Goede voornemens: zo maak je je tuin in 2022 écht gezond

Helga Kluiter
|
04/01/2022
biodiversiteit in de tuin

Hele volksstammen nemen zich elk nieuwe jaar heilig voor om af te vallen, te stoppen met roken of meer te gaan bewegen. Maar heb je ook aan goede voornemens voor de tuin gedacht? Want door jezelf dit jaar aan een aantal dingen te houden, doe je je tuin, de natuur, het klimaat – en dus ook jezelf – een enorm plezier.

Lees verder na de advertentie

Goede voornemens voor de tuin

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, plasticsoep, stikstofcrisis … Je zou haast moedeloos worden van al die enorme uitdagingen waarmee we te maken hebben. Maar laat je niet uit het veld slaan, want je kunt zelf je steentje bijdragen aan een betere wereld. Die begint namelijk bij je eigen tuin.

1. Tuin planning maken

Maak om te beginnen een goede planning voor zowel je moestuin als je sierplanten. Want door op het juiste moment je planten te zaaien of uit te planten, zullen ze sterk en gezond groeien. Dat is heel belangrijk, want gezonde planten zijn minder aantrekkelijk voor slakken, luizen en ander ongedierte of ziekten. En daardoor kom je ook niet in de verleiding om tóch te grijpen naar mogelijk schadelijke middeltjes om je plantjes te redden.

2. Water besparen tuin

Regenwater

Je staat er niet altijd bij stil wanneer je de kraan opendraait, maar schoon drinkwater is een schaars goed dat bovendien steeds schaarser wordt. Wees er dus zuinig op! Er zijn een paar manieren waarop je water kunt besparen in de tuin. Kies om te beginnen voor planten die zich thuis voelen in de omstandigheden in jouw tuin. Grote kans dat die genoeg hebben aan het hemelwater. Geef daarnaast pas eventueel water wanneer je planten het écht nodig hebben. Ze wortelen dieper als je ze niet teveel verwent. Een mulchlaag helpt bovendien om vocht in de grond vast te houden.

Lees verder na de advertentie

3. Minder plastic gebruiken

goede voornemens voor de tuin

Plastic is toch niet zo fantastic als we ooit dachten. Inmiddels is er vrijwel geen plekje meer te vinden op deze planeet waar geen plastic resten te vinden zijn – met alle schadelijke gevolgen van dien. Probeer plastic dus waar mogelijk te weren uit je tuin. Gebruik bijvoorbeeld terracotta, stenen, houten of bamboe potten. Maak zelf kweekpotjes van krantenpapier of wc-rolletjes. Koop duurzame gereedschappen van hout en metaal. En laat tuinaarde bezorgen in een big bag in plaats van losse zakken. Toch plastic potjes gekregen via kweker of tuincentrum? Hergebruik ze!

4. Biodiversiteit in de tuin

biodiversiteit in de tuin

Soortenrijkdom: dat is misschien wel het beste synoniem voor de term ‘biodiversiteit’. Het tegenovergestelde is de monocultuur, ofwel de uitgestrekte velden waarop maar één gewas te vinden is. Bij een ecosysteem met een grote soortenrijkdom houden alle soorten elkaar in evenwicht, zodat ziekten en plagen niet snel de overhand zullen krijgen. Probeer dus ook in je tuin een rijk mini-ecosysteem te creëren, waarin ruimte is voor vogels, insecten, zoogdieren zoals egels en amfibieën. Bijvoorbeeld met biologische (inheemse) planten en zaden, nestkasten, bijen– en insectenhotels, schuilplaatsen en een vijver.

5. Turfvrij tuinieren

turfvrije potgrond

Veengronden zijn de beste natuurlijke koolstofputten ter wereld: ze nemen meer koolstof op dan alle vegetatie ter wereld bij elkaar. Door turf af te graven wordt die koolstof weer vrijgegeven. Gevolg? De aarde warmt nog sneller op. Helaas zit turf in vrijwel alle zakken potgrond die er te koop zijn. Daar sta je dan als tuinier met je goede bedoelingen, je zakken potgrond en planten die bij de kweker zijn opgekweekt met turf!

Zelf potgrond maken (of kopen bij o.a. De Hessenhof) van bladaarde is een goed alternatief. Neem ook een kijkje op turfvrij.nl om verkoopadressen te vinden voor turfvrije potgrond.

Meer goede voornemens voor de tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu