Dit kun je allemaal snoeien in oktober (en dit niet)
Veel tuiniers raken in de verleiding om in de herfst grote schoonmaak te houden, maar wees niet te rigoureus! Het najaar is de periode om slechts selectief te snoeien. Door licht te snoeien in oktober zorg je ervoor dat je tuin gezond de winter in gaat.
Zwarte bes snoeien
Als je hem aan zijn lot overlaat, groeit de zwarte bes uit tot een hoge, houtige struik. Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt voor meer oogst van een kleine stukje grond en voor grotere, sappigere bessen. Verbeter de luchtcirculatie door het hart van de struik te openen. Verwijder de oudste takken die al vrucht hebben gedragen. Laat vijf tot zeven jongere, sterke stengels zitten, want die dragen volgend jaar vrucht.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Snoeien in oktober
Lees verder na de advertentie
In het najaar is er altijd wel wat te doen in de tuin. In oktober is er niet veel snoeiwerk, maar je kunt wel planten als vrouwenmantel en jasmijn fatsoeneren, en struiken op winterse stormen voorbereiden.
- Knip van lange scheuten van zomerbloeiende jasmijn de helft af om het gewicht te verminderen. Snoei pas in het voorjaar terug tot in ouder hout.
- Vroege zomerbloeiers, zoals vrouwenmantel (Alchemilla mollis) kunnen er rommelig uitzien. Verwijder dus alle loof tot aan de grond of knip het net boven de wortelhals af.
- Net als zwarte bessen kun je deze maand ook ander kleinfruit snoeien, zoals rode bessen, bosbessen en kruisbessen. Snoei steeds alleen de oudste en zwakste stengels terug tot de grond.
- Nog voor de winter invalt, kun je in oktober mediterrane struiken zoals cistusrozen, rozemarijn en lavendel snoeien. Knip nooit in oud hout, want dat kan de planten doden.
Meer planten die kunt snoeien in oktober
- Snoei hoge struiken op winderige plekken terug tot een derde van hun hoogte om te voorkomen dat de wind hun wortels loswrikt.
- Snoei na de bladval langere uitlopers van bladverliezende heggen terug. Dit is bijvoorbeeld het moment om je beukenhaag te snoeien. Je kunt uiterlijk begin oktober ook nog coniferen snoeien als je dat in september nog niet gedaan had.
- Japanse esdoorn (Acer palmatum) heeft eigenlijk weinig snoei nodig, maar als je het doet, doe het dan nog net t/m oktober. De sapstroom komt vanaf februari op gang, dus kun je beter nu je Japanse esdoorn snoeien.
- Vooral stamrozen zijn windgevoelig, dus snoei alle takken in hun topzware kroon lichtjes terug. Ramblers snoei je nu in principe niet, maar je kunt wel nog zijtakken die hebben gebloeid inkorten. Maar hoe later je snoeit, hoe minder bloemen de plant volgend jaar waarschijnlijk draagt.
Lees ook: Rozen snoeien: wanneer en hoe doe je dat?
Niet snoeien in oktober
Houd er rekening mee dat in het rustseizoen het sap zich uit de stengels en knoppen terugtrekt, dus grote snoeiwonden genezen vaak langzamer. Snoeien op het verkeerde moment is niet voor niets een van de veelgemaakte snoeifouten.
- Wil je eigenlijk nu je pruimenboom snoeien? Of een kersenboom snoeien? Bij dit soort bomen zijn de snoeiwonden in het najaar en ‘s winters gevoelig voor sporen van een reeks aan schimmelinfecties, zoals loodglans. Laat die dus toch maar met rust.
- De topgroei van struikveronica (Hebe, foto) werkt isolerend en beschermt het hart van de plant tegen de vorst.
- Snoei nu geen camellia’s, anders loop je het risico bloemknoppen weg te halen. Bovendien maakt snoeien in de herfst dit soort groenblijvende struiken kwetsbaarder voor vorstschade.
- Zowel winter- als voorjaarsbloeiende mahonie-soorten zijn al bezig bloemknoppen te vormen. Je kan ze (indien nodig) beter na de bloei snoeien.
- Voorjaarsbloeiende clematis heeft zijn bloemknoppen voor het voorjaar al gevormd. Nu je clematis snoeien is dus geen goed idee!
- Stel de snoei van gezonde groenblijvende en vorstgevoelige planten uit, want hun topgroei fungeert ’s winters als een isolatielaag.
- In het najaar de klimop snoeien? Beter van niet. Met haar bloemen en bessen zorgt Hedera nu voor voedsel voor insecten en vogels.