Geld besparen met je moestuin: zo oogst je langer én meer

Helga Kluiter
|
14/09/2022
geld besparen met je moestuin: langer oogsten

Op je boodschappen geld besparen: met je moestuin kan het! Met een paar ingrepen kun je voor weinig geld langer én meer oogsten uit je (moes)tuin.

Lees verder na de advertentie

Geld besparen met je moestuin

Zelfvoorzienend leven: het is de droom van veel mensen. Nu is dat als je weinig ruimte hebt waarschijnlijk niet helemaal haalbaar, maar je kunt wel degelijk veel geld besparen op boodschappen met je moestuin, zelfs als die niet groot is. In de herfst is het een tijd van overvloed – en die overvloed kun je nog groter maken met enkele eenvoudige trucjes die vrijwel niets kosten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Verdubbel je tomatenoogst

Lees verder na de advertentie

Elke manier waarop je het oogstseizoen kunt verlengen, scheelt je in de portemonnee. Door je tomatenplanten simpelweg wat bescherming te geven zodra het kouder wordt, kun je nog een tijd lang tomaten blijven oogsten. Zo pak je dat aan:

  1. Maak je tomatenplant los van zijn steun (zoals een touw of een stok)
  2. Laat de plant naar onder zakken en leg hem languit op een bedje van wat stro om de vruchten droog te houden.
  3. Bedek de plant met een lang stuk vliesdoek en laat de vruchten afrijpen.

2. Langer oogsten: zelf een folietunnel maken

folietunnel zelf maken

Met wat oude klerenhangers van ijzerdraad en grote stukken doorzichtig plastic verpakkingsmateriaal maak je eenvoudig een folietunnel – gratis en voor niks. Buig het ijzerdraad in de juiste vorm en span het plastic eroverheen. Dankzij deze mini-folietunnels verleng je het seizoen, kun je ook wanneer het kouder wordt nog groenten kweken én in het voorjaar eerder beginnen met zaaien.

3. Meer oogsten: tuinkruiden vermeerderen

Scheur de kruiden uit de supermarkt

Het najaar is een prima tijd om je tuinkruiden te vermeerderen door ze te scheuren. Plant de losse plantjes vervolgens in hun eigen potjes, geef ze water en zet ze binnen op een lichte vensterbank. Zo oogst je nog maandenlang verse kruiden. Heb je (nog) geen kruidenplantjes om te scheuren? Koop dan je favoriete kruidenplantjes in de supermarkt en scheur die meteen na je aankoop. Deze methode werkt onder andere met munt, citroenmelisse, lavas, oregano of marjolein, bieslook en citroentijm.

4. Uitlopers van aardbeien stekken

Aardbeien uitlopers stekken

Aardbeienplanten maken uitlopers aan die, zodra ze weer in de grond steken, nieuwe wortels aanmaken. Snij je deze gewortelde uitlopers tussen augustus en november los van de moederplant, dan heb je weer een nieuw plantje. De eerste zomer is de opbrengst van deze stekken vrij klein, maar vanaf het tweede jaar kun je uitgebreid oogsten.

5. Oude zaden als kiemgroenten

Geld besparen met je moestuin: meer oogsten

Heb je nog oude zaden liggen? De zaden van onder andere koolsoorten, bieten en radijs kun je in een glazen potje laten ontkiemen zoals je met andere kiemgroenten zou doen. De ontkiemde zaden zijn erg gezond en het is een goede manier om van zaden die je anders niet meer zou gebruiken toch nog voedsel te maken.

6. Kweek minikooltjes na de eerste oogst

geld besparen met je moestuin: langer oogsten

Vanaf eind september is het weer tijd om onder andere rode en witte kool te oogsten. Maar haal na de oogst de stronk niet meteen weg! Snijd de hoofdkool schuin net onder de krop af en kerf dan een X in de stengel. Zo kunnen er na een paar weken tot nog vier minikooltjes ontspruiten aan de plek waar de oude kool groeide.

Meer lezen over besparen in je tuin:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu