Pampasgras snoeien: wanneer en hoe doe je dat?
Siergrassen zijn een prachtige toevoeging in de tuin en vele soorten zijn er verkrijgbaar. Een van de bekendste is het Zuid-Amerikaanse pampasgras (Cortaderia selloana). Dit is een van de grootst groeiende, tot wel 2,5 meter hoog en 1,5 meter breed! Wil je pampasgras mooi en gezond houden? Dan is het belangrijk om hem eenmaal per jaar te snoeien en weer netjes te maken. Wij vertellen je wanneer en hoe je pampasgras moet snoeien.
Waarom moet je pampasgras snoeien?
Om dit siergras met zijn pluimen elk jaar mooi te houden, is het van belang dat je deze snoeit. Dit geldt voor zowel het gewone pampasgras (Cortaderia selloana) als bijvoorbeeld dwerg pampasgras (Cortaderia selloana ‘Pumila’). De plant blijft zo krachtig groeien en zal mooie pluimen ontwikkelen.
Wanneer pampasgras snoeien?
Pampasgras en ander siergras snoeien doe je het beste rond eind maart, wanneer de plant weer uitlopers gaat maken. Snoei Cortaderia juist niet in de herfst en winter: het oude, dode loof beschermt de levende plant en de wortels. Bovendien staan de oude stengels en pluimen prachtig in de wintertuin, zeker wanneer rijp zich vormt op de pluimen. Ook allerlei dieren zullen in de winter een schuilplaats kunnen vinden tussen en in de stengels.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Hoe pampasgras snoeien?
Als je eind maart het pampasgras gaat snoeien, begin je aan de buitenkant en knip je de oude stengels zo ver mogelijk terug. Probeer de nieuwe uitlopers van de plant niet te beschadigen, zodat deze weer volop kunnen groeien.
Pampasgras delen
Je kunt pampasgras en andere siergrassen ook delen. Dit doe je bijvoorbeeld als de plant erg groot wordt. Je zorgt ervoor dat de plant een nieuwe groeistimulus krijgt en meer scheuten gaat aanmaken. Je verjongt zo de plant en bovendien heb je nu twee grassen die je kunt aanplanten!
Wat kan ik doen met het snoeiafval van pampasgras?
Zeker bij grote exemplaren kun je veel oud loof overhouden. Je kunt hier een aantal dingen mee doen:
- Gebruik de siergraspluimen als decoratie binnenshuis, dit staat prachtig gecombineerd met gedroogde bloemen.
- Wat je overhoudt aan stengels, kun je het beste op een takkenril leggen of in een ruig hoekje in de tuin. In de stengels overwinteren waarschijnlijk allerlei nuttige insecten, die in het voorjaar weer tevoorschijn kruipen. Daarnaast biedt zo’n takkenril ook beschutting voor dieren én is het een voedselbron voor bijvoorbeeld vogels, die graag de beestjes er tussenuit plukken.
- Heb je nog loof over? Versnipper deze of maak het kleiner en leg ze op de composthoop.