Elke tuin wordt mooier van deze mahonia’s

Helga Kluiter
|
17/02/2022
Mahonia x media Winter Sun

De lange, gele bloempluimen van de groenblijvende mahonia zijn niet te missen! Ze trekken namelijk flink de aandacht in de winter en het vroege voorjaar. De bloemen van sommige mahoniestruiken verspreiden bovendien een prettige geur en winterbijen zijn er gek op! Daarna volgen nog donkerblauwe bessen voor de vogels. Kortom: een aanwinst voor elke tuin.

Lees verder na de advertentie

Mahonia standplaats

Mahonia’s doen het goed in de volle zon, maar ook halfschaduw tot schaduw vinden ze geen probleem. Daarnaast groeien ze op vrijwel elke grondsoort. De meeste mahoniastruiken worden behoorlijk groot, maar toch zijn ze ideaal in een kleine tuin. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is niet zo. Ze sturen hun takken namelijk vooral recht naar boven in plaats van de breedte in.

Verzorging mahoniestruik

Mahonia media 'Underway'

De meeste grondsoorten zijn geschikt voor mahoniestruiken, zolang ze niet continu doorweekt zijn. Mahonia’s zijn winterhard, al heeft een enkele soort moeite met langdurig strenge vorst. Mulch rondom de struiken in de herfst met compost. Extra voeding is niet nodig.

Mahoniestruik snoeien

De mahoniestruik hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Snoei indien nodig na de bloei wijd uitgelopen takken van Mahonia x media terug tot een zijscheut of een bladrozet. Mahonia aquifolium moet je regelmatig vormsnoeien om hem mooi te houden.

De beste mahonia soorten

Lees verder na de advertentie

Indrukwekkend blad, vorm, gele bloemen, geur en donkere bessen, en dat alles van één struik! Als de mahoniestruik geen ideale plant voor een kleine tuin is … Dit zijn een aantal van onze favorieten:

1. Mahonia x media ‘Underway’

mahoniestruik Underway

De Mahonia x media ‘Underway’ is met zijn stekelige, leerachtige bladeren erg robuust. Maar ondanks zijn harde voorkomen bloeit hij volop met rechtopgaande bloemstengels die weken bloeien en de wintertuin vullen met een zoete geur. Na de bloei volgen veel zwarte bessen.

Bloei: november-februari

Hoogte x Breedte: 3 x 4 meter

2. Mahonia x media ‘Charity’

Mahonie Charity

De mahoniestruik ‘Charity’ heeft dikke bladeren en een sierlijke bloei. Hij wordt vrij groot, maar hij groeit in een kalm tempo.

Bloei: november-februari

Hoogte x Breedte: 3 x 3 meter

3. Mahonia x media ‘Winter Sun’

mahonia x media 'Winter Sun'

Zoals de naam al aangeeft, bloeit de Mahonia x media ‘Winter Sun’ vooral in de winter. De verticale bloemtrossen geven de plant dan een goudkleurige kroon.

Bloei: november-maart

Hoogte x Breedte: 3 x 2 meter

4. Mahonia aquifolium ‘Apollo’

Mahonia aquifolium 'Apollo'

De populaire Mahonia aquifolium ‘Apollo’ blijft klein en is een prima kandidaat voor in een kleine tuin. In het vroege voorjaar zit hij vol met groepjes gele bloemen, gevolgd door donkerblauwe bessen.

Bloei: maart-april

Hoogte x Breedte: 1 x 1,5 meter

5. Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’

mahoniestruik Soft Caress

Deze mahonie met de toepasselijke naam ‘Soft Caress’, ziet er wat anders uit dan andere mahonia’s. Hij heeft namelijk heel slank, zacht en stekelloos blad. Hij doet het ook goed in potten.

Bloei: augustus-oktober

Hoogte x Breedte: 1 x 1 meter

Meer inspiratie voor kleine tuinen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu