Bloemen drogen: 5 manieren die goed werken

Droog bloemen ondersteboven voor rechte stelen

Houd de zomer vast! Met droogbloemen kun je het hele jaar door zorgen voor heel veel kleur in huis. Zelf bloemen drogen is erg eenvoudig én duurzaam, dus probeer het gewoon eens met een van de volgende methoden.

Hoe droog je bloemen?

Je kunt droogbloemen kant-en-klaar kopen, maar zelf droogbloemen maken van bloemen uit eigen tuin (tip: leg een pluktuin aan) of een boeket is een stuk goedkoper – en helemaal niet moeilijk! Het enige wat je nodig hebt, is een touwtje of een boek en een beetje geduld.

Manier 1: bloemen drogen aan de lucht

lavendel drogen
Foto: Patrick Blaise / Pixabay.

Deze methode ken je misschien van het drogen van kruiden, zoals rozemarijn, tijm of salie. Bloemen aan de lucht drogen houdt in dit geval in dat je de bloemen plukt, bij elkaar bindt in een bos en die vervolgens op zijn kop hangt.

Goede soorten droogbloemen

Over het algemeen geldt dat planten met wasachtige of papierachtige bladeren het beste hun kleur en vorm behouden. Erg geschikte droogbloemen zijn bijvoorbeeld strobloem, Limonium (lamsoor of statice), gipskruid, lavendel, hortensia, korenbloem, veel soorten siergras en nog veel meer.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, inspiratie en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Stappenplan: Bloemen drogen aan de lucht

Droog bloemen ondersteboven voor rechte stelen

1. Maak de stelen van je bloemen schoon en verwijder ook bladeren die je niet wilt gebruiken.

2. Maak kleine bosjes van de bloemen, steeds één soort per bos. De stelen zullen door het droogproces dunner worden, dus bind ze stevig samen. Hiervoor kun je gebruiken wat je in huis hebt, of dat nu elastiek, ijzerdraad, touw of zelfs een veter is.

3. Zoek een geschikte plek om de bloemen aan de lucht te drogen – dus een plek die warm,  donker en droog is (zoals een donkere kast). 

4. Door ze op hun kop te laten drogen krijgen je droogbloemen rechte stelen. De duisternis zorgt ervoor dat de kleuren van de bloemen behouden blijven en niet vervagen in het zonlicht. Houd er wel rekening mee dat niet elke bloem even goed zijn kleur of vorm behoudt, hoe donker de ruimte ook is.

5. Nu is het wachten tot de bloemen droog zijn. Ze zijn klaar wanneer ze een knisperend, ritselend geluid maken als je ze aanraakt.

Manier 2: Bloemen drogen in een vaas

Laat het water uit een vaas verdampen voor een wilde bos droogbloemen
Foto: Annie Spratt / Unsplash.

Wellicht heb je dit al weleens per ongeluk gedaan door bloemen te lang in een vaas te laten staan, terwijl het water verdampt. Dat is precies wat er gebeurt bij deze methode: terwijl het laagje water verdampt, drogen de bloemen die eerder afhankelijk waren van dat water.

Zo droog je bloemen in een vaas

Bij deze methode is niets doen eigenlijk de sleutel. Laat de bloemen in een paar centimeter water in hun vaas staan. Wanneer dit laagje verdampt, drogen de bloemen ook. Houd wel in de gaten of er geen bloemenstelen gaan schimmelen.

Bij deze manier van bloemen drogen lijkt het resultaat meer op wat je gewend bent van planten in de tuin. De kleuren zijn wat valer, de stelen nemen de vorm aan waarin ze drogen en de bloemhoofden drogen wat verder in. Als je een wilder boeket van droogbloemen wilt samenstellen, is dit een goede methode.

Manier 3: Bloemen drogen in boek of bloemenpers

Met een bloemenpers kun je gemakkelijk bloemen drogen
Foto: Iona van den Dries

Wanneer je een oud boek openslaat en opeens schatten tegenkomt van jaren geleden, lijkt het haast wel magie! Bloemen drogen in een boek of bloemenpers is niet voor niets een klassieke droogmethode. Een bloemenpers is handig als je bloemen plat wilt laten drogen, maar een stevig boek werkt ook, zolang de bladzijden geen glanzende laag hebben. Deze glanzende laag neemt namelijk minder vocht op en dat levert minder goede droogresultaten op.

Stappenplan: Bloemen drogen in een boek of bloemenpers

Dit heb je nodig:

  • 2 vellen keukenpapier (niet gekleurd)
  • Bloemen om te drogen
  • Een boek (dat mag beschadigen) of bloemenpers

1. Als je bladeren droogt, pluk ze dan bij voorkeur niet te laat in het seizoen, aangezien ze dan al brozer zijn.

2. Open je boek of bloemenpers en leg een vel keukenrol op een bladzijde. Leg daar je bloemen of bladeren op en leg daar vervolgens je andere vel keukenpapier overheen. Dan doe je het boek dicht en stapel je er eventueel nog andere boeken op. 

3. Bij een bloemenpers stapel je de volgende lagen papier en karton op je karton en papier met bloemen en schroef je de pers aan. 

4. Plaats je boek of bloemenpers vervolgens op een plek waar het warm en droog is, zoals in je boekenkast of in de buurt van een verwarming.

5. Houd er rekening mee dat het weken kan duren – afhankelijk van de soort bloemen – voordat de bladeren en bloemen droog zijn.

Manier 4: Bloemen drogen magnetron

Ping! Bloemen drogen in de magnetron is de allersnelste methode om bloemen te drogen. Dit kun je beter niet doen met complete bossen bloemen, maar voor bloemen die je plat wilt inlijsten, werkt het erg goed. Voordeel: de bloemen behouden hun kleur perfect!

Leg een vel keukenpapier op een bord of schaal en duw daarop enkele bloemen plat. Hierop leg je weer een vel keukenpapier, en eventueel nog een schaal om de bloemen goed plat te houden. Zet de magnetron 30 seconden aan en controleer hoe droog je bloemen zijn. Herhaal het proces steeds met een halve minuut of zelfs slechts 15 seconden, tot je droogbloemen perfect zijn.

Manier 5: Bloemen drogen met haarlak

Toegegeven: dit is eigenlijk niet echt een methode om de bloemen te drogen, maar wél om de gedroogde bloemen te beschermen. Door ze met wat haarlak te behandelen, zullen ze hun kleur langer behouden en plakt stof niet rechtstreeks aan de gedroogde bloemen vast. Even met de föhn zachtjes door de droogbloemen blazen en ze zijn weer stofvrij.

Bloemen drogen en inlijsten

Zijn je bloemen eenmaal gedroogd, dan is het tijd om ze te showen! Zet ze bijvoorbeeld als boeket droogbloemen in een mooie vaas of lijst de plat gedroogde bloemen in.

Plat gedroogde bloemen kun je op een vel papier arrangeren tot je een persoonlijk bloemenkunstwerk. Kies bijvoorbeeld geschept papier of aquarelpapier en lijm de droogbloemen indien nodig voorzichtig op hun plek. Je kunt de bloemen ook tussen twee doorzichtige platen klemmen – je hebt dan geen lijm nodig.

Droogbloemen in een vaas zetten

bloemen drogen
Foto: Iona van den Dries

Zijn de stelen stevig genoeg, dan staan droogbloemen prachtig in een vaas. Bind de stelen onder gewoon samen met een touwtje en zet ze erin.

De bloemen op de foto hierboven zijn een combinatie van gekochte bloemen en bloemen uit eigen tuin en zelfs uit huis. Zo komen de roestbruine stelen pluimspirea (Astilbe japonica ‘Rheinland’) zo uit de tuin en zijn ze op hun kop aan de lucht gedroogd. Ook zie je een uitgebloeide steel van een vlinderorchidee (Phalaenopsis) uit de huiskamer van redacteur Iona van den Dries. Die heeft ze afgeknipt nadat de bloemen waren uitgebloeid. De stengel en bloemen van de vlinderorchidee worden fragiel wanneer ze gedroogd zijn, maar zijn zeker de moeite waard om te gebruiken om hun verfijnde, papierachtige bloemen.

Droogbloemen bewaren

Wil je droogbloemen opbergen, gebruik dan liefst kartonnen dozen en bewaar ze op een enigszins koele plek. Je kunt ook een plastic bak gebruiken, maar houd er dan wel bij doorzichtige varianten rekening mee dat je de bloemen donker genoeg wegzet. Doe in plastic bakken ook wat keukenpapier om vocht te absorberen en schimmel te voorkomen.

Meer droogbloemen- en pluktuintips

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu