Droogte en zon: deze 25 planten doorstaan elke hittegolf

Helga Kluiter
|
27/06/2024
Helenium

Het wordt steeds belangrijker om meer toekomstbestendige planten die goed tegen zon en droogte kunnen in de tuin te zetten. Zo hoef jij minder water te geven en blijft je tuin de hele zomer mooi – hoe heet of droog het ook is.

Lees verder na de advertentie

Tuinieren met minder water

In landen en regio’s waar altijd al weinig regen valt, is het zogeheten ‘xeriscaping’ al heel lang gangbaar. Dat betekent feitelijk niets meer dan dat je droogtetolerante planten in je tuin zet en op die manier met veel minder water toekunt. 

Alleen … in onze regio is het steeds slechts tijdelijk droog. De planten in onze tuinen moeten dus niet alleen met droogte kunnen omgaan, maar ook met (soms overvloedige) neerslag. Een goede afwatering is dus essentieel. Meng bij zwaardere grond bijvoorbeeld kippengrit of schelpengruis door de grond. Zo houden je planten droge voeten in de winter en hebben ze in de zomer genoeg vocht.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week tuinadviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Droogte: jonge versus volwassen planten

Bedenk dat, hoe goed planten ook tegen droogte kunnen, jonge planten kwetsbaarder zijn dan volwassen exemplaren. Plant nieuwe planten dus bij voorkeur in het najaar, zodat ze de tijd krijgen om sterker te worden en goed aan te slaan. Dan zullen ze de jaren daarna de droogte met gemak trotseren. 

Mulchen, mulchen en nog eens mulchen

Wat is mulchen en waarom is het belangrijk

Welke planten je ook kiest, ze hebben (op cactussen na) altijd baat bij een goede bodem die zowel water kan vasthouden als kan afvoeren. Dat bereik je door het aanbrengen van een dikke mulchlaag van organisch materiaal, zoals compost. Het beste doe je dat in voor- of najaar.

Planten die goed tegen zon en droogte kunnen

Ook in hete, droge zomers kan je tuin er geweldig uitzien. Je hoeft zeker niet al je planten te vervangen, want waarschijnlijk heb je al wat planten die goed tegen zon en droogte kunnen in de tuin staan. Maar als je enkele planten die het niet hebben gered moet vervangen, kijk dan eens naar deze toppers:

1. Wilde marjolein en echte marjolein (Origanum)

planten die goed tegen droogte en zon kunnen: marjolein

Mediterrane kruiden zoals wilde marjolein (Origanum vulgare, foto) en echte marjolein (Origanum majorana) staan bekend om hun tolerantie voor droogte en hitte. Deze planten zijn bijna niet kapot te krijgen, het blad smaakt heerlijk en de bloemen trekken massa’s wilde bijen en vlinders aan.

2. Lavendel (Lavendula)

lavendelhaag planten

Nog zo’n mediterrane topplant is, hoe kan het ook anders, lavendel (Lavandula). Hij vraagt weinig onderhoud – na de bloei is een snoeibeurt voldoende – en de geur is onmiskenbaar. Ook deze plant trekt veel bestuivende insecten aan. Ook kun je goed een lavendelhaag aanplanten.

3. Dropplant (Agastache foeniculum)

planten die goed tegen droogte en zon kunnen: dropplant

De dropplant (Agastache foeniculum) houdt niet van natte voeten en fleurt juist bij droogte en hitte helemaal op. Deze prachtig bloeiende plant trekt veel bijen aan. Ook hebben ze een anijsgeur en -smaak en zijn ze eetbaar. Je kunt hem makkelijk in het voorjaar opkweken uit zaad. Deze vaste plant zal bovendien gewone winters prima doorstaan en elk jaar weer terugkomen. Hij bloeit in juli en augustus.

4. Zonnekruid (Helenium)

Helenium

De naam zegt het eigenlijk al: zonnekruid (Helenium) is een echte zonliefhebber en de volwassen exemplaren doorstaan ook hitte en droogte met gemak. Deze vaste plant is een bijenmagneet en is in meerdere geel- en roodtinten en in verschillende hoogten verkrijgbaar.

5. Duizendblad (Achillea millefolium)

Achillea 'Feuerland' (duizendblad)

Deze vaste plant was al een tuinfavoriet van veel mensen en zijn populariteit heeft zeker niet te lijden onder de droge en hete zomers. Als duizendblad (Achillea millefolium) zich eenmaal thuisvoelt, breidt hij zich zelfs vaak makkelijk uit. Je kunt van juni tot november genieten van de bloemschermen in verschillende kleuren.

6. Alsem (Artemisia)

Artemisia ludoviciana 'Valerie finnis'

Hebben planten zilverkleurig en/of harig blad, dan kun je er donder op zeggen dat ze goed bestand zijn tegen de schroeiende zon. Zo ook alsem ofwel Artemisia. Deze plant bloeit met onbeduidende, gele bloemetjes, maar het draait vooral om zijn prachtige blad, dat je tegemoet schittert. Een aanrader is bijvoorbeeld Artemisia ludoviciana ‘Valerie finnis’ (foto), die vrij bossig groeit en zich makkelijk uitbreidt.

7. Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Echinacea White Swan

Het motto van de zonnehoed (Echinacea purpurea) lijkt wel: hoe heter hoe beter. Deze vaste plant is een favoriet in de populaire prairiebeplanting en flierefluit de zomer door, hoe droog die ook is. Deel de planten in het vroege voorjaar zodra je de eerste uitlopers ziet verschijnen om snel meer planten te maken.

8. Lamsoor (Limonium)

Planten die goed tegen zon en droogte kunnen: lamsoor

Voor een paarse bloemenwolk vooraan in een zonnige border is lamsoor (Limonium) heel geschikt. Hij bloeit in juli en augustus en droogte deert hem niet. Zijn bijnaam is zeelavendel (ook al lijkt hij niet op lavendel), omdat hij zouttolerant is.

9. Prikneus (Lychnis coronaria)

planten die bloeien in augustus

Deze kortlevende vaste plant met de leuke naam prikneus (Lychnis coronaria) houdt niet alleen van warmte, maar ook van arme, droge grond. Dan is zijn bladkleur op zijn mooist. Kop de bloemen regelmatig om zijn bloei te verlengen.

10. Struisriet (Calamagrostis acutiflora)

Calamagrostis acutiflora Karl Foerster

Grassen behoren tot de sterkste planten op aarde en ze komen dan ook vrijwel overal ter wereld voor. In onze tuinen heb je de keuze uit allerlei soorten prachtige siergrassen, bijvoorbeeld struisriet (Calamagrostis acutiflora). Hij kan prima tegen droogte en hitte. Snoei hem in het vroege voorjaar terug en je hebt er elke zomer weer plezier van.

11. Roze hemelsleutel (Sedum spectabile)

planten die goed tegen droogte en zon kunnen: hemelsleutel

Alle sedumsoorten doe je een plezier met droogte en zon, en de roze hemelsleutel (Sedum spectabile) is hierop geen uitzondering. In augustus en september bloeit hij met zachte, roze bloemen die wel wat weg hebben van zachte kussentjes. Zorg ervoor dat hij in de winter niet te nat staat.

Nog meer planten die goed tegen zon en droogte kunnen

planten die goed tegen droogte en zon kunnen: dropplant: kaardebol
Kaardebol (Dipsacus)

Er zijn nog veel meer planten die droogte en zon goed weerstaan. Probeer zeker ook deze soorten in je tuin:

Meer over hitte en droogte in de tuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu