Voor een goede oogst van frambozen (Rubus idaeus) is het belangrijk dat je ze op de juiste manier én het juiste moment snoeit. Lees wat voor soort je hebt, wanneer je framboos moet snoeien en hoe je dit doet.
Lees verder na de advertentie
Bepaal je soort: zomerframboos of herfstframboos?
Je hebt twee soorten frambozen. Het is belangrijk dat je weet welke je in je tuin hebt staan. Als je het verkeerde moment kiest om frambozen te snoeien, kan het zijn dat je helemaal geen oogst krijgt het volgende jaar.
Zomerframboos
Zomerframbozen bloeien vrij vroeg in het jaar, zo rond mei/juni. De vruchten kun je dan in juni en juli (soms nog wel augustus) plukken. Zomerframbozen bloeien op tweejarig hout: dus stengels die in het vorige jaar zijn gegroeid.
Herfstframboos
Zomerframbozen bloeien op eenjarig hout, dus in hetzelfde jaar groeien de stengels waar ook de vruchten aan komen. Deze kun je plukken in de zomer, meestal rond augustus en september. De ‘herfst’ in de naam is dan ook een beetje misleidend.
Wekelijks snoeitips ontvangen in je mail?
Wanneer kun je framboos snoeien?
Je frambozenstruik snoeien op het juiste moment is essentieel voor een goede oogst en gezonde plant. Wanneer je snoeit hangt af van welke soort:
- De zomerframboos snoei je in de late zomer tot in het najaar, grofweg van augustus t/m oktober.
- De herfstframboos kun je aan het eind van het jaar tot aan het einde van de winter snoeien, ongeveer van december tot en met februari.
Zomerframbozen snoeien doe je zo
Bij zomerframbozen is het belangrijk dat je de stengels die dit jaar fruit hebben gegeven snoeit. Deze zijn vaak te herkennen aan kroontjes die nog aan de takken zitten en de stengels zijn meestal bruin en houtig. De groene stengels zijn nieuwe scheuten, die het komende jaar fruit zullen dragen. Lees hier meer over het snoeien van zomerframbozen.
Herfstframbozen snoeien doe je zo
Herfsframbozen snoei je altijd helemaal terug tot aan de grond. In het nieuwe jaar zullen ze al snel nieuwe scheuten ontwikkelen. Zo snoei je herfstframbozen stap voor stap:
Stap 1: check je plant
Bekijk of je een herfstframboos hebt. Deze zullen tot in het najaar frambozen hebben.
Stap 2: framboos snoeien
Het snoeien is heel eenvoudig. Snoei de stengels tot de grond terug. Doe dit met een scherpe, schone snoeischaar om nette snoeiwonden over te houden.
Stap 3: onderhoud en mulchen
Bekijk of de palen en (ijzer)draad nog in orde zijn. De scheuten die in het voorjaar ontstaan zul je hier weer langs geleiden. Dit is ook een goed moment om aan de voet te mulchen met houtsnippers of compost.
Let op: gebruik geen champost voor frambozen! Het hoge kalkgehalte in champost wordt niet gewaardeerd door frambozen, die meer van een zurige grond houden.
Stap 4: controleer nieuwe scheuten
Herfstframbozen snoei je niet in het groeiseizoen, maar je kunt wel zwakke stengels verwijderen. Zo gaat er meer energie naar de sterke takken en de vruchten.
Moet ik frambozen toppen?
Als toppen niet per se nodig is, kun je het beter laten. Worden de stengels van de framboos erg lang, dan zou je ze eventueel iets kunnen toppen.
Let er wel op dat aan de toppen van de stengels de vruchten ontstaan, daar zullen dus geen frambozen aan komen. Je kunt ook overwegen om de ondersteuning wat hoger te maken; zomerframbozen kunnen nu eenmaal wat hoger worden dan herfstframbozen.
Tomaten toppen: ja of nee?
Framboos snoeien: moet ik uitdunnen?
Dunne en zwakke scheuten kun je het beste weghalen, deze nemen energie van de plant weg en zullen waarschijnlijk weinig vruchten dragen. De framboos kan zijn energie dan stoppen in sterke scheuten en volle vruchten.
Komen er scheuten ver van de oorspronkelijke plant omhoog en is dit niet gewenst? Dan kun je deze het beste uitgraven. De plant zal zich anders blijven uitbreiden ondergronds.
Wat gebeurt er als je frambozen niet snoeit?
Frambozen groeien sterk en zullen verwilderen als je ze niet snoeit. Niet alleen wordt het een wirwar van takken, ook zul je minder vruchten krijgen. Belangrijk dus om te snoeien!