar kunnen er na een paar dagen alweer verwelkt uitzien. Daarom verwijderen veel tuiniers de bloemen, zodat ze optimaal van het blad kunnen genieten. Vind je dat niet nodig, verwijder dan de bloeiaren zodra de bloemen verwelkt zijn.
Hosta en slakken
Je kunt het niet over hosta’s hebben zonder het grootste probleem te benoemen: slakken! Slakken zijn dol op hosta’s, vooral op de jonge planten. Dan kan het zomaar gebeuren dat je geen hosta’s meer overhoudt, en dat is natuurlijk zonde.
Kopertape tegen slakken
Wil je voorkomen dat slakken je mooie hosta’s kaalvreten? In een pot is dat vrij gemakkelijk: maak kopertape vast rondom de pot. Als slakken daar overheen kruipen, krijgen ze een schokje. Dat vinden ze natuurlijk niet fijn.
Bij hosta’s in de vollegrond kun je barrières opwerpen door droge, scherpe materialen om de plant heen te leggen. Denk aan puntige eierschalen of scherpe steentjes. In een ander artikel geven we je nog meer ideeën om slakken te bestrijden zonder gif.
Wij raden Biogroei aan voor biologische bestrijdingsmiddelen tegen slakken.
Hosta combineren
Omdat hosta’s het goed doen in de halfschaduw, is het bij uitstek een plant om te combineren met andere planten in de schaduw. Denk aan ridderspoor, gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis), siergras en varens. Hosta’s zijn ook heel geschikt om harde randen van bijvoorbeeld een pot of naast een pad wat te verzachten.
Meer over hosta’s en schaduwplanten:
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.