Makkelijk en goedkoop: maak zelf zaaipotjes van papier

Helga Kluiter
|
16/02/2023
papieren zaaipotjes maken

Papieren zaaipotjes zijn niet alleen beter voor het milieu (want plasticvrij), maar besparen je ook geld. En het maken van deze zaaipotjes van papier is werkelijk kinderspel.

Lees verder na de advertentie

Papieren zaaipotjes gebruiken

De zaaipotjes van papier zijn ideaal om half-winterharde eenjarige planten in te zaaien, zoals cosmea, zinnia’s en leeuwenbekjes. Doordat de papieren zaaipotjes volledig composteerbaar zijn, kun je de plantjes met potje en al in de grond uitplanten. De wortels van de plant groeien gewoon door het potje heen en het papier vergaat vanzelf.

Papieren zaaipotjes maken, dit heb je nodig

Het enige wat je nodig hebt is een stapeltje oude kranten en een cilindrische voorwerpen om te dienen als mallen. Er zijn ook eenvoudige, houten setjes te koop waarmee je de potjes kunt maken.

Zo maak je papieren zaaipotjes

In slechts vier eenvoudige stappen maak jij ook milieuvriendelijke potjes om in te zaaien. Kies mallen van verschillende afmetingen om potjes in de formaten te maken die passen bij de planten die je wilt zaaien.

1. Stroken papier om de mal rollen

Lees verder na de advertentie

zaaipotje van papier

Knip dan stroken van de krant die breed genoeg zijn om dubbel te vouwen en rol die om je mal. Maak vier tot zes lagen per pot.

2. De bodem van je potje maken

Wikkel zo strak mogelijk om stevige potjes te maken en vouw dan het papier aan de onderkant naar binnen om de bodem te maken. Zorg dat er geen gaatjes overblijven waar potgrond doorheen kan vallen.

3. Bodem stevig aanduwen

papieren zaaipotjes maken

Houten setjes hebben een voet die helpt om een vouw te maken die het papier strak houdt. Maar je kunt ook gewoon de mal stevig op de tafel aanduwen.

4. Je papieren zaaipotje vullen

Schuif het papieren zaaipotje voorzichtig van de mal. Zet je potje in een zaaibak, doe er grond in en zaaien maar!

Tip: Zet de potjes in bakken met vochtige potgrond. Zo blijft het papier altijd vochtig en kunnen de wortels makkelijk door de zijkanten groeien.

Meer leuke doe-het-zelf-ideeën

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu