Klassieke allium: de 6 mooiste soorten

Linda Passies
|
18/05/2023
allium miami

Alliums overbruggen de kloof tussen de lente en de zomer. De bollen bloeien wekenlang, zijn geliefd bij bijen en zien er fantastisch uit. Bovendien is de allium een mooie plukbloem die je zowel vers als gedroogd kunt gebruiken. Dit zijn 6 prachtige klassieke alliums.

Lees verder na de advertentie

Heb jij behoefte aan een bijzondere allium? Lees dan: Van deze 6 bloemen verwacht je niet dat het alliums zijn

1. Allium christophii

allium chistophii

Zeker herkenbaar als allium of sierui, deze Allium christophii (sterrenlook). Toch ziet hij er iets anders dan anders uit, doordat er meer ruimte is tussen de bloemetjes. De lange, lijnvormige bladeren sterven af voordat de bloemen in de vroege zomer verschijnen.

Hoogte x breedte 60 cm x 20 cm

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week tuininspiratie en tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Allium ‘Globemaster’

allium globemaster

Allium ‘Globemaster’ heeft ronde, dieppaarse bloemhoofden van 15-20 cm diameter, van het late voorjaar tot de vroege zomer. Hij doet het goed in groepen met siergrassen en andere alliums.

Hoogte x breedte: 1 m x 50 cm

3. Allium schubertii

Allium schubertii klassieke allium

Allium schubertii is een ietwat ongewone variant van de sierui, met stekelige bloemhoofden met stelen van verschillende lengte. Het geheel geeft van dichtbij een dramatisch effect. De bloemetjes zijn paars met een groen hart. Perfect voor zonnige borders en in potten als middelpunt, en een opvallende snijbloem.

Hoogte x breedte: 50 cm x 25 cm

4. Allium ‘Purple Sensation’

sierui purple sensation

De hoge bloemen van Allium ‘Purple Sensation’ verschijnen in de zomer en tonen ronde bloemhoofden vol dieppaarse bloemen. Wil je deze kleur behouden, dan kun je de onvolgroeide zaadhoofden het beste verwijderen, want de zaailingen hebben meestal lichtere bloemen.

Hoogte x breedte: 80 cm x 30 cm

5. Allium ‘Mont Blanc’

allium mont blanc

De witte bloemen van Allium ‘Mont Blanc’ voelen misschien niet zo klassiek aan, maar aan de vorm is heel duidelijk te zien dat dit een echte allium is. Deze allium is een prachtige plukbloem, en daarnaast een uitstekende keuze voor zonnige borders en grindtuinen. De witte kleur kan een leuke verrassing zijn en geeft ‘licht’ aan een kleurrijke border.

Hoogte x breedte: 1,1 m x 20 cm

6. Allium ‘Miami’

sierui miami

Deze alliums vormen geen perfecte bollen, maar halfronde, ruige bloemhoofden op lange stelen. De donkerpaarse Allium ‘Miami’ is een geweldige aanwinst voor een zonnige zomerborder en doet het bijzonder goed in rijen met siergrassen en andere alliums.

Hoogte x breedte: 90 cm x 20 cm

Lees meer over alliums:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu