Hebe snoeien voor een compactere struik

Linda Passies
|
05/09/2023
uitgebloeide bloemen hebe snoeien

Wil je de vorm van je Hebe (struikveronica) compacter houden en de levensduur van de plant verlengen? Dan is het een goed idee om te snoeien. Hebe snoeien is niet moeilijk, we leggen je uit hoe je het aanpakt!

Lees verder na de advertentie

Hebe snoeien wanneer

hebe paars

Aan het eind van de zomer, of het begin van de herfst kan het een goed idee zijn om zwiepende uitlopers van Hebe te snoeien. Op die manier hebben korte, nieuwe scheuten de tijd om voor de winter te groeien en af te harden.

Ook kun je uitgebloeide bloemen van de struikveronica wegsnoeien na de bloei. Overigens kun je er ook voor kiezen om Hebe in maart te trimmen en op dat moment ook de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

uitgebloeide bloemen hebe snoeien

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Hebe snoeien

Nadat je de langere uitlopers hebt gesnoeid, knip je de aanwas van dit jaar terug met een snoeischaar (voor kleine planten) of heggenschaar (bij volwassen planten). Zo houd je de vorm van de plant compacter.

Help de plant bij het herstel en de groei door een handje mestkorrels rond de voet te strooien en royaal water te geven.

Hebe verjongen door te snoeien

Hebe snoeien

Flink terugsnoeien kan een oudere Hebe verjongen en nieuw leven inblazen. Zeker als de struikveronica al een aantal jaar niet gesnoeid is, kan het heel effectief zijn.

Na de bloei: hebes terugsnoeien (nazomer), om sterke nieuwe groei en een bossige vorm te stimuleren. Jaarlijks snoeien verlengt de levensduur van je hebe. Zo pak je dat aan:

  1. Snoei de struik eerst terug in hoogte. Snoei niet meer dan een derde terug.
  2. Knip dode, beschadigde of zieke takken weg.
  3. Zorg dat er geen stammen of takken meer zijn die elkaar kruisen
  4. Eventueel kun je nog overgebleven langere scheuten wegknippen.

Snoei takken altijd net boven een (oude) bladknoop, dan zal de Hebe daar opnieuw uitlopen. Als gevolg van deze snoeibeurt krijgt het midden van de struik meer licht. Daar zul je nieuwe groei zien ontstaan.

Lees meer over snoeien:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu