De lucht in! Vul hanging baskets met eetbare planten

Linda Passies
|
05/04/2023
hanging basket tomaten eetbare planten

Een hanging basket is een leuke manier om gebruik te maken van de verticale ruimte in je tuin. Maar eerlijk is eerlijk … ze kunnen er best een beetje tuttig of ouderwets uitzien. Een leuk alternatief voor de klassieke hanging basket is er eentje met eetbare planten!

Lees verder na de advertentie

Eetbare hanging basket

hanging basket beplanten met tomaten

Een hanging basket vullen met eetbare planten is niet moeilijk. Je vult de basket met een onderlaag, zoals jute of kokosvezel. Je kunt daarin nog een laag plastic (of een oude potgrondzak) leggen met gaten erin, zodat het water langer vasthoudt. 

Vervolgens vul je het tot tweederde met turfvrije potgrond, en zet je de planten erin. Zet ze een beetje aan de rand, zodat ze straks over de rand heen groeien. Afhankelijk van de planten die je kiest, kun je nog wat mestkorrels toevoegen aan de potgrond. Gebruik dan korrels die gelijkmatig voeding afgeven over langere tijd. 

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

hanging basket met eetbare planten ophangen

Een paar dingen om rekening mee te houden: 

  • Hang de basket niet te hoog, zodat je makkelijk kunt oogsten of plukken.
  • Geef je water terwijl de basket hangt, of zet je hem op een andere plek om water te geven? In het eerste geval moet je er dan wel rekening mee houden dat er water terechtkomt op de grond onder de hanging basket.
  • De grond in potten droogt sneller uit, en dit proces gaat nog sneller als de pot op hoogte staat (en daardoor meer wind vangt).

Eetbare planten in je hanging basket

Doe met deze planten inspiratie op voor je eigen eetbare hanging basket. Maar hier stopt het niet: experimenteer vooral met (klim)planten die je laat hangen.

Tomaten

hanging basket eetbare planten tomaten

Vooral struiktomaten kun je erg goed als hangplant kweken. Laat ze naar beneden groeien over de rand van de pot en je kunt gemakkelijk oogsten als de tomaten rijp zijn. 

Klimcourgette

Een klimmende courgette kun je ook naar beneden laten groeien.

Muismeloen

muismeloen klimplant hangplant

Muismeloen is van zichzelf ook een klimplant. Zet een paar planten bij elkaar in een hangpot en je krijgt er een mooie volle, hangende plant voor terug. En voor de oogst moet je zoeken tussen het blad.

Peultjes

Peultjes zet je normaal gesproken tegen een klimrek aan, maar ze doen het ook prima in een hanging basket.

Komkommer

Nog één in de categorie klimplant die het ook prima doet als hangplant.

Aubergine

Er bestaan verschillende aubergine-soorten die het prima doen in pot. Zeker eentje die in trossen groeit, is leuk voor een hangpot.

Oost-Indische kers 

Alles van de Oost-Indische kers is eetbaar: van het blad tot de bloemen en zelfs de zaaddoosjes, die je kunt inmaken als kappertjes. 

Aardbeien

aardbeien hanging basket

Het is heel praktisch om aardbeien te kweken in hangpotten: doordat er geen opspattende aarde is, blijven de vruchten schoon.

Kruiden

Kruiden die het goed doen in droogte en volle zon, zijn ideaal voor een hangpot op een zonnige plek. Ideaal zijn tijm en rozemarijn – al groeit die laatste zo snel, dat je hem waarschijnlijk niet lang in dezelfde pot houdt. Ook leuk: plant basilicum tussen de tomatenplanten. 

Lees meer:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu