Zo bereid je je tuin voor op een hittegolf

Linda Passies
|
08/08/2022
tuin voorbereiden op hittegolf

Langere periodes van droogte en hoge temperaturen gaan steeds vaker voorkomen. Het liefst richt je je tuin dus zó in, dat die beter bestand is tegen deze omstandigheden. Maar zo lang dat nog niet het geval is, wil je vóór een hittegolf je planten en je tuin zo goed mogelijk voorbereiden. Wij helpen je met deze tips!

Lees verder na de advertentie

Mulchen

mulchen grind hittegolf

Door je planten te mulchen, houden ze vocht langer vast. Prima moment dus voor een extra ronde mulchen. Niet alleen de planten in je borders, maar ook potplanten kunnen goed een laagje mulch gebruiken. Geef eerst water, en voeg dan een laag mulch toe. Bijvoorbeeld compost, maar ook grind of wol werkt goed. 

Wekelijks tuinadvies in je mail

Iedere week dit soort tuinadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Zorg voor schaduw in je tuin

Bescherm je planten door voor extra schaduw te zorgen. Zet een parasol op, span een schaduwdoek of gebruik vliesdoek voor wat beschutting tegen de zon. 

Verplaats potten naar de schaduw

plantenpotten bij elkaar

Nu je voor extra schaduw hebt gezorgd, is het zaak om je potten naar de schaduw te verplaatsen. Ook de planten die normaal gesproken heel goed tegen droogte kunnen en erg van volle zon houden. En zet vooral veel potten bij elkaar, dan verdampt water minder snel.

Bloemen koppen

Het ontwikkelen van bloemen kost je planten veel energie. Je hebt liever dat ze deze energie in overleven steken. Knip dus de meeste bloemen van je planten, ook de bloemen die nog niet helemaal uit zijn. Dan krijgt je plant even rust. Het koppen van bloemen heeft overigens nog meer voordelen.

Verwijder blad van je groenteplanten

blad tomaten knippen hittegolf

Je tomaten, courgettes en aubergines houden wel van een hittegolf, ze zullen dan extra snel rijpen. Om dat proces nog eens te versnellen, kun je wat blad wegknippen. Zo komt er meer zon en warmte bij de vruchten.

Vijver bijvullen

In een hittegolf verdampt het water uit een vijver extra snel. Controleer van tevoren of je nog water moet bijvullen, en blijf dat tijdens een droge periode doen. Want een watertekort is niet goed voor het waterleven in je vijver. 

Houd je gras lang

Wil je nog echt graag je gazon maaien, zet de grasmaaier dan een standje hoger. Zo droogt het gras minder snel uit. 

Schaaltje water

checklist voor de tuin week 23

Heb je nog geen schaaltje water of vogelbadje in je tuin staan, dan is het een aanrader om het meteen neer te zetten. Insecten, egels en vogels hebben er enorm veel baat bij. Leg een paar steentjes op de bodem, die boven het water uitsteken. Zo kunnen dorstige insecten weer uit het water klimmen. 

Niet bemesten

Planten kun je beter niet bemesten vlak voor of tijdens een warme en droge periode. Door ze te bemesten, geef je ze een prikkel om te groeien. Dat kost extra water en energie, wat op zo’n moment niet handig is. 

Hitteplan voor je planten

Wanneer bloembakken water geven

Tijdens de hittegolf wil je je planten met beleid water geven. Stel een hitteplan in voor je tuin! Lees welke planten je hoeveel water moet geven in dit artikel. Ook wil je in het algemeen kijken naar hoe je efficiënt water kunt geven. Door bijvoorbeeld alleen bij de wortels water te geven, en alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat te bewateren.

Sta je aan de vooravond van een hittegolf, dan heb je er weinig aan. Maar overweeg je regenpijp af te koppelen en te investeren in een regenton. Dan kun je tijdens een volgende hittegolf langer water geven zonder leidingwater te gebruiken.

Lees meer over een hittegolf, droogte en warmte in je tuin:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu