Wil je de vorm van je Hebe (struikveronica) compacter houden en de levensduur van de plant verlengen? Dan is het een goed idee om te snoeien. Hebe snoeien is niet moeilijk, we leggen je uit hoe je het aanpakt!
Lees verder onder de advertentie
Moet je Hebe (struikveronica) snoeien?
Je hoeft Hebe niet te snoeien, maar je kunt om verschillende redenen het toch doen. Door de struik te snoeien hou je hem compacter, dat is de voornaamste reden om toch de snoeischaar erbij te pakken. Bij oudere exemplaren kun je Hebe ook verjongen door te snoeien.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Wekelijks snoeitips in je mail ontvangen?
Wanneer kun je Hebe snoeien?
Aan het eind van de zomer, of het begin van de herfst kan het een goed idee zijn om zwiepende uitlopers van Hebe te snoeien. Op die manier hebben korte, nieuwe scheuten de tijd om voor de winter te groeien en af te harden.
Ook kun je uitgebloeide bloemen van de struikveronica wegsnoeien na de bloei. Overigens kun je er ook voor kiezen om Hebe in maart te trimmen en op dat moment ook de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Hebe snoeien: zo doe je dat
Het snoeien van Hebe is niet ingewikkeld. Wij leggen je uit welke stappen je kunt nemen.
- Knip lange uitlopers weg met een (schone) snoeischaar.
- Knip vervolgens de aanwas van dit jaar terug met een snoeischaar (voor kleine planten) of heggenschaar (bij volwassen planten). Zo houd je de vorm van de plant compacter.
- Help de plant bij het herstel en de groei door een handje door rond de voet te bemesten of een goede laag, compost of bladaarde aan te brengen.
- Geef royaal water.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Hebe verjongen door te snoeien
Flink terugsnoeien kan een oudere Hebe verjongen en nieuw leven inblazen. Zeker als de struikveronica al een aantal jaar niet gesnoeid is, kan het heel effectief zijn. Hebe helemaal terugsnoeien hoeft niet om de struik te verjongen.
Doe de verjongingssnoei na de bloei (liefst in de nazomer) om sterke nieuwe groei en een bossige vorm te stimuleren. Jaarlijks snoeien verlengt de levensduur van je hebe.
Zo pak je de verjongingssnoei aan:
- Snoei de struik eerst terug in hoogte. Snoei niet meer dan een derde terug.
- Knip dode, beschadigde of zieke takken weg.
- Zorg dat er geen stammen of takken meer zijn die elkaar kruisen.
- Eventueel kun je nog overgebleven langere scheuten wegknippen.
Snoei takken altijd net boven een (oude) bladknoop, dan zal de Hebe daar opnieuw uitlopen. Als gevolg van deze snoeibeurt krijgt het midden van de struik meer licht. Daar zul je nieuwe groei zien ontstaan.
Mijn Hebe wordt kaal en verliest zijn bladeren: wat nu?
Als struikveronica zijn bladeren plots lijkt te verliezen, betekent dit vaak dat de plant het moeilijk heeft. Dit komt meestal door te natte voeten, of juist dat de grond te lang droog is. Zorg voor altijd voor een licht vochtige grond en goede drainage. Zo voorkom je wortelrot wanneer het erg nat is buiten.
De standplaats van de Hebe kan ook bepalend zijn. Als de plant op een ‘extreme’ plek staat, waar de temperatuur flink kan stijgen en dalen en waar dus ook de vochtigheid sterk kan verschillen, kunnen er problemen ontstaan. Hebe staat goed op een lichte plek, maar liefst niet in direct zonlicht.
Als de bladeren al vallen, bekijk dan hoe nat de grond is en probeer de bodem te verbeteren (betere drainage). Staat de plant juist te droog? Zorg dan dat de bodem vocht beter vast kan houden. Het kan ook helpen om voeding te geven in de vorm van bijvoorbeeld compost, om de plant verder aan te sterken.