Zo herstel je wortelrot bij kamerplanten (en zo voorkom je het!)

Linda Passies
|
11/10/2023
wortels kamerplant

Gaat het blad van je kamerplant plots hangen, of wordt het geel? Dit kan veel oorzaken hebben, waaronder dat je de plant te veel water hebt gegeven. Het gevolg: wortelrot.

Lees verder na de advertentie

Wat is wortelrot?

Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten. Het is geen ziekte, maar wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die de wortels van de plant aantast. Het komt voor als de wortels geen lucht meer kunnen opnemen, wat leidt tot beschadiging en het afsterven van het wortelweefsel. Wortelrot wordt meestal veroorzaakt door overbewatering. Hierdoor kan de plant geen voedingsstoffen en water meer opnemen, wat leidt tot slechte groei. Als je niets doet aan de wortelrot, gaat de plant uiteindelijk dood. 

Wekelijks handige plantentips in je mail

Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe herken je wortelrot?

kamerplanten verzorgen in de zomer water

Lees verder na de advertentie

Hoe eerder je ingrijpt bij wortelrot, hoe beter. Daarom moet je het snel kunnen herkennen, bijvoorbeeld aan de volgende symptomen.

Vergeelde of verwelkte bladeren

Als de wortels aangetast zijn door rot, kunnen ze niet effectief water en voedingsstoffen opnemen, waardoor de plant tekenen van stress vertoont, zoals vergeelde of verwelkende bladeren. Soms ziet dit eruit alsof de plant dorst heeft, maar het is belangrijk om eerst te controleren of de grond daadwerkelijk droog is.

Bruine of zwarte wortels

Gezonde wortels zouden wit of lichtbruin van kleur moeten zijn. Als je ziet dat de wortels van je kamerplant bruin of zwart zijn geworden, kan dit wijzen op wortelrot.

Vieze geur

Rottende wortels verspreiden een vieze geur door het rotten van het wortelweefsel. Als je merkt dat er een onaangename geur uit de potgrond of de wortels van de plant komt, kan dit een teken van wortelrot zijn.

Papperige of slijmerige wortels

Gezonde wortels moeten stevig zijn en een vezelige textuur hebben. Als de wortels van je plant papperig of slijmerig aanvoelen, kan dit wijzen op wortelrot.

Achterblijvende groei

Als je merkt dat je plant niet zo krachtig groeit als zou moeten, ondanks de juiste verzorging, kan dit komen door wortelrot.

Deze kamerplanten lopen meer gevaar

Sommige kamerplanten zijn gevoeliger voor wortelrot dan andere vanwege hun specifieke verzorgingseisen en omgevingsomstandigheden. Planten die een vochtige of vochtige omgeving nodig hebben, zoals varens, lepelplanten en drakenklimop, zijn minder vatbaar voor wortelrot als ze te veel water krijgen of als de compost niet goed draineert.

Cactussen en vetplanten, die een goed drainerende compost nodig hebben, kunnen gemakkelijker wortelrot krijgen. Daarnaast lopen planten die je plant in potten zonder drainagegaten of in slecht drainerende potgrond ook risico op wortelrot.

Wat te doen tegen wortelrot?

wortelrot bij kamerplanten kun je helpen voorkomen door je plant in een binnenpot te zetten.

Als je plant eenmaal last heeft van wortelrot, dan kun je dat moeilijk behandelen. Het enige wat echt werkt, is de plant uit de pot halen, de aangetaste delen van de plant wegsnoeien (inclusief wortels!) en de plant verpotten in nieuwe potgrond. 

Als de rot zichtbaar is op het grootste deel van de wortels en het gebladerte van de plant, is de kans klein dat je de plant kunt redden. 

Als er echter nog wat gezonde wortels over zijn, kun je de plant misschien weer gezond maken met behulp van de volgende stappen:

  1. Haal de plant uit de pot en schud voorzichtig de overtollige potgrond van de wortels.
  2. Knip de aangetaste wortels weg met een schone en gesteriliseerde snoeischaar. Knip de wortels boven de beschadigde plek af en gooi de dode wortels weg
  3. Laat de plant een paar uur of een nacht drogen om de wortels te laten herstellen en om verdere aantasting te voorkomen
  4. Verpot de plant in verse, goed drainerende potgrond. Doe dat in een pot met drainagegaten zodat er geen water op de bodem blijft staan, of gebruik een plastic binnenpot, zodat je de plant makkelijk uit z’n sierpot kunt tillen.
  5. Vermijd bij het verpotten het te veel aanduwen van de potgrond voor stabiliteit voor de plant. Hierdoor verdicht de potgrond. Heeft je plant ondersteuning nodig, gebruik dan een stok.

Wortelrot voorkomen

kamerplanten water geven

De eenvoudigste manier om wortelrot te voorkomen is om niet te veel water te geven. Controleer niet alleen of de bovenste laag van de potgrond droog is, maar voel of de potgrond eronder ook droog is. Pas dan geef je water.

Ook kun je ervoor kiezen je planten water te laten opzuigen door hem op een schotel of in een bak met water te zetten. Pas na het uitdruipen zet je de plant weer in de sierpot, om te voorkomen dat hij natte voeten krijgt. 

Andere manieren om wortelrot te voorkomen: 

  • Vermijd zware, vochtvasthoudende potgrond, vooral bij planten zoals cactussen en vetplanten.
  • Zorg voor een goede drainage door potten met drainagegaten te gebruiken en luchtige potgrondmengsels te gebruiken. Het toevoegen van perliet en grit kan ook helpen bij de drainage.
  • Terracotta potten zijn poreus, waardoor de potgrond sneller uitdroogt.
  • Een goede luchtstroom bevorderen: voldoende luchtstroom rond planten die van bijzonder droge omstandigheden houden, zoals cactussen, helpt ze om water op te nemen en goed te gebruiken. Zet niet te veel van dit soort planten bij elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te ademen.

Lees meer over kamerplanten:

Meer lezen over:
Kamerplanten
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu