2 voor de prijs van 1: laat deze groenten uit de supermarkt opnieuw groeien

Helga Kluiter
|
31/01/2024
Afbeelding voor 2 voor de prijs van 1: laat deze groenten uit de supermarkt opnieuw groeien

Groenten opnieuw laten groeien? Met de juiste aanpak kun je diverse groenten uit de supermarkt weer uit laten groeien tot een nieuw bord vol lekkers!

Lees verder na de advertentie

Groenten opnieuw laten groeien: kies biologisch

Kies liefst voor biologische groenten als je groenten opnieuw wilt laten uitlopen. Niet-biologische groenten zijn vaak behandeld met middeltjes om hun versheid voor de supermarkt te verlengen. Een bijwerking daarvan is dat ze minder snel opnieuw zullen aangroeien. Met biologische groenten vergroot je dus je kans op succes.

Laat deze groenten opnieuw aangroeien

Wil je ook eens proberen of het lukt om groenten opnieuw te laten uitlopen, ga dan aan de slag met de volgende soorten:

1. Selderij

selderij opnieuw laten groeien

Je kunt (bleek)selderij opnieuw laten uitlopen. Snijd het onderste gedeelte waaruit de stengels groeien af en zet dit in een schoteltje water op een zonnig plekje. Wanneer de wortels en de nieuwe blaadjes verschijnen, kun je je nieuwe bleekselderij uitplanten in grond vermengd met veel compost. Geef ruim water.

Deze methode werkt ook met: bindsla (Romaine sla), kool, paksoi

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Knoflook: scheuten en bollen

Moestuin in maart: knoflook planten

Heb je knoflook over? Plant dan wat losse teentjes in de grond, zodat ze een nieuwe bol kunnen produceren. Maar je hoeft niet eens te wachten op een nieuwe bol, want het loof is ook eetbaar en heeft een milde knoflooksmaak. En ook onvolgroeide knoflook kun je gewoon eten.

3. Prei opnieuw laten groeien

groenten opnieuw laten groeien

Als je prei koopt, kies dan exemplaren waar de wortels nog aanzitten, want zonder wortels lukt prei kweken op water niet. Snijd de prei ongeveer 2 cm boven de wortels af en zet het stuk met de wortels in een glas water. De rest kun je natuurlijk meteen opeten. De prei zal na een paar dagen in het water opnieuw gaan groeien. Dat is het moment om hem weer in de grond te planten. 

Plant de prei diep en maak de grond rondom de onderkant wat hoger. Geef regelmatig water. Is je prei oogstklaar, snijd hem dan boven de grond af en laat de wortels zitten voor een derde oogst.

Deze methode werkt ook met: citroengras, lente-ui

4. Gember kweken

gember opnieuw laten groeien

Gember is feitelijk een wortelknol en je kunt hem makkelijk laten uitlopen. De beste periode om dit te doen is het voorjaar. Kies bij voorkeur gembers van de toko, want die hebben vaak veel ogen. Je kunt elk stuk gember waaraan ‘ogen’ zitten planten. 

Duw het stukje gemberwortel ongeveer vijf centimeter diep in goed drainerende grond, waarbij de ogen naar boven wijzen en bedek de wortel lichtjes met wat grond. Na acht tot tien maanden op de vensterbank (ja, het duurt even) hebben de gemberplanten veel nieuwe wortels gevormd die je kunt afbreken wanneer je ze nodig hebt – of herplanten.

Zelf gember kweken in water is mogelijk (zogeheten hydrocultuur), maar pas nadat de wortels opnieuw zijn uitgelopen. Je moet dus hoe dan ook beginnen met wat grond.

Deze methode werkt ook met: geelwortel (kurkuma)

5. Wortels

wortels loof opnieuw laten groeien

Je zult met deze methode geen nieuwe wortel kunnen laten aangroeien, maar wel het loof. En dat heeft een smaak die het midden houdt tussen peterselie en een vleugje wortelsmaak – lekker voor door salades! Snijd de bovenkant van je peen af, zet het in een schoteltje water en kijk hoe na circa een week het groene loof weer begint aan te groeien. Oogst het naar behoefte.

6. Zoete aardappels

zoete aardappel
Foto: Creative Commons/Phillip Stewart

Als je zoete aardappel niet meer helemaal fris oogt om te eten, snijd hem dan in twee stukken. Zet je bataat met de snijkant neer en steek rondom drie prikkers. Nu kun je je halfe zoete aardappel boven een glas of bakje gevuld met water laten hangen. 

Na een paar dagen ontstaan er wortels. Daarna verschijnen er aan de bovenkant scheuten. Als die ongeveer tien centimeter groot zijn, breek je ze af en zet je ze in een glaasje water. Zodra hieraan wortels groeien, kun je ze uitplanten.

7. Champignons

champignons kweken

Dit is een leuke uitdaging, want champignons zijn wat moeilijker om weer te laten groeien. Ze hebben namelijk een warme plek nodig met een hoge luchtvochtigheid en erg voedzame grond. Je hebt alleen het stengeltje van de champignon nodig, dus eet de hoed lekker op.

Het steeltje zet je in laagje grond vermengd met koffiedrab. Een laagje van twee centimeter zal genoeg zijn. Laat alleen de bovenkant van het steeltje boven de grond zitten. Als je experiment slaagt, zullen de nieuwe champignons al snel als eh … paddenstoelen uit de grond schieten.

Meer kruiden en groenten opnieuw laten groeien

Meer lezen over:
Moestuin Vermeerderen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu