Zo pak je het snoeien van zomerframbozen aan

Helga Kluiter
|
26/09/2023
zomerframbozen snoeien

Zodra je zomerframbozen klaar zijn met het leveren van hun oogst, is het tijd om ze terug te knippen. Maar hoe moet je zomerframbozen snoeien?

Lees verder na de advertentie

Waarom zomerframbozen snoeien?

Als je zomerframbozen niet snoeit, groeien de struiken erg dicht en produceren ze bovendien kleinere vruchten. Uiteindelijk zullen de takken jaar na jaar zwakker worden en afsterven. Jaarlijks je zomerframbozen snoeien is dus een goede gewoonte.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zomerframbozen snoeien: stappenplan

Zomerframbozen dragen hun vruchten aan de stokken die vorige zomer zijn aangegroeid. Je moet bij het snoeien dus alleen de stokken terugknippen die dit jaar vrucht hebben gedragen. Snoei je het nieuwe hout weg, dan heb je volgend jaar in juni geen frambozen. 

Lees verder na de advertentie

Zo pak je deze klus aan:

1. Kies de juiste stengels om te snoeien

merel met framboos

Oogst eerst alle zomerframbozen (die nog niet zijn opgegeten door de vogels …). Daarna moet je de oude stokken die de afgelopen zomer vrucht hebben gedragen tot de grond terugknippen. Je herkent de oude stokken eenvoudig aan hun bruine kleur. De jonge stokken zijn groen.

2. Oude stokken zomerframbozen snoeien

zomerframbozen snoeien

Loop al je struiken één voor één af en knip alle takken die vrucht hebben gedragen helemaal af tot aan de basis. Pas op dat je daarbij de nieuwe, groene stengels niet beschadigt.

3. Frambozenstruiken uitdunnen

zomerframbozen snoeien

Maak nog een rondje langs je zomerframbozen en dun nu alle nieuwe stengels uit die zwak zijn of de struik te vol maken. Verwijder ook takken die te ver van de rij groeien. De ideale afstand tussen de nieuwe stengels is ongeveer 20 cm. 

4. Jonge stokken aanbinden

zomerframbozen aanbinden

Bind tot slot de jonge stokken met bindtouw aan horizontale steunen. In tegenstelling tot herfstframbozen, die genoeg hebben aan een tijdelijke steun van bamboestokken en touw (zoals bonen), kun je zomerframbozen het beste tegen een permanente steunstructuur laten groeien.

Hoe zit het met herfstframbozen snoeien?

Herfstframbozen produceren stokken die in hetzelfde jaar bloeien en vrucht dragen. Je kunt bij deze frambozen dus elke winter alle takken tot de grond terugsnoeien. In het voorjaar groeien de nieuwe stengels al snel uit tot takken die dat jaar vruchten zullen krijgen.

Meer fruit snoeien

Meer lezen over:
Snoeien Fruit
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu