Met deze tips lijkt je kleine (stads)tuin groter dan hij is

Helga Kluiter
|
09/02/2022
kleine tuin inrichtn

Wat de afmetingen van een perceel ook zijn, het blijft verleidelijk om te bedenken wat je zou kunnen doen als je een grotere tuin had. Maar zie een kleine tuin inrichten als een leuke uitdaging! Met slimme beplanting en ontwerptrucs benut je de beperkte ruimte optimaal en lijkt je kleine stadstuin of achtertuin al snel veel groter.

Lees verder na de advertentie

Kleine tuin inrichten: 5 ideeën

Bij het inrichten van een kleine tuin is een goed ontwerp essentieel. Wat voor ruimte je ook hebt en hoe klein die ook is, een goed doordachte indeling heeft een enorm effect op hoe groot de ruimte overkomt. Met de volgende tips wordt jouw kleine stadstuin een grootse oase.

1. Tuinmeubelen kleine tuin

stadstuin inrichten

Aan tuinmeubels denk je misschien pas op het laatst, maar als er weinig ruimte is, moeten ze echt een onderdeel van je tuin worden. Je kunt ruimte besparen door een zitplaats in te bouwen. Dek bijvoorbeeld een muurtje af met een mooie balk of maak van een bank ook een bergruimte. Met ingebouwde banken tegen schuttingen of muren verspil je geen ruimte en kunnen er meer mensen zitten.

Kleine tuinen, grote ideeën

Gardeners' World Kleine tuinen grote ideeën

Ook in een kleine ruimte of op een balkon kan je grote tuindromen verwezenlijken. Met de 175 tips & trucs in de speciale uitgave Kleine tuinen, grote ideeën van Gardeners’ World kom je er al snel achter dat je geen lap grond nodig hebt om vers eten te oogsten, of een bloemenzee aan te leggen.

Lees verder na de advertentie

2. Kleuren voor een rustige kleine tuin

rustige kleine tuin

Tuiniers houden van kleurrijke planten, hoe meer hoe liever. Maar als je je een beetje beheerst, heeft je tuin meer samenhang en lijkt daardoor groter. Gebruik voor meer effect gewoon grotere groepen planten in dezelfde kleur. Te veel verschillende planten met te veel verschillende kleuren kunnen een onrustig spikkeleffect geven.

3. Bochtig paadje in tuin

kleine tuin inrichtn

Leg een bochtig pad aan dat het oog wijsmaakt dat de tuin langer is dan hij in werkelijkheid is. Als je niet kunt zien wat er om de hoek ligt, lijkt de ruimte groter. Dat komt doordat je blik heen en weer wordt geleid in plaats van rechtstreeks naar de achterkant van de tuin.

4. Tuinspiegel

kleine tuin inrichten: tuinspiegel

Een tuinspiegel doet een kleine tuin groter lijken en je vergroot de illusie nog verder als je de randen verdoezelt met planten. Spiegels van plexiglas zijn goed­koper dan van glas. Of ga naar een kringloopwinkel, want die versleten look werkt heel goed. Voorkom dat er vogels tegenaan vliegen door kleinere spiegels te gebruiken en er luchtige planten of trellisschermen voor te zetten.

5. Kleine tuin, grote bloempot

tulpenbollen planten in pot

Durf een kleine tuin groots aan te pakken. Het is beter om één fors element te plaatsen dan meerdere kleinere, want die kunnen in een beperkte ruimte een rommelige indruk maken. Beplant een grote pot met planten die in alle seizoenen mooi zijn of vervang de beplanting elk seizoen en fleur je tuin het hele jaar op.

Meer kleine tuin inrichten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu