Als je je eigen groenten kweekt, heb je de keuze uit veel smakelijke groenten, kruiden en fruit. Maar gebruik je ook alle eetbare delen van alle gewassen die in je moestuin staan? Ga voedselverspilling tegen door ook die delen te eten die je anders weg zou gooien.
Lees verder na de advertentie
Voorkom voedselverspilling
Sommige gewassen kun je helemaal opeten, ook al gooien veel mensen delen van die planten in de kliko. Deze voedselverspilling is echt zonde, want veel wortelgewassen hebben bijvoorbeeld heerlijk loof. En kruiden die voor hun blad worden gekweekt, hebben vaak smakelijke wortels of zaden die ook eetbaar zijn.
Deze multifunctionele gewassen zijn dus extra nuttig als je maar weinig ruimte hebt en je je oogst zo groot mogelijk wilt maken.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Verspil niets van deze groenten en kruiden
Hier zijn een aantal gewassen waarvan je elk deel kunt eten. Door alles op te eten voorkom je voedselverspilling én zet je meer voedzame maaltijden op tafel.
Knoflook
De geurige teentjes van de knoflookplant behoeven geen introductie. Maar ook de bloemhoofden van de hardneck-soorten die verschijnen voordat de bollen helemaal rijp zijn, zijn ook eetbaar. Knip ze af zodat er meer energie naar de bollen gaat en gebruik de bloemhoofden in salades, pasta’s, risotto, pesto en knoflookboter. De bloemen hebben een milde knoflooksmaak. Het loof is ook eetbaar, maar dat sterft af op het moment dat de bol oogstklaar is.
Wortelen
Worteltjes zijn op alle mogelijke manieren ontzettend lekker – gestoomd, geroosterd, rauw geraspt in salades, gebakken in cakes… Maar ook het donkergroene look is eetbaar. Dat heeft een milde wortelsmaak en het ziet er mooi uit in een salade. Je kunt er ook pesto mee maken en dat vervolgens over geroosterde worteltjes druppelen of door een pasta roeren. Jammie!
Bieten
Je kunt bieten supermakkelijk kweken uit zaad. Oogst ze wanneer ze de grootte van een golfbal hebben voor de lekkerste smaak. Het loof kun je vervolgens net als snijbiet gebruiken en bijvoorbeeld roerbakken. Of behandel het op dezelfde manier als spinazie.
Wortelpeterselie
Dit familielid van de welbekende krulpeterselie en platte peterselie wordt gekweekt om zijn wortels en is in veel delen van Europa een geliefde wintergroente. De wortels smaken als een mix van peterselie, wortel en knolselderij. Het loof is peterselie-achtig en is zelfs in de winter oogstbaar. Je kunt het verder op dezelfde manier gebruiken als je van gewone peterselie gewend bent.
Radijs
Een van de eerste groenten die je al heel vroeg in het seizoen kunt oogsten, is het radijsje. Maar niet alleen de kleurrijke knolletjes smaken opperbest, het blad is ook lekker. Het heeft een peperige smaak die wat weg heeft van rucola en op dezelfde manier gegeten kan worden – in salades, pesto, roerbakschotels, quiches en zelfs soep. Als je een radijsplant laat doorschieten, krijgt hij bloemen en zal hij zaadpeulen produceren die ook allemaal eetbaar zijn.
Koriander
De geurige blaadjes van koriander komen in heel wat recepten voor curry’s en stoofschotels terug. De geroosterde en gemalen zaden zijn bovendien een favoriet ingrediënt in Indiase curry’s. Zelfs de wortels zijn eetbaar. Die hebben een milde koriandersmaak en doen het goed in Thaise currypasta’s, marinades en dipsauzen. Gebruik je het blad niet meteen, vries het dan in ijsblokjes in.
Knolrapen
Je kunt knolrapen het beste oogsten wanneer ze de grootte van een golfbal hebben. De knollen zijn dan zoet en hebben een nootachtige smaak. Maar vergeet het loof niet, dat een welkome extra oogst levert in de wintermaanden. Oogst het wanneer het zo’n 10 cm hoog staat. Dek het gewas ’s winters toe met vliesdoek om het blad mals te houden en kook het zoals je zou doen met spinazie.
Mierikswortel
Zoals de naam al zegt, wordt mierikswortel vooral gekweekt om zijn lange wortel, waarvan de pittige mierikswortelsaus wordt gemaakt. Maar ook het blad is eetbaar. Het heeft een peperachtige smaak die lijkt op rucola. De jongere blaadjes zijn milder en smaken lekker in salades, dressings en pesto. Het oudere blad kun je stomen, sauteren, roerbakken of in soepen meekoken.
Eetbare bloemen
Vergeet de bloemen niet! Veel bloemen van groenten en kruiden zijn namelijk eetbaar. Denk aan de bloemen van courgettes, bieslook en komkommerkruid. Ze smaken prima en zorgen voor een kleurexplosie op je bord. Probeer het eens!
Meer tips tegen voedselverspilling
- Kweek alleen de groenten en kruiden die je lekker vindt.
- Zaai vaker kleine beetjes om te voorkomen dat je ineens omkomt in een enorme oogst.
- Moet je saladegroenten of wortels uitdunnen? Eet deze miniplantjes dan gewoon op.
- Bewaar je oogstoverschot op de juiste manier, bijvoorbeeld door drogen, invriezen of inmaken.
- Maak jam, chutney en azijn als je je overvloedige oogst van fruit en groenten niet meteen kunt eten.
- Laat wortelgewassen zoals pastinaak in de grond zitten tot je het in de keuken nodig hebt.
Meer moestuinieren tegen voedselverspilling
- Zet elke dag een vers kopje thee met een theetuin in potten
- Dit is waarom deze vaste groenten niet mogen ontbreken in je moestuin
- Kweekgids: zo makkelijk is knoflook kweken in eigen tuin
- Groenten en fruit inmaken: 3 manieren om je oogst te bewaren
- Tuinhack: zo leven verse kruiden uit de supermarkt wél lang