Groente en fruit eten uit de mini-moestuin (1)

mini-moestuin Marloes van der Sluis

Eerder dit jaar deden wij een oproep aan de lezers van Gardeners’ World magazine om te vertellen hoe zij in een kleine tuin of op een balkon groente en fruit kweken. We kregen een flink aantal reacties, waaruit we een kleine selectie hebben gemaakt. In dit eerste deel: een kleine eetbare tuin in Etten-Leur en een eetbare siertuin in Nijmegen.

Doorlopend eten uit de voortuin

In de mini-moestuin van: Tessa Feskens uit Etten-Leur

Dit is mijn kleine eetbare tuin. Wij, als gezin met drie kleine kinderen, genieten hier enorm van. Ik kan mijn hobby uitoefenen zonder veel ruimte in beslag te nemen in ons huurhuis en in de tuin. 

Het begint met een vensterbank vol zaailingen. Na IJsheiligen verhuizen de plantjes naar onze moestuin in de voortuin op het zuiden. De mini-moestuin werpt letterlijk zijn vruchten af. Hier hebben we al sla, erwtjes en radijsjes uit mogen eten. Paprika, spinazie, aubergine, courgette, komkommer, worteltjes en gele boontjes zijn nog vol in groei, evenals verschillende soorten pepertjes en tomaten in losse potten.

mini-moestuin Tessa Feskens

In onze achtertuin bloeit de appelboom en komen onder andere frambozen, druif en de kruiden tot hun recht. De aardbeien hebben hun plek in balkonbakken aan de schutting. Er is ook met weinig ruimte veel te bereiken met een moestuinbak in het zonlicht en vruchtbare grond. 

Door opeenvolgend zaaien is er tot nu toe altijd iets wat ik kan toevoegen aan onze maaltijden voor het hele gezin. De kinderen helpen graag bij het zaaien, verspenen en verzorgen van al onze planten. En voor mij is het een leuke uitdaging om iedere keer iets nieuws te kweken, de opbrengst te verhogen en om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Ons volgende project: eetbare bloemen in de achtertuin en daslook.

Kweken, koken, eten

Lees verder na de advertentie

In de mini-moestuin van: Marloes van der Sluis uit Nijmegen (Instagram: @huis18)

mini-moestuin Marloes van der Sluis

Ik heb een eetbare siertuin, in de stad. Deze is ontstaan uit mijn (andere) grote hobby, namelijk koken en lekker eten. Vers en met producten uit het seizoen koken is wat ik het liefste doe en dan kom je er al snel op uit dat je het dan maar het beste in je eigen tuin kunt zetten.

Ik kies er bewust voor om vooral vaste planten te gebruiken omdat het minder tijd kost (dan een moestuin) en je daarmee van de tuin een mooi geheel kunt maken. Maar ik hou ook van zaaien, en van tomaten en pepers, en plukbloemen, een ‘strookje’ moestuin, een kleine kas, dahlia’s en ik zaai elk jaar allerlei eenjarige bloemen. Dat betekent dat mijn tuin bomvol staat en ik hou er intens van. Met slim snoeien en manieren om de beperkte ruimte optimaal te gebruiken kan er veel in. 

Een (zeer) kleine greep van de eetbare beplanting: vijg, kiwi, druif, kweepeer, blauwe bessen, taybes, agastache, monarda, rabarber, groene asperges, diverse soorten tijm, rozemarijn, vele rozen, roomse kervel, mijn bouillonbak en allerlei eetbare bloemen.

Meer ideeën voor de mini-moestuin

Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu