
Haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt veel op een beukenhaag, maar is het niet. Het is een mooie, middelhoge boom of haagplant, met in het voorjaar groene katjes en in de herfst gevleugelde nootjes die je zeker zal herkennen. Maar hoe en wanneer moet je haagbeuken snoeien voor het mooiste resultaat? Je leest er alles over in dit artikel.
Lees verder onder de advertentie
Ga naar
-
Waarom een haagbeuk snoeien?
-
Wanneer snoei je een haagbeuk?
-
Hoe snoei je een haagbeuk? 4 manieren
-
Stap voor stap: haagbeuk als haagplant snoeien
-
Stap voor stap: haagbeuk snoeien als boom in zuilvorm
-
Stap voor stap: haagbeuk snoeien als boom op stam
-
Haagbeuk als (gevlochten) leiboom snoeien
-
Hoe snoei je een verwaarloosde haagbeuk?
-
Tip bij het snoeien van een jonge haagbeuk
Waarom een haagbeuk snoeien?

Vanwege haar dichte begroeiing zorgt een haagbeuk voor veel privacy en beschutting in de tuin. Om een volle groei te bevorderen én voor een net en strak aanzicht, is het belangrijk om haagbeuken regelmatig te snoeien. Anders zullen ze snel hemelhoog reiken en in weerbarstig kreupelhout veranderen.
Wanneer snoei je een haagbeuk?

Een goed moment om haagbeuken te snoeien is de langste dag van het jaar, oftewel 21 juni t/m de winter. In het najaar snoeien is het beste: dan is het de rusttijd van de plant en vermijd je sterk bloeden. Snoei je Carpinus laat in de winter, begin voorjaar, dan kan hij gaan bloeden, maar dat zal de plant meestal wel overleven.
Afhankelijk van je doel, is een keer per jaar snoeien voldoende. Een haag of leiboom kun je een tweede keer snoeien, vlak na de eerste groeispurt in mei-juni, zodat hij netjes in vorm blijft.
Snoei op een koele, bewolkte dag (niet te warm of zonnig), omdat de snijvlakken dan sneller genezen. Snoei niet tijdens langdurige natte of droge perioden, wanneer de planten toch al zwaar belast zijn. Snoeien met vorst is sowieso geen goed idee. Het weer niet checken voor het snoeien, is een van de meest gemaakte snoeifouten.
Let op: haagbeuken en beukenhagen worden vaak door elkaar gehaald. Ze behoren echter tot twee verschillende families. Een haagbeuk is familie van de berk (Betulaceae), terwijl de beukenhaag familie is van de beuk (Fagaceae). Lees hier wanneer en hoe je een beukenhaag snoeit.
Hoe snoei je een haagbeuk? 4 manieren
Je kunt een haagbeuk op verschillende manieren snoeien: als haagplant, als boom in zuilvorm, boom op stam of als (gevlochten) leiboom. Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je dat doet.
Stap voor stap: haagbeuk als haagplant snoeien

Haagbeuk is een perfecte haagplant, omdat hij er netjes uitziet en snel groeit – tot wel 50 cm per jaar. Een goede haag biedt privacy, begrenst je tuin op een natuurlijk manier en houdt wind en/of felle zon tegen. Voor allerlei dieren is zo’n haag ook nog eens een belangrijk beschut plekje. Carpinus betulus (gewone haagbeuk), maar ook Carpinus caroliniana of Carpinus orientalis zie je veel als haag.
Volg dit stappenplan voor het snoeien van een haagbeukhaag:
- Knip alle zieke, beschadigde en dode takken weg. Dit is de basisregel bij al je snoeiwerk en hierdoor houd je de plant gezond.
- Verwijder takken die tegen elkaar aan schuren, want die kunnen de plant beschadigen en verzwakken.
- Bepaal de vorm. Bij een hoge haagbeuk is het slim om de zijkanten onder een lichte hoek te snoeien, waarbij de onderkant breder is dan de bovenkant. Hierdoor bereikt het licht alle zijkanten en eventuele sneeuw glijdt er gemakkelijk van af. Je kunt van karton of multiplex eventueel een mal maken, als leidraad bij het snoeien. Werk van onder naar boven.
Bij een lage haagbeuk is het vaak mooier om de bovenkant (en zijkanten) kaarsrecht te maken. Dit doe je door een touwtje te spannen tussen twee stokken. Zorg ervoor dat het koord overal op dezelfde hoogte hangt: meten is weten! - Snoei de haag in vorm. Kies je voor een elektrische heggenschaar, gebruik er dan een met een goedgekeurde stroomonderbreker en gebruik dit gereedschap nooit in de regen. Til je elektrische heggenschaar niet boven je schouderhoogte, maar gebruik een stevige trap. Vergeet ook je veiligheidsbril niet.
Of kies voor een handsnoeischaar, omdat je zo preciezer kunt werken en het blad van je haag niet zo beschadigt. Knip elke te lange scheut terug tot twee of drie bladeren vanaf de hoofdtak. Knip schuin naast een knop, waarbij het laagste punt het dichtst bij de knop zit.
Werk je met een heggenschaar, zorg dan dat je de bladen van de schaar parallel met de haag houdt en werk vlak en gelijkmatig. Maak een brede knipbeweging: volg de gewenste belijning en voorkom dat je de haag in knipt. - Snoei niet te laag. Een haag kan beter te hoog dan te laag zijn. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, hoogte doet een ruimte groter lijken, terwijl een laag, schamel hegje alles eromheen kleiner maakt.
- Verzorg je haag na het snoeien. Geef wat organische mest en een mulchlaag, zodat hij snel weer herstelt.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

Stap voor stap: haagbeuk snoeien als boom in zuilvorm

Een haagbeuk op een enkele stam met zijtakken van onder tot boven wordt een boom in zuilvorm genoemd. Zo pak je de snoei in zuilvorm aan:
- Knip eerst alle zieke, beschadigde en dode takken weg.
- Verwijder takken die te dicht op elkaar of op de harttak groeien.
- Verwijder sterk opgaande takken of snoei ze terug op een knoop.
- Knip altijd schuin terug op knoppen die naar buiten zijn gericht.
- Groeien zijscheuten aan de ene kant sterker? Top de scheuten aan de zwakkere kant dan om groei te stimuleren.
- Verwijder zijscheuten of nieuwe groei aan de voet en haal evt. de onderste takken die op de grond hangen weg.
Stap voor stap: haagbeuk snoeien als boom op stam

Een haagbeuk zie je ook geregeld als (solitaire) boom, met een kroon op een onbegroeide stam. Carpinus betulus ‘Fastigiata’ is bijvoorbeeld zo’n mooie, opgaande boom. Zo snoei je een haagbeuk op stam:
- Verwijder eerst alle dode, zieke of beschadigde takken bovenin de boom.
- Verwijder kruisende takken bovenin de boom.
- Kort de zijscheuten in het midden van de boom met de helft in.
- Knip altijd schuin terug tot op een knop die naar buiten is gericht.
- Verwijder de onderste zijscheuten tot 1-2 meter. Als het er veel zijn, verspreid dit dan over meerdere jaren. Anders loopt de boom onderin te hard uit en dat kan de groei bovenin belemmeren.
- Bind een steunpaal aan de stam, ter versteviging.
Haagbeuk als (gevlochten) leiboom snoeien

Je kunt ook leibomen maken van haagbeuk. Met name Carpinus betulus of Carpinus orientalis zijn hiervoor geschikt. Dit is handig als je boven je hoofd wat privacy wilt, maar toch ruimte aan de onderkant wilt houden. Let wel: leibomen hebben veel snoeiwerk en een stevige steunconstructie nodig. Vraag een hovenier om advies, vooral bij het vlechtwerk langs horizontale latten. Je wil namelijk netjes alle gaten opvullen.
Hoe snoei je een verwaarloosde haagbeuk?

Na verloop van tijd kan een haagbeuk behoorlijk hoog en breed worden. Een sterk verwaarloosde haagbeuk kan je het beste halverwege de winter terugsnoeien, in de rusttijd van de plant. Hoe drastischer je wilt snoeien, hoe meer we het aanraden om dit over meerdere jaren te verdelen. Snoei bijvoorbeeld een van de twee kanten drastisch terug tot op de stam, en het volgend jaar de andere kant. De bovenkant kort je het beste in stapjes van een derde per seizoen in. Als je de plant goed bemest en mulcht, zal hij snel herstellen.
Tip bij het snoeien van een jonge haagbeuk
Snoei een jonge haagbeuk vooral aan de zijkanten en zorg voor evenwicht. Dit doe je door sterke scheuten licht te snoeien (max. eenderde inkorten) en zwakke scheuten sterker te snoeien (max. tweederde inkorten), totdat de plant uiteindelijk de gewenste hoogte heeft bereikt en een mooie, volle groei heeft. Vanaf dat moment kun je ook de bovenkant snoeien.