Wat in de volksmond vaak ‘onkruid’ wordt genoemd, kan heel nuttige functies hebben. Toch halen ze licht, vocht en voeding weg van de planten die je bewust in je tuin hebt gezet. Niet gek dus, dat je ze weg wil halen. En in het geval van woekerend onkruid moet je daar ook nog eens op tijd mee zijn.
Lees verder onder de advertentie
Houd woekerend onkruid buiten de (tuin)deur door je borders regelmatig te controleren en ongewenste indringers zoals haagwinde onmiddellijk te verwijderen. Pas op met weggooien: je kunt het alleen composteren als je composthoop warm genoeg wordt, zodat de hogere temperatuur de zaden en wortels doodt. Het is veiliger om het onkruid te laten verdrogen in de zon of om het in de groenbak te doen.
Wekelijks tuintips in je mail
1. Haagwinde
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Haagwinde is een klimmend onkruid met dikke wortels en witte kelkbloemen. Trek zodra je het ziet de stengels uit de grond en graaf de wortels zoveel mogelijk uit.
2. Heermoes
Heermoes heeft zeer diepe wortels en kan een border overnemen. Het reageert goed op regelmatig uittrekken en zelfs op schoffelen, maar je hebt wel een lange adem nodig. Lees hier meer over heermoes bestrijden zonder gif.
3. Zevenblad
Zevenblad heeft groene, vlierachtige bladeren en witte bloemschermen. Het vormt een dichte wortelmat. Blijf de dikke, witte wortels uittrekken. En maak van de nood een deugd: je kunt prima pesto maken van zevenblad.
4. Brandnetel
Hoge planten met getande bladeren vol brandharen: dikke kans dat je brandnetels wel herkent. De brandnetel is een goede waardplant voor vlinders, maar houd hem vooral beperkt tot een zonnige hoekje in de tuin. Haal de wortels uit de grond en draag handschoenen. En maak brandnetelgier!
5. Klein kruiskruid
Klein kruiskruid is een klein groen plantje met trosjes kleine gele bloemhoofden. Hij zaait zich makkelijk uit, dus verwijder de zaalingen met de hand of de schoffel.