Lok meer vogels in de tuin met dit 10-stappenplan

Helga Kluiter
|
28/01/2021
Roodborstje in de tuin

Veel kinderen én volwassenen vinden het leuk om bij te houden welke vogels ze in hun tuin zien, zoals tijdens de Nationale Tuinvogeltelling in het laatste weekend van januari. Als je al lang telt, zal het je opgevallen zijn dat sommige veelvoorkomende tuinvogels – zoals mussen, spreeuwen en de huiszwaluw – nu veel minder vaak langskomen dan vroeger.

Geef vogels in de tuin wat extra hulp

Gelukkig kun je als tuinier veel doen om de vogels in de tuin een handje te helpen. Met dit 10-stappenplan wordt jouw tuin een walhalla voor vogels.

1. Hang een geschikte nestkast op

Hang een nestkast op
Hang een nestkast op voor de vogels in de tuin.

Er zijn verschillende afmetingen nestkasten met het gat in de juiste grootte voor specifieke vogelsoorten. Voor huismussen is een ingang van 32 mm perfect en voor spreeuwen 45 mm. Een nieuw huis is pas leuk als je ook door de voordeur past!

2. Laat de zaadkoppen zitten

Laat zaadkoppen zitten voor de vogels
Laat zaadkoppen zitten voor de vogels.

Heb je ook zo de neiging om slordige zaadkoppen af te knippen? Niet doen! Vogels zijn gek op de zaden en overwinterende insecten die zich hier schuilhouden. Pak pas in het voorjaar de snoeischaar er weer bij.

3. Geef tuinvogels gezond voedsel

Lees verder na de advertentie

Vetbollen voor de vogels in de tuin
Hang vetbollen op voor tuinvogels.

De lekkernijen die je buiten legt, zijn niet alleen een aanvulling op het gewone dieet van vogels in de tuin. Ze kunnen ook redding bieden in de winter en het vroege voorjaar. Met vetbollen vol gezonde zaden voorzie je vogels van genoeg energie om zich warm te houden.

4. Vul het vogelbadje aan

Vul vogelbadjes bij met vers water.
Vul vogelbadjes bij met vers water.

Misschien denk je dat vogels in de winterkou geen zin hebben om te badderen, maar het is voor de conditie van hun veren belangrijk dat ze zich het hele jaar kunnen wassen. Vul het vogelbadje dus regelmatig aan met vers water. Heb je er geen, maak dan zelf een vogelbad met behulp van een bloempot en schotel.

5. Mulch perken en borders

Mulch de grond voor de vogels in de tuin.
Mulch de grond om beestjes naar de oppervlakte te lokken.

Een laag van rijke, kruimelige compost of houtsnippers is als een dekbed voor de grond. Het lokt wormen en andere kleine beestjes naar de oppervlakte. Voor merels en lijsters is dit een feestmaal.

6. Maak de voedersilo’s schoon

Maak voedersilo's schoon.
Maak voedersilo’s steeds goed schoon.

Vogels zijn vatbaar voor allerlei ziekten die ze kunnen doorgeven. Voorkomen is beter dan genezen, dus doe je huishoudhandschoenen aan en was de voedersilo’s goed uit met water en zeep.

7. Weg met de chemicaliën!

Witte kwikstaart voert jong
Help de vogels door chemicaliën links te laten liggen.

Bijna iedere tuinvogel heeft insecten of andere kleine beestjes nodig, zeker als hij hongerige jongen heeft. Als je iedere bladluis of slak met pesticiden bestrijdt, verstoor je de voedselketen. Ga dus op je handen zitten en laat de natuur gewoon haar werk doen. Je tuin zal er bovendien een stuk gezonder van worden.

8. Plant een struik of een heg

Roodborstje in Mahonia x wagneri
Een roodborstje in de Mahonia x wagneri.

Dit is een prima moment om nieuwe diervriendelijke struiken of heggen te planten, omdat de planten nu in rust zijn. Kies een soort die veel dichte begroeiing biedt, zoals liguster, hulst of mahonie. Die produceren bovendien allemaal sappige bessen waar de vogels van smullen.

9. Leg een stapel takken neer

Stapel takken voor het wildleven
Met stapels takken zorg je voor meer nestmogelijkheden.

Er zijn te weinig nestmogelijkheden in tuinen voor vogels zoals merels, winterkoninkjes en heggenmussen. Een stapel takken kan hen helpen. Kies een plek waar de stapel kan blijven liggen en blijf gesnoeide takken toevoegen.

10. Bied vogels in de tuin meelwormen

Meelwormen voor de vogels
Je doet vogels een groot plezier met meelwormen.

Er vliegen meer jonge mussen uit als hun ouders ze sappige, levende meelwormen kunnen voeren. Spreeuwen en veel andere vogels doen hier ook hun voordeel mee. Zo zorg je voor een heuse babyboom!

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu