Met deze concurrerende planten bonjour je zevenblad snel je tuin uit

Helga Kluiter
|
14/01/2022
zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is eigenlijk best een mooi plantje dat hard groeit. Misschien wel iets te hard, want hij heeft de neiging je tuin over te nemen. Maar bespaar je de moeite van het uitgraven, want beter zet je andere planten tegen zevenblad in.

Lees verder na de advertentie

Zevenblad als bodembedekker

Eigenlijk is zevenblad een prima bodembedekker en dat is goed voor het leven in je tuin. Bodembedekkers beschutten kikkers, padden en watersalamanders tegen de brandende zon en bieden bescherming tegen roofdieren. Je kunt er dus ook voor kiezen om zevenblad te laten staan als het je verder niet tot last is.

Hoe zevenblad verwijderen

zevenblad verwijderen

Voordat je gaat proberen om zevenblad uit te graven: doe het niet! Door het omspitten van de grond breken er stukjes wortel af die allemaal weer uitgroeien tot nieuwe plantjes. Beter put je het onkruid uit door steeds alle blaadjes te plukken, of bedek je de grond een jaar lang met zwart landbouwplastic zodat de plant afsterft wegens gebrek aan licht. Al is de kans groot dat hij later alsnog weer ergens opduikt …

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort fijne duurzame tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Planten tegen zevenblad

Een mooiere en minder tijdrovende manier om zevenblad te bestrijden, is door er planten bij te zetten die minstens even sterk zijn. Je hebt eigenlijk een soort superheldenteam van schaduwplanten nodig, die van een droge bodem houden en hun mannetje staan tegen het krachtige zevenblad. Dit zijn de teamleden:

Zachte acanthus (Acanthus mollis)

Planten tegen zevenblad: Acanthus mollis

De Acanthus mollis ofwel zachte acanthus is een goede concurrent voor zevenblad. Hij heeft grote bladeren die hun schaduw werpen over de jonge uitlopers van het zevenblad. De lange stengels met paarse en witte bloemen zien er daarnaast ook nog eens hartstikke leuk uit.

Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)

Geranium nodosum

Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt. Hij kan zo’n 30 tot 50 centimeter hoog worden.

Geranium macrorrhizum tegen zevenblad

Geranium macrorrhizum Spessart

Dit lid van de geraniumfamilie, de rotsooievaarsbek ofwel Geranium macrorrhizum, doet zijn werk tegen zevenblad eveneens ondergrond. Daar maakt hij een dikke laag van wortels aan die de wortels van zevenblad de laan uit sturen. Ook deze ooievaarsbek bloeit roze en is een mooie aanwinst voor je tuin.

Cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias)

Cipreswolfsmelk

Deze telg van de omvangrijke Euphorbia-familie heeft de neiging om zichzelf snel uit te spreiden, en dat is precies wat je van planten tegen zevenblad verwacht. De cipreswolfsmelk wordt ongeveer 30 cm hoog.

Duizendknoop (Persicaria polymorpha)

Planten tegen zevenblad: duizendknoop
Foto: Creative Commons/cultivar413

Geen bodembedekker, maar een gigant! Deze duizendknoop met de naam Persicaria polymorpha wordt met gemak twee meter hoog. In augustus zwaaien zijn witte, geurende bloempluimen de zomer langzaam uit. Hij maakt ondergronds uitlopers aan, waardoor hij zich snel verspreidt. Daar kan zevenblad niet tegenop.

Meer planten tegen zevenblad

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu