Geld besparen met je moestuin: je oogst langer bewaren doe je zó
Misschien wel de belangrijkste reden om een moestuin te hebben, is natuurlijk: eten! Maar vaak heb je in korte tijd zoveel oogst dat je het niet allemaal meteen kunt opeten. Je oogst langer bewaren is gelukkig heel makkelijk. Zo kun je tot het voorjaar eten uit je eigen moestuin en besparen op de wekelijkse boodschappen.
1. Oogst langer bewaren door inmaken
Het inmaken van groenten (maar ook fruit) kan op meerdere manieren, maar het basisingrediënt is altijd azijn. Het zuur is namelijk een uitstekend conserveringsmiddel. De smaak kun je vervolgens variëren met suiker en/of zout. Zoetzuur is bijvoorbeeld een heerlijke smaakmaker in de keuken. Denk aan augurken of zilveruitjes, maar ook komkommers, courgettes, paprika’s en pepers lenen zich hier prima voor.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Groenten inmaken: de makkelijkste manier
Er zijn veel recepten online te vinden, maar het proces werkt steeds ongeveer hetzelfde. Snijd je groenten in stukken en stop ze in gesteriliseerde potten. Kook je mengsel van azijn en water met suiker, zout en andere toevoegingen naar smaak en giet dit over de groenten, tot ze onder de vloeistof staan. Laat even staan tot alle luchtbellen zijn verdwenen en schroef het deksel op de potten. Zodra je het deksel niet meer kunt indrukken, kun je de inhoud vele maanden bewaren.
2. Zelf jam maken
Lees verder na de advertentie
Net als zout is suiker een prima conserveringsmiddel. En de combinatie van suiker met zoet fruit is een absolute winner! Oogst dus je ladingen frambozen, aardbeien, bramen, bessen, kersen, pruimen en nog veel meer soorten fruit, en maak er een heerlijke jam van. Die kun je vervolgens gerust een heel jaar op een koele, donkere plek bewaren – en net op tijd opeten voor de volgende oogst.
Tip: Bij onze collega’s van Foodies Magazine vind je een prima basisrecept voor het maken van jam, en een aantal heerlijke recepten voor diverse soorten jam, zoals bramenjam, kweeperenjam, pruimenjam en bosvruchtenjam.
3. Wortelgroenten en kool langer bewaren
Je oogst langer bewaren? Met deze methode, een variatie op inkuilen, houd je wortelgroenten en kool lekker vers tot maart!
- Graaf een gat in de grond dat iets dieper is dan je grote kleipot en bedek de bodem met wat grind of split. Laat de pot in de grond zakken en vul de grond eromheen weer op.
- Leg op de bodem van de pot wat stro en stapel dan je groenten met daartussen steeds laagjes stro.
- Dek je groenten af met een laag stro en dek de pot of met een plastic of houten deksel dat je met wat stenen op zijn plek houdt.
4. Groentezaden oogsten
Niet alleen groenten kun je oogsten en bewaren, maar denk ook aan de zaden die ze produceren! Die kun je namelijk prima gebruiken om volgend jaar gratis zaaigoed te hebben. Loop een rondje door je moestuin en kijk welke zaden je kunt oogsten.
Houd er ook rekening mee dat zaden die je van F1-hybriden oogst niet de eigenschappen van de moederplant behouden. Als op het zakje zaden niet staat dat het F1-zaaigoed is, is het waarschijnlijk geen F1-hybride en kun je de zaden gewoon oogsten.
Meer lezen: Groentezaden oogsten en bewaren doe je zó
5. Zonnebloempitten oogsten
Bespaar deze winter geld op het kopen van vogelvoer door de koppen van zonnebloemen te drogen. Zodra de zaden bruin worden en de bloemen beginnen te hangen, kun je de koppen samen met ongeveer 10 cm steel afsnijden. Laat de koppen eerst goed drogen, bijvoorbeeld op een stuk krant. Wrijf daarna over de zaden (handschoenen aan!) om ze uit de bloemhoofden te vegen. En voer niet álles aan de vogels, maar bewaar ook wat zaden om volgend jaar opnieuw te zaaien.
6. Kruiden drogen of invriezen
Je kunt de meeste kruiden prima bewaren, al zullen ze wel wat van hun smaak verliezen ten opzichte van verse kruiden. Maar dat is niet erg: gebruik er gewoon een beetje meer van. Was je geoogste kruiden eerst. Daarna kun je ze invriezen of drogen:
- Om kruiden in te vriezen, snijd je ze eerst in stukjes. Stop ze dan in een ijsblokjesvorm, voeg wat water toe en zet ze in de vriezer. Wanneer je de kruiden nodig hebt, kook je gewoon een kruidenijsblokje mee. Eerst ontdooien is niet nodig.
- Om je kruiden te drogen, kun je ze het beste in bosjes op de kop ophangen. Wanneer het goed droog is, bewaar je de kruiden verder in kruidenpotjes. Drogen werkt trouwens niet alleen met kruiden goed, maar ook bijvoorbeeld met pepers.