Gardeners World 03/2025
Het is lente!
Cover van

5 siergrassen die je juist níét moet snoeien (en waarom)

De lichte aren van siergras smele, specifiek de soort Deschampsia cespitosa 'Bronze Veil'

Misschien ben je geneigd om je siergrassen flink terug te snoeien om ruimte te maken voor nieuwe groei. Voor sommige soorten is dat een prima idee, maar er zijn een paar siergrassen die je beter met rust kunt laten en op een andere manier kunt verzorgen. Dit zijn 5 groenblijvende soorten siergras die je beter niet kunt snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Groenblijvend siergras? Niet snoeien!

Groenblijvende siergrassen houden het hele jaar door een mooie uitstraling. Als je deze soorten rigoureus terugknipt, snoei je daarmee ook een hoop gezonde bladeren weg, wat je plant niet ten goede komt. Daarbij kun je dan een tijd niet genieten van mooie bladeren.

Hou dan ook als vuistregel dat je groenblijvende siergrassen niet snoeit, op wat dode en beschadigde bladeren en stengels na. Lees verderop in dit artikel hoe je dat doet.

1. Fazantstaartgras (Anemanthele)

Fazantstaartgras (Anemanthele lessoniana ).
Fazantstaartgras (Anemanthele lessoniana).

Fazanstaartgras is een wintergroen gras dat je beter niet kunt snoeien in de lente. Je ziet vanzelf weer nieuwe groei en veerachtige pluimen met kleine, bronskleurige bloemen verschijnen. Wel kun je de plant fatsoeneren met deze techniek.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Leliegras (Liriope muscari)

Liriope muscari of leliegras, een diepgroen siergras met paarse bloemen die iets weghebben van blauwe druifjes.
Leliegras (Liriope muscari).

De paarse bloemen van leliegras hebben wel iets weg van blauwe druifjes en zijn een prachtige toevoeging aan je tuin. Het blad van dit siergras blijft laag en zorgt het jaar door voor een diepgroene kleur in je tuin. Zie je dode bladeren of uitgebloeide bloemstengels? Dan kun je dit wel doen om je plant te verzorgen.

3. Smele (Deschampsia cespitosa)

De lichte aren van siergras smele, specifiek de soort  Deschampsia cespitosa 'Bronze Veil'
Deschampsia cespitosa ‘Bronze Veil’ (ook wel ‘Bronzeschleier’ genoemd).

De lichte, goudkleurige bloemaren van smele zijn geliefd in boeketten als luchtige toets en zorgen ook in de tuin voor hoogte. Het siergras groeit in een fonteinvorm die ook zonder bloemen spectaculair is om te zien. Lees hier wat je kunt doen om deze plant te verzorgen.

De beste snoeitips

Snoeien doet bloeien € 12.99
De beste snoeitips
  • Wanneer moet ik welke plant snoeien?
  • Waar moet ik op letten met snoeien?
  • De beste tips voor een bloeiende tuin.
Bestel nu
De beste snoeitips

4. Zegge (Carex morrowii)

Een terracotta pot met een combinatie van planten, namelijk Thuja occidentalis 'Rheingold', Carex oshimensis 'Evergold', Carex morrowii 'Evergold', Polyanthus 'Gold' en primula. De bollen die erbij zijn geplant in de bak zijn Crocus 'Orange Monarch' en Narcissus 'Jetfire'.
Combinatie van planten, waaronder zegge (linksvoor, Carex morrowii ‘Evergold’, ook wel Carex oshimensis ‘Evergold’ genoemd), levensboom (midden, Thuja occidentalis ‘Rheingold’) en sleutelbloem (rechts, Polyanthus ‘Gold’).

Je vindt zegge in verschillende varianten, zoals bonte zegge en Japanse zegge. Wat ze gemeen hebben is dat deze lage planten laag bij de grond uitwaaieren, waardoor ze een soort lage fontein- of bolvorm hebben. Als je dode of beschadigde bladeren ziet, kun je die verwijderen op deze manier.

5. Zwenkgras (Festuca)

Een close-up van zwenkgras, in dit geval Festuca glauca.
Blauw zwenkgras (Festuca glauca).

Zwenkgras is een ontzettend sterk siergras dat in (bijna) elke tuin wel gedijt. Festuca ovina, Festuca glauca (blauw zwenkgras) en Festuca gautieri hoef je niet te snoeien, maar kun je wel fatsoeneren in de vroege lente.

Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Hoe verzorg je wintergroene siergrassen?

Twee handen kammen dode bladeren uit een siergras dat in een terracotta pot staat.
Bloedgras (Imperata cylindrica ‘Rubra’) wordt gefatsoeneerd voor een nieuw groeiseizoen.

Wintergroene siergrassen knappen niet op van een flinke snoeibeurt, maar je kunt ze in de vroege lente wel degelijk verzorgen en fatsoeneren. Je kunt dode en beschadigde stengels en bladeren prima uit je plant halen met de techniek die ze in het Engels ‘combing’ of ‘kammen’ noemen. Kam door de grassen met je handen of met een hark (of gebruik beide technieken), waarbij je de dode stengels losmaakt en verwijdert uit de plant. Zo komt er ruimte voor nieuwe groei.

Zitten sommige dode stengels of bladeren nog stevig vast? Gebruik dan een snoeischaar om ze individueel af te knippen, maar probeer daarbij niet in de groene bladeren te knippen.

Tip! Sommige siergrassen hebben scherpe randen. Draag daarom handschoenen bij het verwijderen van dode stengels.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.