Schoonheid bewaren: 3 manieren om bloemen te drogen

Decoreer je huis met gedroogde bloemen

Als de bomen en tuinen buiten kaler worden, groeit de behoefte aan wat fleur in huis. Een duurzame en leuke manier om je huis te decoreren met natuurlijke materialen is door droogbloemen te gebruiken. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar ook bloemen uit eigen tuin of een boeket kun je prima drogen. Kies één (of meer) van deze drie methoden en ga zelf aan de slag met bloemen drogen. Voor deze manieren heb je trouwens bijna geen extra materialen nodig!

Lees verder na de advertentie

Manier 1: bloemen drogen aan de lucht

lavendel drogen
Foto: Patrick Blaise / Pixabay.

Deze manier van bloemen drogen ken je misschien van het drogen van kruiden, zoals rozemarijn, tijm of salie. Aan de lucht drogen houdt in dit geval in dat je de bloemen plukt, bij elkaar bindt in een bos en vervolgens op zijn kop hangt. Over het algemeen geldt dat planten met wasachtige of papierachtige bladeren het beste hun vorm en vorm behouden.

Zo droog je bloemen aan de lucht

Droog bloemen ondersteboven voor rechte stelen

Maak de stelen van je bloemen schoon. Verwijder bijvoorbeeld ook blad dat je niet wilt gebruiken. Maak vervolgens kleine bosjes van de bloemen en houd daarbij steeds één soort per bos aan, zodat de bloemen op hetzelfde moment drogen. De stelen zullen door het droogproces dunner worden, dus bind ze stevig samen. Hiervoor kun je gebruiken wat je in huis hebt, of dat nu elastiek, ijzerdraad, touw of zelfs een veter is.

De beste plek voor bloemen drogen aan de lucht is een warme, donkere plek met goede ventilatie. Een kast met een ketel of boiler is een goede plek of anders een donkere kast. Als je de bloemen op zijn kop laat drogen, zorgt dat voor rechte stelen aan je planten en een donkere ruimte zorgt ervoor dat de kleuren van de bloemblaadjes niet vervagen in het zonlicht. Houd er wel rekening mee dat niet elke bloem even goed zijn kleur of vorm behoudt, hoe donker de ruimte ook is. Vervolgens is het wachten tot de bloemen droog zijn, wat je herkent aan het knisperende, ritselende geluid dat ze maken als je ze aanraakt.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Manier 2: bloemen drogen in een vaas

Laat het water uit een vaas verdampen voor een wilde bos droogbloemen
Foto: Annie Spratt / Unsplash.

Wellicht heb je dit al weleens per ongeluk gedaan door bloemen te lang in een vaas te laten staan, terwijl het water verdampt. Dat is precies wat er gebeurt bij deze methode: terwijl het laagje water verdampt, drogen de bloemen die eerder afhankelijk waren van dat water. Bij deze manier van bloemen drogen lijkt het resultaat meer op wat je gewend bent van planten in de tuin. De kleuren zijn wat valer, de stelen nemen de vorm aan waarin ze drogen en de bloemhoofden drogen wat verder in. Als je een wildere, rustieke bos wilt samenstellen, is dit een goede methode.

Zo droog je bloemen in een vaas

Dit is een methode waarbij niets doen eigenlijk de sleutel is. Het is een variant van bloemen drogen aan de lucht, alleen dit keer laat je de bloemen in een paar centimeter water in hun vaas staan. Wanneer dit laagje verdampt, drogen de bloemen ook. Houd wel in de gaten of er geen bloemenstelen gaan schimmelen.

Manier 3: bloemen drogen in een bloemenpers of boek

Een bloemenpers is een handig hulpmiddel

Deze methode is een klassieker voor een goede reden: het is namelijk heel makkelijk. En het is bijna magisch wanneer je een oud boek openslaat en opeens schatten tegenkomt van jaren geleden. Een bloemenpers is handig als je bloemen plat wilt laten drogen, bijvoorbeeld om ze op kaarten of in fotoalbums te gebruiken. Een stevig boek werkt ook, zolang de bladzijden geen glanzende laag hebben. Deze glanzende laag zorgt er namelijk voor dat ze minder snel water opnemen.

Sommige bloemblaadjes zijn door hun rondere vorm moeilijker te drogen met deze methode, zoals de tulpenblaadjes hierboven. Toch zorgt dat ook weer voor nieuwe mogelijkheden, zoals deze gespleten, hartvormige bloemblaadjes.

Zo droog je bloemen in een bloemenpers of boek

Ook met een boek kun je gemakkelijk bloemen drogen

Pak er twee vellen keukenpapier bij, je bloemen en je boekenpers of boek. Kies bij boeken voor een boek waarvan het niet erg is als er een kleine verkleuring in komt en voor de zekerheid kun je ook nog kiezen voor keukenpapier zonder felle kleuren. Als je bladeren droogt, pluk ze dan bij voorkeur niet te laat in het seizoen, aangezien ze dan al brozer zijn.

Open je boek of bloemenpers en leg een vel keukenrol op een bladzijde. Leg daar je bloemen of bladeren op en leg daar vervolgens je andere vel keukenpapier overheen. Dan doe je het boek dicht en stapel je er eventueel nog andere boeken op. Bij een bloemenpers stapel je de volgende lagen papier en karton op je karton en papier met bloemen en schroef je de pers aan. Plaats je boek of bloemenpers vervolgens op een plek waar het warm en droog is, zoals in je boekenkast of in de buurt van een verwarming. Houd er rekening mee dat het weken kan duren voordat de bladeren en bloemen droog zijn.

Droogbloemen bewaren en tentoonstellen

Decoreer je huis met gedroogde bloemen

Zijn je bloemen eenmaal gedroogd, dan is het tijd om ze te gebruiken, tentoon te stellen in huis of ze op te bergen. Voor dat laatste kun je bijvoorbeeld kartonnen dozen gebruiken. Bewaar je bloemen op een enigszins koele plek. Je kunt ook een plastic bak gebruiken, maar houd er dan wel bij doorzichtige varianten rekening mee dat je de bloemen donker genoeg wegzet.

De bloemen op de foto hierboven zijn een combinatie van gekochte bloemen en bloemen uit eigen tuin en zelfs uit huis. Zo komen de roestbruine stelen pluimspirea (Astilbe japonica ‘Rheinland’) zo uit de tuin en zijn ze op zijn kop aan de lucht gedroogd. Ook zie je een uitgebloeide steel van een vlinderorchidee uit de huiskamer, die ik heb afgeknipt nadat de bloemen waren uitgebloeid. De stengel en bloemen van de vlinderorchidee worden fragiel wanneer ze gedroogd zijn, maar zijn zeker de moeite waard om te gebruiken om hun verfijnde, papierachtige bloemen.

Benieuwd hoe je droogbloemen kunt gebruiken in je huis? In dit artikel over decoreren met droogbloemen vind je wellicht inspiratie!

Pluktuintips en -inspiratie vind je hier

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu