Controleer je tuin op deze 5 woekerende onkruidplanten

Linda Passies
|
12/09/2023
klein kruiskruid onkruid

Wat in de volksmond vaak ‘onkruid’ wordt genoemd, kan heel nuttige functies hebben. Toch halen ze licht, vocht en voeding weg van de planten die je bewust in je tuin hebt gezet. Niet gek dus, dat je ze weg wil halen. En in het geval van woekerend onkruid moet je daar ook nog eens op tijd mee zijn.

Lees verder na de advertentie

Houd woekerend onkruid buiten de (tuin)deur door je borders regelmatig te controleren en ongewenste indringers zoals haagwinde onmiddellijk te verwijderen. Pas op met weggooien: je kunt het alleen composteren als je composthoop warm genoeg wordt, zodat de hogere temperatuur de zaden en wortels doodt. Het is veiliger om het onkruid te laten verdrogen in de zon of om het in de groenbak te doen.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Haagwinde

Haagwinde met bloemen - woekerend onkruid

Haagwinde is een klimmend onkruid met dikke wortels en witte kelkbloemen. Trek zodra je het ziet de stengels uit de grond en graaf de wortels zoveel mogelijk uit.

Lees verder na de advertentie

2. Heermoes

heermoes woekerend onkruid

Heermoes heeft zeer diepe wortels en kan een border overnemen. Het reageert goed op regelmatig uittrekken en zelfs op schoffelen, maar je hebt wel een lange adem nodig.

3. Zevenblad

zevenblad

Zevenblad heeft groene, vlierachtige bladeren en witte bloemschermen. Het vormt een dichte wortelmat. Blijf de dikke, witte wortels uittrekken. En maak van de nood een deugd: je kunt prima pesto maken van zevenblad.

4. Brandnetel

brandnetel onkruid

Hoge planten met getande bladeren vol brandharen: dikke kans dat je brandnetels wel herkent. De brandnetel is een goede waardplant voor vlinders, maar houd hem vooral beperkt tot een zonnige hoekje in de tuin. Haal de wortels uit de grond en draag handschoenen. En maak brandnetelgier!

5. Klein kruiskruid

klein kruiskruid

Klein kruiskruid is een klein groen plantje met trosjes kleine gele bloemhoofden. Hij zaait zich makkelijk uit, dus verwijder de zaalingen met de hand of de schoffel.

Lees meer over onkruid en woekerend onkruid:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu