Laat maar waaien! 9 planten voor een winderige plek

Helga Kluiter
|
28/09/2023
planten die tegen wind kunnen

Wind is niet alleen een probleem voor tuiniers die dichtbij de kust wonen. Ook in het binnenland kan wind stevig huishouden, bijvoorbeeld in de polder of door het microklimaat rondom (hoge) gebouwen. Kies daarom voor dit soort plekken planten die tegen wind kunnen. Het zijn er meer dan je denkt!

Lees verder na de advertentie

9 planten die tegen wind kunnen

Het klinkt wellicht logisch, maar het is voor plekken die veel wind vangen belangrijk dat je planten kiest die wel houden van een stevige bries. Deze planten voor winderige plekken kunnen tegen een (wind)stootje:

1. Geranium sanguineum ‘Glenluce’

Geranium sanguineum Gglenluce

Winterharde geraniums zijn verkrijgbaar in alle tinten roze, paars en wit, en het zijn ware insectenmagneten. De bloedooievaarsbek Geranium sanguineum ‘Glenluce’ produceert grote, lilaroze bloemen van eind voorjaar tot ver in de zomer. Glenluce is de plaats aan de Schotse kust waar deze plant oorspronkelijk werd gevonden, dus hij is sterk genoeg om elke storm te doorstaan.

Iedere week tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima)

planten die tegen wind kunnen

Stipa tenuissima ofwel Mexicaans vedergras is een veelzijdig siergras met dunne, geelgroene bladsprieten en zilvergroene bloemen. Windvlagen door dit gras zorgen voor een prachtig effect. Hij is bovendien goed samen te kweken met alliums en doet het goed op zonnige plekken.

3. Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)

Eenstijlige meidoorn

Meidoorn is een fantastische inheemse grote struik of kleine boom die in mei bloeit met geurende, witte bloemen. De worden gevolgd door ronde, rode vruchten. Het is een uitstekende hegplant die veel dieren lokt, waaronder bijen, motten en vogels.

4. Sterrenlook (Allium cristophii)

planten die tegen wind kunnen: sterrenlook

Met zijn grote bollen met kleine stervormige bloemetjes is sterrenlook (Allium cristophii) een van de mooiste alliumsoorten. Plant de bollen in het najaar in grote groepen op zonnige, winderige plekken tussen siergrassen, bijvoorbeeld het eerder genoemde Mexicaanse vedergras (Stipa tenuissima).

5. Kruisdistel (Eryngium variifolium)

planten die tegen wind kunnen: kruisdistel

Deze bontbladige kruisdistel, Eryngium variifolium, is zeker zo sterk als hij eruit ziet. Zijn kleine, grijsblauwe bloemen verschijnen in de zomer boven rozetten van stekelige, donkergroene bladeren met een witte nerf. Hij gedijt op droge, goed drainerende grond.

6. Brachyglottis compacta ‘Sunshine’

kruiskruid

Dit kruiskruid, Brachyglottis compacta ‘Sunshine’, is een robuuste, groenblijvende struik met ovale, harige, groengrijze bladeren. In de zomer bloeit hij met gele, margrietachtige bloemen. Hij kan uitstekend tegen droogte en zilte lucht, dus ook op een winderige plek aan de kust zal hij het goed doen.

7. Erysimum ‘Bowles’s Mauve’

onderhoudsvrije tuin: muurbloemen

De muurbloem (Erysimum) is een vaste plant die bloeit van begin zomer tot in de herfst – zeker als het weer lang mild blijft. De planten leven slechts kort, maar ze zijn eenvoudig te stekken. Zo heb je altijd nieuwe planten paraat. De populaire Erysimum ‘Bowles’s Mauve’ is een prachtige paarse muurbloem die veel bijen, vlinders en andere insecten lokt.

8. Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’

soorten kattenkruid: Nepeta Six Hills Giant

Kattenkruid (Nepeta) is inmiddels niet meer weg te denken uit borders met zilverkleurige planten. Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ is groot en sterk, met grijsgroen blad en lavendelachtige bloemen die veel bijen aantrekken. Van zijn blaadjes kun je zelfs thee maken. Een winderige plek is voor deze sterke plant geen probleem.

9. Rode koolpalm (Cordyline australis)

Cordyline australis Pink Passion

De meeste cordylines zijn groenbladig, maar er zijn ook enkele prachtige roodbladige soorten, zoals Cordyline australis ‘Red Star, ‘Firecracker’ en ‘Pink Passion’ (foto). Zet deze palmen met puntige bladeren in vochtige, goed drainerende grond in de volle zon tot halfschaduw. Wind deert ze niet en een korte tijd matige vorst kunnen ze ook hebben, maar bescherm ze als het langdurig matig tot streng gaat vriezen.

Maak een levende windbreker

Berberis thunbergii f atropurpurea

Wil je minder wind in je tuin, plaats dan liever geen schutting maar een levende heg. Dat is vaak goedkoper, gaat langer mee, en is ook nog eens mooier (vinden wij). Een heg breekt de wind zonder hem helemaal weg te nemen, waardoor schimmels minder kans krijgen. Bovendien is het veel beter voor dieren zoals vogels en egels. Goede haagplanten zijn bijvoorbeeld zuurbes (Berberis, foto), meidoorn, smalbladige olijfwilg (Elaeagnus angustifolia) en duindoorn (Hippophae).

Meer over planten die tegen wind kunnen

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu