Wie houdt er nu niet van zonnebloemen? Het brengt een instant zomergevoel in je tuin, of het roept herinneringen op aan die fijne vakantie in Frankrijk, rijdend langs de glooiende velden. We vertellen je wanneer je zonnebloemen kunt zaaien in de tuin.
Lees verder na de advertentie
Het is magisch om te zien hoe planten in één groeiseizoen kunnen uitgroeien van zaadje tot reuzenplant. Daarom is het ook bij uitstek leuk om met kinderen deze planten te kweken. En de bloemen staan niet alleen mooi in je tuin, maar doen het ook goed op de vaas. Sommige zonnebloemen (Helianthus) kunnen wel drie meter hoog worden, met gigantische bloemen. Daarnaast is het zaaien van zonnebloemen ook nog eens goed voor de dieren in je tuin.
Snel naar
Wanneer zonnebloemen zaaien
Zonnebloemen kun je van maart tot mei zaaien. Dat kun je zowel in de vollegrond doen als binnen in zaaimodules of losse potjes. Afhankelijk van de soort, kost het 11 tot 18 weken na het zaaien tot de bloemen bloeien. Als je elke paar weken een paar zaden zaait, heb je constant de vrolijke kleuren van zonnebloemen in je tuin staan.
Wekelijks zaai- en tuintips in je mail
Iedere week dit soort zaai- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe kun je het beste zonnebloemen zaaien?
Het is niet lastig om zonnebloemen te zaaien of uit te planten. We leggen je uit hoe je dit doet.
Zonnebloemen zaaien in de vollegrond
Je kunt zonnebloemen direct in de vollegrond zaaien tussen maart en mei. Hoe dichter bij mei, hoe warmer de grond en hoe sneller de plant zal groeien. Hou er rekening mee dat sommige soorten wel 3 meter hoog kunnen worden, terwijl andere varianten 50cm hoog worden. Bepaal de juiste afstand tussen de zonnebloemen wanneer je ze direct in de vollegrond zaait.
Zonnebloemen zaaien in bakken of potten
Heb je veel last slakken in de tuin? Zaai de zonnebloemen dan voor in potten. Geef ze dan aardig wat ruimte: houd ongeveer één zaad per pot van 7,5 cm doorsnee aan. Druk de zaden 1,5 cm in de grond en geef water. Vervolgens kun je de potten bedekken met een stuk doorzichtig plastic en ze op een koele maar lichte plek zetten. Zorg dat de zonnebloemen genoeg water krijgen, ook als ze ontkiemd zijn.
Zijn ze groot genoeg? Je kunt ze in potten laten staan, maar worden pas echt groot in de vollegrond.
Kies de beste standplaats voor je zonnebloemen in de vollegrond
Zonnebloemen staan het liefst – de naam zegt het al – op een beschutte, zonnige plek. Eind mei kun je ze uitplanten in de vollegrond. Meng ter voorbereiding compost door de grond. Plant de zonnebloemen uit op dezelfde diepte als ze in de pot stonden en geef voldoende water. Voordat je ze uitplant (of direct in de vollegrond zaait), is het ook verstandig om compost door de aarde te mengen. Ze houden namelijk ook van voedzame grond.
Zonnebloemen verzorgen
Jonge zonnebloemenplantjes zijn een lekker hapje voor slakken. Bescherm ze daarom tegen slakken, bijvoorbeeld met koperfolie. Ook kun je ervoor kiezen om de zonnebloemen voor te zaaien en uit te planten als ze al wat ouder zijn. Zaai ze in april in potjes, en plant ze uit na IJsheiligen.
Bemesten van zonnebloemen
Om echt flinke zonnebloemen te kweken, mest je ze voor het bloeien wekelijks of tweewekelijks bij met tomatenvoeding.
Zonnebloemen water geven
Zonnebloemen hebben veel water nodig. Let erop dat ze je niet laat uitdrogen, want de hoge variëteiten hebben veel tijd nodig om daarvan te herstellen.
Staan de zonnebloemen niet al te beschut, dan is het misschien ook nodig om ze te steunen. Zeker de extra lange varianten kunnen daar behoefte aan krijgen, omdat ze topzwaar worden.
De bloemen doen het goed als snijbloem, en ook bij zonnebloemen geldt: als je bloemen wegknipt, heb je meer kans op nieuwe bloemen. Laat de laatste bloemen wel zitten, zodat ze zaden kunnen ontwikkelen. Zijn de zaadhoofden leeg? Haal dan de hele plant uit de grond (in sommige gevallen is dat zwaar werk!) en leg hem op de composthoop.
Zaden oogsten van zonnebloemen
Na het bloeien ontstaan er megaveel zaden in de bloemhoofden van zonnebloemen. die kun je oogsten om te gebruiken in maaltijden (wel even de harde buitenkant verwijderen), of volgend jaar opnieuw zaaien. Laat de zaden een paar dagen drogen, waarna je ze droog kunt bewaren in een papieren envelop. Maar laat altijd een paar bloemhoofden zitten. Het zaad is een waar feestmaal voor vogels, zoals de putter!
De beste variëteiten zonnebloem
Omdat er veel verschillende variëteiten zonnebloemen te vinden zijn, is er altijd wel een soort passend voor je tuin. Zoek ze wel goed uit, want sommige worden niet groter dan 50 cm, terwijl andere soorten de 3 meter halen.
De lange gele zonnebloem is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten met donkerrode, groene of witte bloemen. Dit zijn de mooiste zonnebloemen om te kweken.
1. Helianthus annuus ‘Russian Giant’
Een traditionele zonnebloem, maar dan wel een grote. Hij kan wel drie meter hoog worden en bloeit van juli tot september.
2. Helianthus annuus ‘Teddy Bear’
Deze variëteit blijft wat lager (50 cm), maar heeft opvallende dubbele bloemen. Het geheel ziet er zacht en fluffy uit, vandaar ook de naam. De ‘Teddy Bear’ bloeit van juli tot september.
3. Helianthus annuus ‘Velvet Queen’
Deze warme, koperkleurige bloemen zie je van juli tot september. De plant wordt middelhoog: zo’n 180 cm.
4. Helianthus ‘Lemon Queen’
Deze vaste zonnebloem heeft citroengele bloemen bloeit van juli tot september. De plant vormt flinke pollen en is erg stevig – meestal heeft hij geen steun nodig. Deze wordt zeker 180 cm hoog.
5. Helianthus giganteus
De grote enkele bloemen van deze vaste zonnebloem bloeien van juni tot augustus, op stelen van zo’n 2 meter hoog.
6. Helianthus annuus ‘Pacino’
Deze zonnebloem is perfect voor kleine tuinen: de bloem blijft laag (35 cm) en doet het ook goed in pot.
7. Helianthus annuus ‘Autumn Beauty’
Met deze variëteit krijg je een mix van verschillende warme kleuren zonnebloemen. Bovendien vertakken de bloemen, zodat je kunt blijven knippen voor op de vaas.