Dit kun je allemaal snoeien in oktober (en dit niet)

Helga Kluiter
|
30/09/2021
Jasminum angulare

Veel tuiniers raken in de verleiding om in de herfst grote schoonmaak te houden, maar wees niet te rigoureus! Dit is het seizoen om slechts selectief te snoeien. Door licht te snoeien in oktober zorg je ervoor dat je tuin gezond de winter in gaat.

Lees verder na de advertentie

Zwarte bes snoeien

zwarte bes snoeien

Als je hem aan zijn lot overlaat, groeit de zwarte bes uit tot een hoge, houtige struik. Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt voor meer oogst van een kleine stukje grond en voor grotere, sappigere bessen. Verbeter de luchtcirculatie door het hart van de struik te openen. Verwijder de oudste takken die al vrucht hebben gedragen. Laat vijf tot zeven jongere, sterke stengels zitten, want die dragen volgend jaar vrucht.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in oktober

Lees verder na de advertentie

Jasminum angulare

Deze maand is er niet veel snoeiwerk, maar je kunt wel planten als vrouwenmantel en jasmijn fatsoeneren, en struiken op winterse stormen voorbereiden.

 • Knip van lange scheuten van zomerbloeiende jasmijn de helft af om het gewicht te verminderen. Snoei pas in het voorjaar terug tot in ouder hout.
 • Vroege zomerbloeiers, zoals vrouwenmantel (Alchemilla mollis) kunnen er rommelig uitzien. Verwijder dus alle loof tot aan de grond of knip het net boven de wortelhals af.
 • Net als zwarte bessen kun je deze maand ook ander kleinfruit snoeien, zoals rode bessen, bosbessen en kruisbessen. Snoei steeds alleen de oudste en zwakste stengels terug tot de grond..

Meer planten die kunt snoeien in oktober

snoeien in oktober
 • Snoei hoge struiken op winderige plekken terug tot een derde van hun hoogte om te voorkomen dat de wind hun wortels loswrikt.
 • Snoei na de bladval langere uitlopers van bladverliezende heggen terug. Dit is ook een goed moment om nog coniferen te snoeien.
 • Vooral stamrozen zijn windgevoelig, dus snoei alle takken in hun topzware kroon lichtjes terug. Ramblers snoei je nu in principe niet, maar je kunt wel nog zijtakken die hebben gebloeid inkorten. Maar hoe later je snoeit, hoe minder bloemen de plant volgend jaar waarschijnlijk draagt.

Niet snoeien in oktober

Hebe snoeien

Houd er rekening mee dat in het rustseizoen het sap zich uit de stengels en knoppen terugtrekt, dus grote snoeiwonden genezen vaak langzamer.

 • Bij sommige bomen, vooral pruimen en kersen, zijn de snoeiwonden in het najaar en ‘s winters gevoelig voor sporen van een reeks aan schimmelinfecties, zoals loodglans. Laat die dus met rust.
 • De topgroei van struikveronica (Hebe, foto) werkt isolerend en beschermt het hart van de plant tegen de vorst.
 • Snoei nu geen camellia’s, anders loop je het risico bloemknoppen weg te halen. Bovendien maakt snoeien in de herfst deze groenblijvende struiken kwetsbaarder voor vorstschade.
 • Zowel winter- als voorjaarsbloeiende mahonie-soorten zijn al bezig bloemknoppen te vormen. Je kan ze (indien nodig) beter na de bloei snoeien.
 • Voorjaarsbloeiende clematis heeft zijn bloemknoppen voor het voorjaar al gevormd. Niet snoeien dus!
 • Stel de snoei van gezonde groenblijvende en vorstgevoelige planten uit, want hun topgroei fungeert ’s winters als een isolatielaag.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu