14 tips voor betaalbaar(der) tuinieren

Linda Passies
|
18/05/2022
betaalbaar tuinieren tips

Word je ook zo enthousiast van prachtige planten en goed gereedschap? Wij snappen dat. Maar als je niet uitkijkt, kan het flink in de papieren lopen. In dit artikel vind je tips om dat een beetje binnen de perken te houden. Tuinieren hoeft niet duur te zijn!

1. Planten vermeerderen

Een open deur voor ervaren tuiniers, maar voor beginnende tuinfanaten gaat vaak een wereld open als ze de mogelijkheden van vermeerderen ontdekken. Ga planten stekken, knip afleggers los van de moederplant of scheur vaste planten. Een simpele en betaalbare manier om meer planten te krijgen. 

2. Vaste planten scheuren als je ze koopt

geranium scheuren

Dat vermeerderen kun je ook doen met planten die je net hebt gekocht. Veel kruidachtige vaste planten kun je scheuren of splitsen, om meer planten te maken. De beste tijd om dat te doen bij nieuwe planten, is voordat je ze uitplant. Sommige wortels kun je voorzichtig uit elkaar halen, andere moet je met een mes of spade doorsnijden. 

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Planten op kale wortel kopen

plant kale wortel betaalbaar tuinieren

Tussen november en maart zijn bomen struiken en sommige vaste planten op kale wortel te koop. Dat betekent dat je ze zonder kluit koopt. Ze zijn uit de grond gehaald terwijl ze ‘sliepen’, en zijn veel goedkoper. Je moet ze direct uitplanten nadat je ze hebt gekocht, en iets beter verzorgen.

4. Aardappelen in tweeën snijden voordat je ze poot

Voordat je aardappelen poot, kun je het pootgoed doormidden snijden. Let erop dat beide delen knoppen hebben, die gaan zorgen voor de uitlopers. Laat de snijvlakken drogen voordat je de delen poot.

5. Planten in de uitverkoop

In tuincentra vind je vaak een gedeelte met planten die er niet meer heel florissant uitzien. Ze zijn bijvoorbeeld al uitgebloeid, hebben misschien iets te weinig water gekregen of er is een andere reden dat ze niet meer zo aantrekkelijk zijn. Met een beetje groene vingers krijg je zo’n plant er zó bovenop, en heb je voor een beperkte prijs een nieuwe plant.

6. Zaaien in wc-rolletjes

Betaalbaar tuinieren: Lathryus zaaien in wc-rolletjes

Toiletrolletjes kun je prima gebruiken als biologisch afbreekbare zaaipotjes. Zet ze in een pot, vul met potgrond en zaai je planten. Vooral planten die diep wortelen vinden het fijn in dit soort potjes (bijvoorbeeld Lathyrus). Je zult zien dat de wortels door het karton heen gaan groeien. Je kunt, zodra de tijd is gekomen, het geheel uitplanten.

7. Investeren in duurzame materialen

Goedkoop is duurkoop. Hoewel dat niet voor alles geldt, is het zeker iets om in je achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld nieuw gereedschap of materialen koopt. Hoe langer iets meegaat, hoe voordeliger het in verhouding is. Denk ook aan harde zaaitrays die langer meegaan dan de zachte soorten, gemaakt van dun plastic (en vaak zijn ze heel betaalbaar). 

8. Goed onderhoud

In het verlengde van hierboven: onderhoud je gereedschap goed! Zorg dat houten stelen niet barsten, dat je snoeischaar scherp blijft, en maak je gereedschap schoon na gebruik. Zo kun je er langer van genieten. 

9. Stekjes, planten en zaden ruilen

Ruil stekjes en planten! Doe dat met vrienden of familie, sluit je aan bij Facebookgroepen, of organiseer zelf een stekjesruilbeurs. Ook leuk: naast mini-biebjes zijn er ook steeds vaker weggeefkastjes te vinden met planten erin. En wat te denken van een zadenbibliotheek of plantenasiel?

10. Lid worden van tuingroepen

Word lid van een tuingroep, -club of -vereniging. Vaak kun je met je medeleden zaden en planten uitwisselen, maar ook voordeling aanschaffen. Ook krijg je als groep vaak korting op uitjes. En daarnaast is het natuurlijk ook gezellig!

11. Compost via je gemeente

Hoe lang duurt composteren

Zoek uit of jouw gemeente compost beschikbaar stelt aan haar inwoners. In de meeste gevallen kun je dat dan bij het afvalbedrijf ophalen. Compost is ideaal als bodemverbeteraar of om mee te mulchen. Zelf je gft-afval composteren is natuurlijk ook een goede manier om te besparen.

12. Subsidies voor vergroenen

In sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor acties om je leefomgeving te vergroenen. Denk aan het afkoppelen van je regenpijp, zodat het water niet meer in het riool verdwijnt, het plaatsen van een groen dak of het verwijderen van tegels.

13. Koude bak van een oud raam maken

planten afharden in een koude bak

Een koude bak is een echte aanrader in je tuin, maar vrij kostbaar als je hem moet kopen. Gelukkig kun je zelf ook een koude bak maken: zoek een oud raam, en maak een frame om hem aan vast te maken van bakstenen of hout.

14. Efficiënter water geven

potten water geven bij droogte

In een droge periode kan er heel wat water doorheen gaan. Wil je besparen op je waterrekening? Geef je planten dan efficiënter water én vang meer water op in je huishouden

Meer over betaalbaar tuinieren:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu