Siergrassen: kweken, verzorgen en vermeerderen

Siergrassen Pennisetum macrourum

Siergrassen zijn onverminderd populair in tuinen. Ze worden zeer gewaardeerd als onderhoudsarme planten en velen groeien goed in arme grond. Grassen zijn winterhard, bestand tegen plagen en ziekten en groeien snel. Bovendien geven ze in de tuin vrijwel het gehele jaar een prachtig effect.

Wat zijn siergrassen

Siergras is een verzamelnaam voor grassen die de meeste tuiniers als mooi ervaren. Van de vele duizenden soorten gras wereldwijd, vind je in Nederland en België ongeveer 140 inheemse soorten. In de tuin worden vaak cultivars of uitheemse soorten aangeplant.

Voor bijna elke tuinsituatie is wel een siergras te vinden. Deze kunnen eenjarig of meerjarig zijn, groenblijvend of bladverliezend, en variëren in hoogte van 30 cm tot ongeveer 4 meter. In drukke bloemenborders worden ze gebruikt om rust te creëren. Siergrassen zie je ook vaak terug in gemengde potten of als solitaire plant.

Botanische naam: Poaceae
Gewone naam: (Sier)gras
Type: Vaste plant, Groenblijvend, Bladverliezend, Eenjarige plant

Kenmerken:

Blad
Bloem

Op welke standplaats plant ik siergrassen

siergrassen voor een grindtuin

Voordat je een siergras aanplant, is het verstandig te bepalen waar je het wilt neerzetten. Afhankelijk daarvan kun je bepaalde soorten wel of niet aanplanten. In de regel houden grassen van zon en vochtige grond, met redelijke drainage. Sommige grassoorten kunnen juist goed tegen schaduw. Let hierop bij de aankoop van grassen.

Siergras voor elke plek

Met zoveel verschillende siergrassen om uit te kiezen, is er voor elke plek wel een plant. Voor een echt hete, droge plek kun je Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ of een Festuca kweken. Heb je een schaduwrijke plek, met slechte drainage? Dan kun je kiezen voor een Milium of Acorus. Wil je siergras als oeverplant? Probeer dan een Juncus of de inheemse hangende zegge (Carex pendula).

Plaatsing siergras

Zet hogere grassen het liefst op een beschutte plek. Dit voorkomt dat hun lange aren door de wind beschadigen. Als je siergrassen in een pot of bak plant, zorg dan voor een goede drainage en zorg dat er genoeg zandachtig materiaal in zit. Als je een prairiestijl wilt toepassen, plant de siergrassen en vaste planten dan samen in groepen op een zonnige plek. Dit creëert een natuurlijke uitstraling en biedt beweging en kleur gedurende het seizoen.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Vermeerderen
Snoeien
Zaaien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe plant je siergrassen

Siergrassen kun je het hele jaar door planten, maar het liefst in het voorjaar of de herfst. Het aanplanten is gemakkelijk, maar houd altijd de eisen van de plant in de gaten.

Stap 1: bodem verbeteren

Als je grassen plant die van droge voeten houden, zorg dat je de afwatering verbetert door bijvoorbeeld grit in te graven.

Stap 2: aanplanten

Graaf een gat en plaats het siergras, zodat hij op dezelfde diepte staat als de pot waarin hij stond. Vul het gat verder aan en druk de grond zachtjes aan. 

Stap 3: verzorging

Geef na het aanplanten het siergras goed water. Grassen hebben geen regelmatige bemesting nodig.

Siergras snoeien: hoe en wanneer doe je dat

Snoei bladverliezende siergrassen voor de nieuwe groei opkomt.

Afhankelijk van welk siergras je in je tuin hebt staan, moet je ze op een andere manier snoeien (of helemaal niet). Lees meer over siergrassen snoeien.

Hoe vermeerder je siergrassen

zaden drogen

Je vermeerdert siergrassen het gemakkelijkst door ze te delen. Dit doe je in het vroege voorjaar. Zeer volwassen pollen zijn vaak lastig op te tillen, dus het is handig om iemand erbij te hebben om te helpen. Om grote pollen te delen, steek je twee tuinvorken rug aan rug in het hart van de plant en duw je de handvatten naar beneden. Sommige grassen, zoals Nassella tenuissima, zaaien zichzelf gemakkelijk uit. Let op de zaailingen en plant ze uit. Van sommige siergrassen kun je de zaden verzamelen en ze op die manier opkweken.

Siergrassen: soms gevaarlijk voor de natuur

Omdat grassen zich zeer snel kunnen vermeerderen, kunnen ze snel hele stukken land overnemen. Uitheemse en exotische siergrassen horen dan ook thuis in de tuin en niet in natuurgebieden of aan de rand van natuurgebieden.

Onderstaande grassoorten staan bekend als (potentieel) invasieve exoten en kunnen de natuur schaden, vermijd deze planten in de tuin:

  • Pampagras (Cortaderia). Hoog pampagras (Cortaderia jubata) mag niet meer verkocht worden in de EU, maar staat nog wel in tuinen. Klein pampagras (Cortaderia selloana) is potentieel invasief.
  • Klein prachtriet (Miscanthus sinensis). Potentieel invasief
  • Fraai lampenpoetsersgras (Pennisetum setaceum). De verkoop is verboden in de EU, maar staat nog wel in tuinen.
  • Amerikaans bezemgras (Andropogon virginicus). De verkoop is verboden in de EU, maar staat nog wel in tuinen.
  • Roze rimpelgras (Ehrharta calycina). Verboden in de EU, maar nog wel in tuinen aanwezig.

Voor siergrassen heb je ook veel inheemse opties die je kunt aanplanten. Zet je een siergras in de tuin, zorg dan dat deze niet kan ontsnappen en haal tijdig zaailingen weg.

Tip! Weet je niet zeker of jouw siergras of tuinplant invasief is? Check dan de website tuinerniet.nl van FLORON.

Probleemoplossing bij siergrassen

Siergrassen zijn vrijwel probleemloos en trekken geen plaagdieren of ziekten aan. Dit is een van de redenen waarom ze zo populair zijn.

Mooi variëteiten siergrassen om aan te planten

Hangende zegge (Carex pendula)
Foto: Stefan Lefnaer / Wikimedia Commons

Binnen de siergrassen zijn er vele soorten te vinden die je tuin verrijken. Bekijk deze 6 siergrassen voor elke tuin en ga aan de slag!

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu