
Het is voorjaar, maar het lijkt wat betreft de neerslag al hoogzomer. Al weken is er bijna geen spatje regen gevallen! En dat terwijl juist in de lente water cruciaal is voor het ontkiemen van zaden en het wortelen van jonge planten in je tuin. Maar geen paniek, want je kunt veel doen bij extreme droogte, zonder liters water te verspillen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een droog voorjaar zo’n uitdaging is voor je tuin
Een droog voorjaar heeft vaak grotere gevolgen dan droogte in de zomer. Juist in de lente gebeurt er namelijk veel onder de grond: zaden moeten kiemen en jonge planten wortelen. Tijdens het kiemproces is vocht onmisbaar: droogt een zaadje uit, dan stopt het proces en is het zaad verloren. Ook jonge planten zijn extra kwetsbaar: hun wortels zijn nog ondiep en hebben water nodig om zich goed te ontwikkelen. Zonder die goede start blijft de groei achter en kan je tuin daar het hele seizoen last van hebben.
Dit helpt wel bij droogte in de tuin: 11 tips

Met deze eenvoudige maatregelen help je je tuin sterker de droogte door – zonder water te verspillen.
1. Zaai voor in plaats van direct in de vollegrond
Door voor te zaaien op een vensterbank of in een koude bak of kas kun je je zaden veel makkelijker vochtig houden dan wanneer je meteen in de droge vollegrond zaait. Zo voorkom je dat zaden niet ontkiemen door uitdroging.
Wekelijks tuintips in je mail
2. Verbeter de bodem met compost

Compost werkt als een spons en helpt je bodem om meer water en voedingsstoffen vast te houden. Bovendien stimuleer je met compost het bodemleven, wat de structuur en vruchtbaarheid verder verbetert.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
3. Mulchen, mulchen, mulchen
Mulchen met een dikke laag compost, stro of bladaarde helpt om meer vocht in de grond te houden, wat goed is voor de plantenwortels. Extra bonus: minder onkruid!
4. Geef water op het juiste moment
Geef bij voorkeur vroeg in de ochtend water. Dan verdampt er minder water en profiteren je planten er maximaal van. ‘s Avonds water heeft hetzelfde effect, maar zeker in het voorjaar krijg je dan mogelijk meer last van slakken. Meer weten? Lees in dit artikel hoe je slakken bestrijdt zonder gif.
5. Geef minder vaak water

Het klinkt raar om bij droogte minder water te geven. Toch kun je beter één keer per week flink water geven dan dagelijks een beetje. Zo stimuleer je planten om diepere wortels te maken en zijn ze uiteindelijk beter bestand tegen droogte.
6. Gebruik ollapotten of druppelslangen
Ingegraven kleipotten (zogeheten olla’s) geven bij droogte langzaam water af waar het nodig is: bij de wortels. Ook druppelslangen zijn efficiënt en verdampen nauwelijks.
7. Gebruik regenwater
Gebruik eerst het water uit je regenton(nen). Planten doen het beter op regenwater en je bespaart flink op kraanwatergebruik. Heb je nog geen regenton? Installeer die dan nu, zodat je de eerstvolgende regenbui kunt opvangen en je voor de volgende droge periode wél regenwater hebt.

8. Zet planten met dezelfde waterbehoeftes bij elkaar

Wanneer je planten die veel water nodig hebben bij elkaar zet, kun je gerichter water geven en verspil je niets aan planten die juist minder water vragen.
9. Bescherm jonge planten tegen zon
Bij zon verdampt er meer vocht dan bij bewolkt weer. Met vliesdoek, een parasol of wat gaas kun je zaailingen beschermen tegen de felle zon tot ze beter geworteld zijn.
10. Bescherm planten tegen wind

Uitdrogende wind kan net zo schadelijk zijn als zon! Zet daarom bij droogte en wind tijdelijk een scherm neer. Plant vervolgens met het oog op de toekomst in het najaar een (inheemse) heg of struiken die de wind breken.
11. Kies droogtetolerante planten
Niet elke plant is een waterverslinder. Kruiden als tijm, rozemarijn en salie zijn planten die goed tegen droogte kunnen, net als veel mediterrane planten, rotsplanten en siergrassen. Ook in de moestuin kun je kiezen voor soorten die beter tegen droogte kunnen, zoals wortelen, (snij)bieten, bonen, kool, pepers, knoflook en uien.
Dit kun je beter niet doen tijdens een droog voorjaar: 5 tips

Goede bedoelingen kunnen soms averechts werken. Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten om je planten niet onbedoeld te verzwakken – en niet alleen tijdens een droog voorjaar, maar ook in de zomer:
1. Geef niet dagelijks een beetje water
Steeds een klein beetje water geven zorgt ervoor dat planten oppervlakkig wortelen in plaats van dieper op zoek gaan naar water. Het maakt je planten dus juist kwetsbaarder. Geef liever minder vaak water, maar meer in één keer.
2. Verplant geen kwetsbare planten tijdens droogte
Planten die net zijn verplaatst, moeten opnieuw wortelen en hebben juist dan extra water nodig. Wacht dus liever op een nattere periode – of bereid het verplanten extra goed voor als het niet kan wachten.
3. Kale grond? Laat het niet onbedekt

Onbedekte grond droogt razendsnel uit. Mulch het daarom met een laag compost of laat het begroeien met (groenblijvende) bodembedekkers. Extra voordeel hiervan is dat onkruid zo minder kans krijgt.
4. Zaai niet zomaar in de volle grond
Als je bij droogte zaait in de vollegrond en na het zaaien water geeft, zul je steeds water moeten blijven geven om te voorkomen dat het kiemproces stopt. Voor planten die zich niet laten verspenen, kun je het zaaien beter uitstellen tot er regen wordt verwacht en vervolgens de natuur haar werk laten doen.
5. Blijf niet vasthouden aan een groen gazon

Gras kan best tegen een stootje en herstelt meestal vanzelf. Besproei je gazon dus niet en geef het spaarzame water liever aan jonge planten en groenten.
Checklist: droogteproof tuinieren in 7 stappen
- Zaai voor in huis of in de (koude) kas
- Verbeter de bodem en mulch onbedekte grond
- Geef minder vaak water, maar meer per waterbeurt
- Gebruik regenwater uit regentonnen
- Irrigeer met olla’s of druppelslangen
- Groepeer planten op waterbehoefte
- Bescherm planten tegen wind en zon