Deze geweldige planten voor de voortuin blijven het hele jaar mooi

Helga Kluiter
|
14/11/2023
Hebe soorten

Het is een vraag die geregeld terugkomt: welke planten voor de voortuin blijven het hele jaar het aanzien waard? Je voortuin is immers toch een soort visitekaartje van je huis. Met de volgende planten verwelkom je je gasten (en de postbode) in stijl.

8x planten voor de voortuin

De volgende ‘voortuin planten‘ doen het prima in vrijwel elke voortuin en blijven het hele jaar netjes. En – niet onbelangrijk – ze kosten bovendien maar weinig onderhoud.

1. Nieuw-Zeelands vlas (Phormium tenax)

Phormium tenax Joker

Nieuw-Zeelands vlas (Phormium tenax) kost weinig onderhoud, ziet er het hele jaar goed uit en is verkrijgbaar in veel kleuren. Phormium ‘Maori Sunrise’ produceert gestreepte, roze en roomkleurige bladeren Phormium ‘Dazzler’ heeft rood blad dat mooi buigt en Phormium tenax ‘Variegatum’ groeit rechtopgaand met groen blad en roomkleurige randen. Allemaal zien ze er goed uit en vooral in de winter zijn ze een aanwinst, want ze zijn groenblijvend.

2. Vingerplant (Fatsia japonica)

Fatsia japonica Spiders Web

Een andere makkelijke groenblijvende plant voor de voortuin is de vingerplant (Fatsia japonica). Hij kan goed tegen schaduw. In het najaar krijgt de vingerplant vertakte clusters met ronde, witte bloemen, waarna vaak zwarte besjes verschijnen ter grootte van erwtjes. De grote, glanzende bladeren maken hem een opvallende, haast tropische verschijning.

Strenge vorst kan de bladeren beschadigen, maar zolang de wortels tegen de ergste vorst beschermd zijn, herstelt de plant wel weer. Plant hem aan in het voorjaar, zodat hij ruim voor de winter is aangeslagen.

Lees verder na de advertentie

3. Hebe

Hebe soorten

Hebe is een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt en er zijn veel soorten verkrijgbaar met allerlei verschillende bladvormen en bloemkleuren. De meeste soorten kunnen wel wat vorst verdragen, maar pak ze in als het echt streng gaat vriezen. De dwergsoorten zijn het best bestand tegen vorst, de grootbladige struikveronica’s het minst.

Omdat ze eind zomer en in het najaar bloeien, zijn de bloemen van Hebe een belangrijke bron van late nectar en stuifmeel voor hommels. Verder hebben ze geen rijke grond nodig, kunnen ze tegen droogte en staan ze graag in de volle zon tot halfschaduw.

4. Planten voor vormsnoei

Combineer jouw vormplant met andere planten voor een interessant geheel

Als je al een goede mix hebt van struiken en vaste planten, is het op een erg zichtbare plek zoals de voortuin wellicht een goed idee om wat groenblijvende struiken voor structuur en herhaling toe te voegen. Vormsnoei – in de vorm van bollen, kegels of meer avontuurlijke vormen (foto) – houd je met slechts twee keer per snoeien mooi. De rest van de tijd hoef je er niets aan te doen. Taxus baccata is hiervoor een goede optie, maar ook Buxus of een van de vele vervangers voor deze geplaagde plant zijn prima keuzes.

5. Siergrassen

Potplanten die tegen droogte kunnen

Zoek je planten in de voortuin met een wat losser uiterlijk, dan zijn siergrassen zoals pijpestrootje (Molinia) of vingergras (Panicum) mooi en vrijwel onderhoudsvrij. Kies voor je voortuin siergras soorten die qua hoogte passen bij de rest van je planten, zodat je er gaten tussen planten mee kunt opvullen en zo voor een zacht geheel zorgt.

6. Schaduwkruid (Pachysandra)

planten voor de voortuin: pachysandra terminalis

Pachysandra, ook wel bekend als schaduwkruid of dikkemanskruid, is een klein geslacht van kleine, groenblijvende struiken. Hoewel je hem in de volle zon kunt zetten zolang hij maar voldoende vocht krijgt, is deze bodembedekker vooral een aanwinst in droge schaduw. Pachysandra vormt al snel een dicht tapijt onder andere struiken. Hij houdt alleen niet van kalkrijke grond, maar neutrale tot zure grond is prima. Pachysandra terminalis is een van de bekendste soorten. Hij is volledig winterhard én wintergroen.

7. Winterharde geraniums

planten voor de voortuin: Geranium Wargrave Pink

Winterharde geraniums zijn in principe niet wintergroen, maar ze zijn wel ontzettend waardevol in je voortuin. Gebruik deze fantastische bodembedekkende plant om je voortuin in de zomer een dosis kleur te geven. Er zijn veel mooie soorten te krijgen, ook voor plekken met meer schaduw. Knip hem na de bloei terug en hij zal je belonen met nóg een bloei.

8. Kleinbladige klimop (Hedera helix)

planten voor de voortuin: klimop
Fptp: Margot Dimi/Pixabay

Klimop is een plant die door veel mensen gevreesd wordt. Onterecht! Want deze groenblijvende plant kun je op meerdere manieren in de voortuin inzetten – bijvoorbeeld om een lelijk hekwerk of muurtje volledig te bedekken met weelderig groen. Wanneer in het najaar de bloemen bloeien, zal het er gonzen van de insecten. En later in de winter eten de vogels graag van de bessen. De standplaats maakt hem verder weinig uit.

Meer over planten voor de voortuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu