Tuinieren voor jou en je kat: kattenkruid snoeien

Als je kattenkruid snoeit op het juiste moment, geniet je van een gezonde plant en mooie bloemen

Katten zijn er dol op en vandaar dat we Nepeta ook wel kattenkruid noemen. Wanneer je deze plant eenmaal in je tuin hebt staan, kunnen jij en je huisdier ervan blijven genieten, mits je de plant goed verzorgt. Kattenkruid snoeien zorgt ervoor dat je plant gezond en in model blijft.

Lees verder na de advertentie

Waarom Nepeta snoeien?

nepeta planten

Kattenkruid is een winterharde, vaste plant, geliefd bij bestuivers. Onder deze noemen vallen vele soorten, waaronder Nepeta cataria of wild kattenkruid dat geliefd is bij katten. Door je plant op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, stimuleer je nieuwe groei bij de plant en daarmee meer bloemen en blad.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer kattenkruid snoeien?

Lees verder na de advertentie

Nepeta Six Hills Giant

Kattenkruid snoeien doe je het beste als de plant uitgebloeid is, in september of oktober. Nepeta bloeit namelijk van juni tot oktober. Lees onze complete plantengids over kattenkruid voor meer informatie over de bloeitijd, het kweken en het verzorgen van Nepeta.

Hoe kattenkruid snoeien?

Als je kattenkruid snoeit op het juiste moment, geniet je van een gezonde plant en mooie bloemen

Kattenkruid snoeien is heel eenvoudig. Wanneer de eerste bloeiperiode voorbij is, knip je uitgebloeide stengels terug. Laat de jonge stengels die nog niet gebloeid hebben ongemoeid. Door op deze manier je Nepeta terug te snoeien, geef je de plant de kans om nog eens te bloeien én houd je hem in vorm. Zo blijft je kattenkruid compact en krijgt een dichte, struikachtige aanblik.

Wanneer niet snoeien

lieveheersbeestjes

Niet schrikken: in het najaar sterft de plant waarschijnlijk bovengronds af. Dit is afhankelijk van het weer, maar het is goed om erop bedacht te zijn. In de winter kun je dode stengels en bladeren het beste laten zitten. Als je kattenkruid namelijk zo laat staan, bied je lieveheersbeestjes een goede plek om te overwinteren. Snoei je plant vervolgens terug in het voorjaar en kijk uit naar een nieuwe lading bloemen voor jou en je kat.

Lees meer over kattenkruid:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu