Dit kun je allemaal snoeien in september (en dit niet)

Helga Kluiter
|
01/09/2021
lavendel snoeien

In september neemt de bloei gestaag af en wordt het blad minder dicht. De nachten worden langer en de temperaturen ’s nachts kunnen soms al behoorlijk dalen. Snoeien in september bestaat in het begin van de maand vooral uit bloemen koppen om de tuin mooi te houden. Maar later in de maand kun je de snoeischaar echt ter hand nemen.

Lees verder na de advertentie

Bramen snoeien

bramen snoeien in september

Een van de eerste klussen in september is het snoeien van bramen. Alle takken die vrucht hebben gedragen, kun je nu snoeien. Als je nu geen tijd hebt, snoei dan in de herfst of winter bij mild weer, maar doe het voordat in de lente de nieuwe uitlopers ontstaan.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dé tips voor dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in september

Lees verder na de advertentie

lavendel snoeien

Voor sommige planten is het goed als je ze in september snoeit: ze zien er netter uit en de snoeiwonden kunnen nog drogen en genezen voor het kouder wordt.

 • Knip de oude bloemen en de topgroei van lavendelhagen licht bij. Pas op dat je niet per ongeluk in het oude hout snoeit.
 • Snoei nu de uitlopers van komkommers, zodat de plant zijn energie en water stopt in het laten rijpen van de laatste vruchten. Snoei net boven het tweede blad boven kleine of embryonale vruchtjes.
 • Vaste geraniums staan er nu slordig bij. Snoei het blad stevig terug tot je een minimale pol van blad overhoudt.
 • Nu de laatste bloemen van de Agapanthus verwelken, kun je de stengels van deze Afrikaanse lelie terugknippen tot de voet. Verwijder vergelend blad aan de randen.
 • Snoei de krachtige groei van hagen van het afgelopen seizoen terug tot waar de uitlopers begonnen. Gebruik een snoei- of heggenschaar.

Meer planten die kunt snoeien in september

dahlia's verzorgen
 • Gebruik een (snoei)schaar om bloemen van dahlia’s te verwijderen zodra de bloemblaadjes verwelken. Dit stimuleert de vorming van meer knoppen en bloemen.
 • Snoei de oude, vruchtdragende stammen en sprietige uitlopers van zomerframbozen terug tot aan de voet. Knip de sterke, nieuwe stammen maximaal 10 cm terug.
 • Verwijder de oudste bloemstengels van sierbraam Rubus x tridel ‘Benenden’, maar laat de nieuwe uitlopers, die dit jaar van onderaf zijn gegroeid, staan. Hieraan komen volgende zomer bloemen.
 • Snoei de zachtere scheuten van appelbomen die in het huidige groeiseizoen zijn geproduceerd terug tot twee of drie knoppen van de basis om de vorming van vruchtsporen te stimuleren.
 • Kruidachtige planten, zoals vrouwenmantel (Alchemilla mollis) kunnen er wat rommelig uitzien. Snoei al het loof terug tot op de grond of tot net boven de basis.

Het hele jaar door snoeien

Cover Het hele jaar door snoeien

Meer lezen over snoeien? Gardeners’ World helpt je een handje met de gids Het hele jaar door snoeien. Hierin staat alles over de juiste snoeitechnieken en -gereedschappen, met snoeitips voor elk seizoen. Je bestelt hem gemakkelijk in onze webshop!

Niet snoeien in september

niet snoeien in september

Snoei nu niet rigoureus alles kort en klein: bloemstelen, dode stengels en zaadhoofden zijn in de winter van onschatbare waarde voor het wildleven in je tuin.

 • Siergrassen kunnen afsterven en rotten als je ze nu terugknipt. Laat de bladpollen staan als isolatie tegen de winterkou rond de wortelhals van de planten. Veel grassen hebben bovendien mooie zaadhoofden in de winter.
 • Heesters met gekleurde stengels, zoals kornoelje, wilg en Rubus-soorten, kun je het best nog even met rust laten, zodat de jonge stengels de donkere winterdagen kunnen opfleuren.
 • Herfstframbozen dragen waarschijnlijk nog steeds vruchten en wat laatste bloemen. Wacht met snoeien tot na de oogst.
 • Snoei nu geen voorjaarsbloeiende struiken, omdat je het risico loopt de bloemknoppen weg te knippen die komend voorjaar zouden moeten bloeien.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu