Dit zijn de mooiste soorten kattenkruid

Helga Kluiter
|
20/03/2023
bijen lokken

Een vaste plant die lang bloeit, goed bestand is tegen hitte en droogte, weinig geplaagd wordt door ziekten en nare beestjes? Zoek niet verder dan Nepeta. Er zijn genoeg soorten kattenkruid om uit te kiezen en er is dus altijd wel eentje die past in jouw tuin.

Lees verder na de advertentie

Wil je precies weten hoe je kattenkruid verzorgt, lees dan onze complete gids voor kattenkruid.

De mooiste soorten kattenkruid

Er bestaan wel 250 soorten Nepeta, waaronder het inheemse (maar inmiddels in het wild zeldzame) wild kattenkruid (Nepeta cataria), en de verwilderde soorten grijs kattenkruid (Nepeta faassenii) en blauw kattenkruid (Nepeta racemosa). In de tuin zijn vooral die laatste twee populair, omdat ze makkelijk in de verzorging zijn en veel bijen en andere bestuivende insecten lokken. Maar de volgende soorten Nepeta zijn allemaal een aanwinst voor je tuin.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort adviezen en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Nepeta ‘Walker’s Low’

Lees verder na de advertentie

soorten kattenkruid Nepeta Walker's Low

Je zou, gezien de naam, denken dat de Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’ een lage soort kattenkruid is, maar dat is niet zo. Hij is vernoemd naar een tuin in Ierland en ‘Low’ zegt dus niets over zijn hoogte. Sterker nog, hij wordt ongeveer even hoog als ‘Six Hills Giant’. Verder draagt hij donkerpaarse bloemen en groen blad (zoals je hier vooraan op de foto ziet). Nepeta ‘Junior Walker’ is met een hoogte van circa 40 cm een lagere versie van ‘Walker’s Low’.

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm

Nepeta subsessilis

Nepeta subsessilis

Het grootbloemige kattenkruid, Nepeta subsessilis, groeit compacter en meer rechtop dan veel andere soorten kattenkruid. Zijn bloemen zijn bovendien veel groter. Nepeta subsessilis groeit oorspronkelijk in vochtige gebieden in Japan en daarom kan hij beter tegen vochtige omstandigheden dan andere soorten Nepeta. De grote, blauwe bloemen groeien op vierkante stengels boven aromatisch, getand blad. Hij is extreem aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers en is ook geschikt als plukbloem. 

Zet Nepeta subsessilis in de zon of halfschaduw in vochtige maar goed drainerende grond. Zet hem vooraan in een gemengde border of in een informele, laaggroeiende heg.

 • Bloei: maart-mei, augustus-oktober
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 30 cm

Wild kattenkruid (Nepeta cataria)

catnip Nepeta cataria

Wild kattenkruid (Nepeta cataria, het befaamde ‘catnip’) heeft zilvergroen blad en paarse, wit gespikkelde bloemen. Zijn blad is erg aromatisch, maar hij bloeit minder rijk dan andere soorten. Op deze foto is hij gecombineerd met een witte Silene flos-cuculi (echte koekoeksbloem).

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 60 cm

Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’

soorten kattenkruid: Nepeta Six Hills Giant

Van grijs kattenkruid ofwel Nepeta x faassenii zijn meerdere prachtige soorten verkrijgbaar, zoals de populaire Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’. Het is een groeikrachtige plant met grijsgroen blad die de hele zomer bloeit met lavendelachtige, blauw-lichtpaarse bloemen. Is hij eenmaal aangeslagen, dan kan hij vrij goed tegen droogte. Het blad is erg aromatisch en verspreidt een citroenachtige geur als je het kneust.

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm

Nepeta x faassenii ‘Crystal Cloud’ 

kattenkruid soorten: Nepeta Crystal Cloud

Voor lichtpaarse bloemen (zeer ongebruikelijk voor grijs kattenkruid) moet je bij Nepeta x faassenii ‘Crystal Cloud’ zijn. Deze plant heeft grijsgroen blad en groeit compact. Je kunt hem goed mengen met andere soorten kattenkruid, in gemengde borders of in potten. Zet hem in goed drainerende grond in de volle zon, knip hem terug na de bloei en deel de pollen elke drie jaar.

 • Bloei: juni-augustus
 • Hoogte x Breedte: 45 cm x 60 cm

Nepeta kubanica

Nepeta kubanica
Foto: Creative Commons/Staudengärtnerei Forssman

De Moldavische, botanische soort Nepeta kubanica lijkt op Nepeta subsessilis, maar is wat groter en een stuk steviger. Hij bloeit echter net zo mooi, met grote, donker-blauwpaarse bloemen boven aromatische, groene bladeren. Hij is bovendien erg populair bij de bijen. Omdat hij zo mooi rechtop staat, kun je hem uitstekend mengen met andere felgekleurde bloemen, zoals vuurpijlen (Kniphofia) of slaapbollen (Papaver somniferum).

 • Bloei: juni-augustus
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 60 cm

Lees meer over kattenkruid

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu